Odgovori

Sanjala sam nanu kako pravi sihr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum. Prije 7-8 mjeseci, mom sinu su ustanovili epilepsiju. Tada je imao 20 mjeseci, a sada ima 2 godine. Imao je napade poslije ponoći u snu, kočio se, teško bi dolazio k sebi i zbog toga sam ga odvela kod neurologa u mom gradu. Pošto je ljekar rekao da ima epilepsiju i prepisao mu terapiju, nisam željela da mu je uključim odmah dok ne provjerim još na neka mjesta. Onda sam otišla kod drugog ljekara, u drugom gradu, i rekao je da je dijete potpuno zdravo. Sto znači da su mu pogrešno dijagnozu ustanovili. Od tad nije imao napade, nikako. Prije nekih mjesec dana, moja snaha je pronašla u sobi kod moje nane jedan zapis, pisalo je ime mog sina na papiru a pored toga nešto na arapskom jeziku, i palome su bile, nije vidjela šta je pisalo na njima, uglavnom, sve je to bilo zaheftano za taj kružić gdje piše ime mog djeteta.

Nisam znala ništa o tome, prošlo je mjesec od toga, i jedne večeri samo iznenada, vidjela sam otok na testisima mog sina, odveli smo ga hitno u bolnicu, rekli su da je imao torziju testisa, i hitno su mu odstranili levi. Kad smo izašli iz bolnice, sanjala sam nanu kako pravi neke sihre, a najviše meni i mom sinu, i nikako da se oporavimo, samo nam se iznova i iznova dešavaju nevolje. Ništa nisam znala o tome što je moja snaha pronašla, i kako sam sanjala taj san, oni su mi ispričali sve. Onda sam razmišljala, i skontala, otkako su svi saznali za epilepsiju mog sina, on više nije imao napade. Nije primio nijednu terapiju, ništa, pa da kažem nema ih zbog toga. Imam osjećaj, ako je taj zapis vezan za mog sina, da je nana to uradila samo kako bi “izliječila” njega od epilepsije. Ne znam šta da radim, da li je to moguće, da li da ga vodim na rukju? Molim Vas odgovorite mi, nemam kome drugom da se obratim.

ODGOVOR: Ve alejkesselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Allaha molim da vas i vašu porodicu pomogne i zaštiti od svakog zla. Obaveza vam je da ga odvedete nekome na rukju i da slijedite propisane korake u liječenju koje vam taj učač odredi.

Iz pitanja kao i iz sna se može zaključiti da se radi o sihru a Allah najbolje zna.
S druge strane, ne smijete sumnjati u nenu ali je imate pravo pitati da li je ona iz dobrih namjera naručivala gdje kakve zapise. San je možda samo znak da se trebate obratiti na pravo mjesto i šerijatskom rukjom liječiti vašeg sina.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta