Tekstovi

Želi drugima ono što želiš sebi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ono što bi trebala biti glavna karakteristika svih muslimana jeste da svom bratu/sestri u vjeri želi isto što i sebi. Šta to treba značiti? Prije svega tretiraj druge onako kako bi želio da tebe tretiraju. Ne želiš da te ogovaraju, pa nemoj ni ti ogovarati druge. Zatim, pokušaj se postaviti u situaciju neke druge osobe, šta bi ti poželio? I onda mu poželi isto što i sebi. Lako je reći, ali često je jako teško sve to provesti u praksu.

Zamisli da tvoj najbolji drug/drugarica pripremaju vjenčanje, a ti se mnogo godina mučiš u pronalasku bračnog partnera i poželiš da njegovo/njeno vjenčanje propadne. Zavist, jedna od najvećih bolesti srca – što znači da razmišljaš o blagodatima koje neko drugi ima i želiš da ih izgubi. Ghibta znači da vidiš blagodati koje neko drugi ima i želiš da i ti imaš te blagodati, ali bez da ta osoba izgubi svoje, što je sasvim prihvatljivo. Zato sljedeći put testiraj svoje srce, ako uočiš zavist (hasad), onda postoji problem u tome kako posmatraš svoju braću i sestre u vjeri.

Ono što ti može pomoći jeste da čitaš i naučiš Allahova imena. On je taj koji nam daruje sve. Osloni se na Njega. Ono što ti kod drugih vidiš kao blagodat, možda je samo jedan veliki test za njih.  Kada osjetiš da želiš nekome zlo, ne dopusti da to bude dio tebe. Nastavi tražiti zaštitu kod Allaha od prokletog šejtana. Ponekad ljudi primijete da njihov prijatelj čini neki grijeh i nastoje da ga još više guraju u griješenje, što je također znak bolesnog srca, željeti vidjeti druge u griješenje kako bismo se mi osjećali bolje. Kada vidiš da je neko skrenuo sa pravog puta, pokušaj mu pomoći u rješavanju njegovog problema, savjetuj ga ljubazno, ponudi mu ljubav i razumijevanje.

 Ne zaboravi svaki dan tražiti od Allaha dž.š. da te sačuva od bolesti srca i da ti pomogne da drugima želiš ono što želiš sebi. Često preispitaj svoje srce o tome šta želi drugima, jer ni ti ne bi želio da drugi žele zlo.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta