Tekstovi

Ljepota prirode je Allahova blagodat

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ljepota prirode jedna je od najljepših blagodati koju nam je Allah Uzvišeni podario. Allah je stvorio prirodu ne samo za naše fizičko postojanje, već i za psihičko blagostanje. Njegove kreacije prikazuju veličanstveni dodir ljepote koji nikada ne može nadmašiti niti jedan predmet koji je napravio bilo koji čovjek.

Sva Allahova stvorenja su dokaz da Allah voli ljepotu i da želi da budemo svjesni njene važnosti. U svakom aspektu prirode, bilo da je riječ o tekućoj vodi, nebu, moru, visokim planinama ili pticama koje lete, stvorenjima u moru ili divljini u šumi, ili suhoj pustinji i oazama u njoj, postoji ljepota koja privlači poglede da čovjek „nahrani“ svoja unutarnja osjetila. Kamo god se okrenemo da bacimo pogled, dočeka nas obilje ljepote prirode.

Pogledajte npr. Sunce koje izlazi ujutro, šireći svoje sjajne zrake plamenih boja da nas probudi u zoru. Atraktivni prizori izlaska i zalaska sunca privlače milijune ljudi na planinske vrhove ili na more kako bi im se divili i kako bi uživanjem u pogledu na njih umirili i odmorili svoj um. S izlaskom sunca izranjaju i otvaraju se cvjetovi u raznim bojama i nijansama. Zar čovjek ne može izvući veliko zadovoljstvo u takvim stvarima oko sebe? Ne bi li čovjek trebao biti zahvalan Stvoritelju što mu je podario takvu sreću?

Zamislite samo načas kako bi izgledao ovaj svijet bez drveća i biljaka. Od velikih hrastova do sićušnih grmova i trave, ne dobivamo samo hranu, lijek, sklonište i zaštitu, već i niz formacija kojima hranimo sebe u duševnom smislu, svi znaju da je boravak u prirodi na neki način „hrana“ za dušu i odmor za oči.

Životinje velike i sićušne, ptice, leptiri…koje lutaju zemljom tu ljepotu dodatno pojačavaju.

Također, pogledajte naše vodene resurse. Oni nisu samo izvor vode, već su i velike atrakcije koje osvajaju naša osjetila. Posebno su zanimljivi vodopadi koji nam donose veliki osjećaj smirenosti. Ogromni plavi oceani, mora i rijeke koje neprestano teku imaju vlastitu projekciju privlačnosti. Čovjek može provesti sate gledajući valove u moru koji pokazuju Allahovu ljubav prema ljepoti.
__________________

Zasigurno postoji lekcija za čovjeka da razumije značenje iza ovih kreacija. Navodimo neke od ajeta koji govore o Allahovom stvaranju:

U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene… (Ali Imran, 190.)

On vodu s neba spušta, pa Mi onda činimo da pomoću nje niču sve vrste bilja i da iz njega izrasta zelenilo, a iz njega klasje gusto, i iz palmi, iz zametka njihova, grozdovi koje je lahko ubrati, i vrtovi lozom zasađeni, naročito masline i šipci, slični i različiti. Posmatrajte, zato, plodove njihove, kad se tek pojave i kad zru. To je zaista dokaz za ljude koji vjeruju. (El-En’am, 99.)

On je Zemlju ravnom (prostranom) učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju…“ (Er-Ra’d, 3.)

A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste…(El-Hidžr, 19.)

On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi – to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju. (En-Nahl, 11.)

Nebesa je, vidite ih, bez stupova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke.“ (Lukman, 10.)

Izvor: www.backtojannah.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta