Brak i islamska porodica

Majčina pozivnica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želim da vam ispričam jednu prelijepu priču koju su pripovijedali naši savremeni učenjaci, a koja je, tako mi Allaha Veličanstvenog, izuzetno dirljiva…

To je priča čovjeka koji je jednog dana rekao svojoj supruzi: “Šta misliš da odemo jesti u neki restoran?”, na što mu ona odgovori: “Ne, predlažem ti da pozoveš neku drugu ženu!” Čuvši njene riječi, on začuđeno reče: “Pozivam te na ručak, a ti meni kažeš da izađem sa nekom drugom ženom!? Ali, kako to! Ja nisam takva vrsta čovjeka! O kojoj ženi pričaš?”Ona reče: “Predlažem ti da na ručak pozoveš svoju majku!” Zamislite… Zamislite ovu scenu!

“Danas ne prihvatam taj poziv, jer želim da pozoveš svoju majku! Već dugo vremena nisi je pozvao na ručak ili u šetnju! Dakle, izađi sa svojom majkom!” On reče: “Da te Allah nagradi!” Odmah je pozvao svoju majku i rekao joj: “Mama spremi se, dolazim po tebe autom da idemo ručati i šetati.” U nevjerici, njegova ga je majka upitala: “Je li to istina?” On joj reče: “Jeste, Allaha mi! Danas idemo ručati zajedno!”

I zaista su otišli da jedu zajedno… Majku su preplavili osjećaji ljubavi, radosti i lijepog raspoloženja. Osjećala se kao da sanja najljepši san. Bez obzira na hranu ili mjesto u kojem je bila, najvažnije je da je bila sa svojim sinom i da je on prema njoj iskazivao dobročinstvo… Da je nije zaboravio i zanemario brinući se o svojoj supruzi i djeci. Sa njim je provela jedan od najljepših dana u svom životu!

Kada su se vraćali kući, sin je upitao svoju majku: “Mama, da li si sretna? Da li ti se svidio izlazak?” Ona odgovori: “Tako mi Allaha, bilo je predivno, neka te Allah nagradi!” Na to sin reče: “Ako Allah da, uskoro ću te pozvati i ponovo ćemo otići na ručak.” Majka mu reče: “Ne, sljedeći put, ako Allah da, ja ću tebe pozvati!” On joj reče: “Ako Allah da.”

I prolazile su sedmice i mjeseci, sin je bio zauzet, a zatim se njegova majka razboljela i umrla, da joj se Allah smiluje! Njen sin bio je jako tužan. Nakon nekoliko dana dobio je pozivnicu za ručak za dvije osobe, a ta pozivnica bila je već plaćena. Začuđeno se upitao: “Od koga bi mogla doći ova uplaćena pozivnica?”

Sa svojoj suprugom uputio se na isto mjesto na kojem je ručao sa svojoj majkom i na kojem  ga čekalo njeno pismo. U pismo je pisalo: “Dragi moj sine, neka te Allah nagradi! Ja sam te obećala pozvati na isto mjesto na kojem smo ručali, ali si često bio zauzet, a ja se držim svoga obećanja i pozivam te sa tvojom dragom suprugom, neka vas Allah nagradi…”
_______________________________

Dragi brate i sestro, supružnici, koliko vodimo računa o majci ili supruga o svekrvi? Majka čitav život kod svoga sina ima prava… Ne dozvolimo da nas supruge i djeca odvrate od dobročinstva prema majci, neko bih dao sve da mu je majka tu… Molim Allaha da nas uputi na Pravi put, da bude zadovoljan sa nama i da budemo jedni od onih koji su shvatili da je “Džennet pod majčinim nogama”. Amin!

Preveo sa francuskog jezika i za NUM prilagodio Mensur Ždralović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta