Tekstovi

Lijepi primjeri plodova traženja oprosta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah je el-Gafur (Onaj Koji mnogo prašta). Mnogi su plodovi Allahovog oprosta i Njegove milosti, a ovdje ćemo navesti dva primjera, spomenuta u knjizi ‘Čuda istigfara’ (Halid Ibn Sulejman Er-Reb’i)

 Zaposlenje (priča jednog brata)

Nakon što se specijalizirao u svojoj oblasti, godine je proveo obilazeći razna mjesta polažući nadu da će pronaći zaposlenje s kojim će udovoljiti potrebama svoje porodice i njega samog. Međutim, gdje god je pokušao vrata su mu bila zatvorena budući da firme nisu imale potrebu za njegovom specijalizacijom. Razmišljao je o situaciji o kojoj se našao i u kojoj se bojao da će bit ovisan o drugima.

Ubrzo se sjetio Allahovih riječi: …opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki! (Ez-Zarijat, 58.) i …a na nebu je opskrba vaša i ono što vam se obećava. (Ez-Zarijat, 22.)

Osim toga, shvatio je i da se mora truditi u potrazi za opskrbom. Uz to zalaganje, počeo je i tražiti oprost, a pogotovo ujutro i navečer. Nekoliko dana je činio tako pa je dobio i više nego što je priželjkivao. Neka je zahvala Allahu na njegovim blagodatima.

Nakon tridesete

Nekoliko godina je odmaklo otkako su stupili u brak, a ona još nije zatrudnila. Istraživali su razloge i potraživali lijek, ali sve je imalo bezuspješan završetak, svakim danom su čeznuli za djetetom koje će nositi njihovo ime i koje će im biti poslušno i na raspolaganju. Dani su prolazili, godine su se redale, a njihova čežnja se samo povećavala, a u tom vremenskom razdoblju podsjećali su se i tješili Allahovim riječima: Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu, sve zna i sve može. (Eš-Šura, 49.-50.)

Nisu gubili nadu u Allahovu milost i trudili su se na šerijatski ispravne načine. Dosjetili su se lijeka kojeg nisu sprovodili, a to je istigfar. Nedugo nakon traženja oprosta supruga je zatrudnila i rodila dijete, trideset godina otkako su stupili u brak! Ne pitaj o radosti kakvu su doživjeli nakon što su mislili da djece, ipak, neće imati. Međutim, Allah kada nešto želi rekne: ‘Budi!’ i ono bude.

Neka je slavljen Uzvišeni Allah.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta