Tekstovi

Lijepo mišljenje o drugima rasterećuje srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Lijepo mišljenje o drugim ljudima, doista rasterećuje. Štiti čovjeka od zla zabrinjavajućih i opterećujućih misli koje remete njegov duševni mir i iscrpljuju tijelo. Dobro mišljenje o drugima vodi do zdravog srca, jača međuljudske odnose i ljubav među pojedincima u zajednici, a također oslobađa srca od mržnje i ljutnje. Uzvišeni Allah je rekao: O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.(El-Hudžurat, 12.)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Čuvajte se sumnjičenja, pretpostavki. Usitinu je sumnjičenje/pretpostavka najveća laž. (Buhari)

Kad bismo se svi pridržavali ovog ponašanja, neprijateljska poznata politika “podijeli pa vladaj” nikada ne bi uspjela jer su srca ujedinjena.

Načini da mislimo dobro o drugima

Postoji sigurno mnogo načina na koje musliman može misliti dobro o drugima; neki od njih su:

1.Dova  

Upućivanje dove Allahu Svemogućem otvara svakog dobra. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem bi dovio Gospodaru da mu podari zdravo srce.

2.Stavljanje sebe na mjesto drugih, empatija  

Ako se svatko od nas stavi na mjesto svoga brata kada ovaj nešto učini ili kaže, to će mu pomoći da o drugima misli dobro. Uzvišeni Allah upućuje Svoje robove na ovo značenje u ajetu gdje kaže: „Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: ‘Ovo je očita potvora!‘“ (En-Nur, 12.)

3.Tumačenje riječi drugih na najbolji mogući način  

To je bila navika pravednih prethodnika. Omer, neka je Allah zadovoljan njime, rekao je: “Nemoj misliti loše o riječi koju izgovori tvoj brat vjernik sve dok se može dobro protumačiti.”

4.Smišljanje izgovora za druge  

Kad netko kaže ili učini nešto što ga ljuti ili ožalosti, neka pokuša naći izgovore za to i podsjetiti se prethodnika koji su o svojim bližnjima dobro mislili i tražili im opravdanje. Rekli bi: Trebao bi naći sedamdeset izgovora za svog brata.” Ibn Sirin, Allah mu se smilovao je rekao: “Ako saznaš da ti je brat naudio bilo riječju ili djelom, trebaš mu naći opravdanje; ako ga nisi našao, trebao bi reći: ‘Možda postoji isprika za koju ja ne znam.’” Kad date sve od sebe da nađete isprike za riječi i djela drugih, sebe ćete sačuvati pretpostavki.

5.Suzdržavanje od prosuđivanja namjera drugih  

Ovo je jedan od najvećih uzroka koji pomažu da se dobro misli o drugima. Namjere se prepuštaju jedino Onome Koji ih zna  – Svemogućem Allahu. On nam nije naredio da provjeravamo srca i namjere jedni drugima, pa stoga moramo izbjegavati gajiti loše misli o drugima. 

6.Podsjećanje na štetne posljedice zlih pretpostavki

Onaj tko drugima loše misli živi u beskrajnoj nevolji i stresu, a da ne govorimo o tome da na taj načim može izgubiti insane koji se s njim druže, čak i svoje najbliže. Prirodno je da ljudi griješe, slučajno ili namjeno.

Dobro mišljenje o drugima zahtijeva trening i borbu protiv samog sebe, osobito zato što je šejtanova sreća zavaditi vjernike, ubacivati šubhe itd. On nikada ne prestaje sa svojim pokušajima da posije razdor među muslimanima i potakne razmirice među njima. Misliti dobro o drugima jedno je od najvećih sredstava da se taj put blokira. Molimo Allaha Uzvišenog da nam podari zdrava srca i pomogne nam da dobro mislimo o našoj braći i sestrama.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta