Brak i islamska porodica

Zlatni savjeti za brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo su tek neki savjeti koji će dovesti do muževe ljubavi i naklonosti prema supruzi, pa neka se ona potrudi, onoliko koliko može, da sukladno njima postupi

Muž voli da je njegova supruga pokorna Svevišnjem Allahu i Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u tajnosti i na javi, i da je čestita, i da čuva njegov imetak i čast, i da ga obraduje svojom ljepotom, i da ga zadivi svojom inteligencijom… Muževa ljubav i vezanost za svoju suprugu biva srazmjerno ljepoti njezina ponašanja i zahvalnosti. Muž voli da je njegova žena vesela i s osmijehom na licu.

Žena će muževu naklonost steći ukoliko svoje potrebe od njega bude tražila u odgovarajućem vremenu, ne uvijek i ne u svim prilikama, i time što neće, kad s njime razgovara, podizati glas, i time što će se strpjeti ako muž zapadne u teške materijalne prilike, i potičući ga na održavanje rodbinskih i prijateljskih veza, i pokazujući da voli dobro i upinje se da ga širi među ljudima, i istinoljubivošću, i odgajajući svoju djecu da vole vjeru i budu poslušna, a ne pomažući im u onom što njemu, mužu, nije drago, i ne srdeći se.

Muž voli da njegova žena bude skromna, te da se ne ruga drugim ljudima i ne ismijava ih, i da se ne dvoumi u priznanju greške kad pogriješi, i da ne bude obmanuta porijeklom ili ljepotom, i da održava čistoću tijela, odjeće i da izgleda otmjeno, i da odijeva odjeću koja se njemu sviđa, i da kuha njemu draga jela.

Suprugu je drago da supruga ne izbjegava intimni odnos, i da se poslije spolnog odnosa okupaju zajedno, na osnovi predanja u kojem Aiša, radijallahu anha, kaže: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ja kupali bismo se poslije spolnog odnosa iz jedne posude iz koje smo vodu naizmjenično grabili, a ruke su nam se u njoj ukrštale.” (El-Buhari i Muslim)

Muž također voli da se njegova supruga strpi ukoliko on ima neku nepoželjnu osobinu i voli da u njemu traži pozitvnosti, a ne negativnosti (jer niko nije savršen), i voli da mu supruga stavi na znanje da joj je važan te da je u potrebi za njime kao što su joj potrebni voda, hrana i kisik, jer muž ne može voljeti ženu koja pokazuje neovisnost o njemu i ne cijeni njegove zasluge. Supruga treba izbjegavati podsjećanje muža na njegove greške i propuste, nego se uvijek treba prisjećati lijepih trenutaka koje su zajedno proživjeli.

Razborita je ona supruga koja iskazuje krajnje poštovanje prema članovima muževe porodice i zadovoljstvo time što ih poznaje, pa makar njihov odnos spram nje ponekad i ne bio onakav kakav treba biti – ženina grubost prema muževoj rodbini može dovesti do mnogih problema koji mogu dovesti brak u pitanje.

Supruga treba muža, kad izlazi napolje ili kad polazi na put, ispratiti riječima punim ljubavi koje nedvosmisleno ukazuju na to da on nastanjuje dubinu njezina srca, nastojeći biti u njegovoj blizini sve do trenutka kad mora proći kroz ulazna vrata. A treba ga dočekati, kad se vrati kući, iskazujući mu dobrodošlicu, radosna i nasmijana. Neka mu, k tome, izrazi zahvalnost za sve što čini za nju radeći u firmi ili se baveći trgovinom zarad njezinog dostojnog života. Štaviše, neka veću važnost pridaje njemu i njegovim zaslugama nego što pridaje najdražim osobama, pa makar se radilo o roditeljima.

Žena ne treba u prisustvu muža hvaliti drugog muškarca jer to može u njemu probuditi ljubomoru i porušiti njegovo dostojanstvo te izazvati probleme u porodici; ne treba se u prisustvu muža baviti ničim, osim ako se ne radi o neophodnim svakodnevnim poslovima, pa se ne treba baviti čitanjem sadržaja na zajedničkim čatovima (na Viberu ili WhatsAppu), odnosno ne treba se bespotrebno zadržavati u kuhinji ili u drugoj sobi, a ako pak mora, onda neka se izvini i podsjeti ga da je u njezinom srcu te da će, odmah čim završi, doći kod njega, ne bi li mu se dovoljno posvetila i ispoštovala pravo skrbništva koje je mužu Sveznajući Allah dao.

I ne treba supruga dozvoliti da se bilo ko miješa u njihov bračni život, a svoje bračne probleme rješava s mužem, ne pozivajući u pomoć ni rođake ni prijateljice.

Razborita supruga glasno moli dragog Allaha da se njezin suprug s puta vrati živ i zdrav, birajući riječi koje će njega, muža, potaknuti da se što prije vrati kući. A ako joj telefonira dok putuje, ne govori mu ništa što bi ga moglo uznemiriti (kao, naprimjer, da se dogodilo nešto neočekivano ili nepovoljno); naprotiv, treba se s njime našaliti i uliti radost i optimizam u njega.

Suprug voli da se njegova žena, ako raspolaže novcem i ulaže u poslove, posavjetuje s njime u vezi s određenim projektima jer se time osnažuje njihovo međusobno povjerenje. Njemu je također drago da mu se supruga zahvali na poklonu, i to birajući najslađe riječi koje će ga ganuti, jer muževu ljubav povećavaju lijepe, iskreno, a ne izvještačeno rečene, riječi.

Iz knjige: “Sex u islamu – umijeće vođenja ljubavi” (koja je u pripremi)
Prijevod: Abdurrahman Kuduzović
______________________________________________

Kako da postaneš “vlasnik” njenog srca

Allah, dž.š., stvorio je ženu kao nježnije biće, mnogo osjećajnije od muškarca. Ona je po svojoj prirodi krhka i slabašnija od muškarca, kod nje često preovladavaju osjećanja u odnosu na razum, i zato je Gospodar muškarcu i dao ulogu “gazde” i zadužio ga da se brine o njoj, pazi je i čuva. Najsretnija je kada voli i kada se osjeća voljenom, i ona daje sve od sebe za one koje voli. Zbog te njene nježne prirode većinom se upoređuje sa cvijetom – ružom, biserom, itd. Kako da ti, brate, dopreš do srca svoje hanume i budeš njen heroj u svakom smislu?

KOMPLIMENTI

Komplimenti prijaju svakome, i muškarcima, a pogotovo ženi koja većinom više vremena i truda posvećuje svom izgledu od muškarca. Ništa te ne košta da svojoj dragoj svakodnevno daješ komplimente. Kaži joj da je lijepa, da ti se sviđa to što je ona obukla, a ona će se nakon toga truditi da bude još ljepša samo za tebe. To je ona tvoja lijepa hanuma koju si oženio, pa, iako su godine prošle od početka vašeg braka, iako su se na njenom licu pojavile bore, ona je ista onā koju si ti baš takvu zavolio, samo što je sad nekoliko godina starija, tvoja lijepa hanuma koja te osvojila i podarila ti svoje najljepše godine.

POKLON

Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Dijelite poklone jedni drugima da biste se voljeli.” Kada želiš svoju voljenu da obraduješ poklonom, nema potrebe da puno trošiš. Svaka žena, bez obzira na njenu starosnu dob ili narav, voli cvijeće i to je ono što nju osvaja. Kupi joj jednu lijepu crvenu ružu na povratku kući s posla, i uvjeri se koliko će je to obradovati, ili joj, ako imaš način, sâm je uberi. Neki muškarci sebe smatraju “papučarima” ako svojoj ženi kupe cvijeće. U tome nema ništa “papučarsko”, već samo pokazivanje ljubavi svojoj miloj hanumi koja ti je rodila djecu, posvetila svoje godine i tebi i njima, koja se trudi da ti ugodi pripremanjem najljepše hrane, koja pazi i poštuje tvoje roditelje i koja se brine za tebe, tvoju kuću i imetak. Ona je muslimanka, biser islama i zaslužuje da je tako i tretiraš.

BUDI PAŽLJIV I ROMANTIČAN

Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je romantičan. Toliko je bio romantičan i pažljiv da bi, nakon što bi Aiša, r.a., pila iz neke posude, on uzimao posudu i svoje usne stavljao na isto mjesto na kojem je ona prethodno pila. Je li takvo što tebi teško da učiniš? Ne košta te ništa, ne boli, a njeno nježno srce zatreperit će od sreće zbog jednog takvog naizgled malog znaka pažnje, koji jednoj ženi mnogo znači.

OBRADUJ JE PORUKOM

U današnjem vremenu, gotovo svaka žena ima mobilni telefon. Kada si odsutan od kuće, ponekad se porukom sjeti svoje supruge, ali ne bilo kakvom porukom, već nađi na internetu, u novinama ili bilo gdje, neku ljubavnu SMS poruku koja odgovara tvojoj dragoj. Ovo je vrlo važno pogotovo ako si od onih muškaraca koji jako teško pokazuju svoje emocije (iako takav ne bi smio biti prema svojoj supruzi), ovo je dobar način da je obraduješ, a zauzvrat će zasigurno i ona tebe iznenaditi kada se vratiš kući.

BUDI JOJ PODRŠKA

Kada tvoja supruga planira nešto uraditi, i ako nema šerijatske prepreke u tome, i ti si u mogućnosti da joj to omogućiš ili da je pomogneš u tome, ne budi  od onih koji smatraju da žena treba samo da sjedi i pazi na tvoju djecu. Ona u islamu ima pravo, pa čak i obavezu, i da se obrazuje i bude korisna svom ummetu na mnoge načine, a pogotovo danas kada joj je Allah dao više mogućnosti nego ikada prije. I prvakinje ummeta, Poslanikove, a.s., supruge, ashabijke i tabiinke, tražile su znanje i bile od koristi islamu i ummetu, i dan-danas mi imamo koristi od njihovog zalaganja i truda, pa podstiči je na to i ne uskraćuj joj to pravo. Ona će ti za to biti jako zahvalna i što više bude učila o islamu, postajat će, uz Allahovu pomoć, bolja vjernica, i samim tim i tebi bolja supruga i djeci bolja majka koja će im moći prenijeti više znanja i još ih bolje odgojiti u duhu islama, inšallah.

NE SPOMINJI I NE HVALI PRED NJOM DRUGE ŽENE

U prisustvu svoje supruge nikada nemoj hvaliti ljepotu neke druge žene jer to je otrov za ženino srce. Također, ne hvali kuhanje neke druge žene i nemoj govoriti da si, recimo, kod nekog brata jeo nešto bolje, što je njegova hanuma spremila, nego što ti to ona spremi, jer tako će omalovažiti i svoju suprugu i njen trud. Mnoga braća imaju običaj da se svakodnevno šale i svojim suprugama spominju ženidbu drugom ženom, iako mnogi od njih uopće ne pomišljaju na to, već suprugu žele samo da malo izazivaju na taj način. Ako već imaš nijjet da oženiš još jednu ženu, onda sjedi i na razuman način razgovaraj sa njom, olakšaj joj srcu, i ne čudi se njenoj ljubomori, jer ako su majke pravovjernih zbog ljubomore znale razbiti zdjelu druge žene, onda šta ti očekuješ od nje! Time što je izazivaš na taj način, nećeš postići ništa drugo osim velike ljubomore, nepovjerenja i tuge u njenom srcu, i osjećaja da ti nije dovoljno dobra hanuma.

KADA KRITIKUJEŠ, BIRAJ NAČIN

Kada svojoj dragoj upućuješ kritiku za nešto, nemoj je ponižavati i govoriti joj ružne riječi. Sjeti se da smo svi mi samo grješni, nesavršeni robovi. Ako želiš da joj ukažeš na njenu grešku, to možeš uraditi tako što ćeš, kada jednom to uradi, pohvaliti je i reći joj da bi bilo još bolje da to drugi put uradi na taj način koji ti smatraš da je bolji.

NE PRIČAJ LOŠE O NJENOJ PORODICI

Njene roditelje ne spominji u ružnom kontekstu jer će je to povrijediti. To su ljudi koji su, uz Allahovu dozvolu, na ovaj svijet “donijeli” tvoju voljenu ženu i zaslužuju tvoje poštovanje. Ako griješe prema tebi, potrudi se da im oprostiš radi nje, i ne zabranjuj joj da ih posjećuje, jer je to njeno pravo i obaveza kod Allaha. Zamisli samo kako bi tebi bilo da neko kaže nešto na račun tvoje majke.

ODVOJI SVAKODNEVNO VRIJEME ZA NJU

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je da sve ima svoje pravo kod tebe, pa tako i tvoja supruga.  Poznavajući mnoge sestre, one više uživaju da provedu vrijeme sa porodicom u lijepom ambijentu, nego da odu na bilo kakvo sijelo sa drugima. Trudi se da svakodnevno odvojiš svoje vrijeme za svoju porodicu, učestvuj maksimalno u odgoju svoje djece, a na kraju krajeva i žene u nekim stvarima, jer znaj da ćeš ti nositi najveću odgovornost za svoju porodicu na Sudnjem danu, pa moraš biti tu i bodriti ih da idu Pravim putem.

“IZVEDI” SVOJU HANUMU

Većina danas pod “izvođenjem” podrazumijeva samo da svoju suprugu izvedu u neki kafić, slastičarnu, restoran, dok drugi, smatrajući da se to kosi sa islamom, svoje supruge ne izvode skoro pa nigdje. Ti imaš jedan još ljepši način da izvedeš svoju milu hanumu i taj izlazak njoj će biti bolji od odlaska u bilo koji ekskluzivni restoran. Odredite sebi jedan dan sedmično, recimo vikend, kada ste svi slobodni, za odlazak u prirodu, za lijepe i romantične šetnje, izlete. Zašto da ne odvedeš svoju dragu i na pecanje ili neke druge zanimljive aktivnosti, gdje neće biti masovnog muško-ženskog miješanja, gdje nećeš morati da galamiš zbog preglasne muzike, koja je danas prisutna u svim gore navedenim mjestima, niti ćeš morati da budeš ljubomoran, jer neće biti desetine muškaraca oko nje. Niko ne voli da bude stalno među četiri zida, a, elhamdulillah, Allah ti je dao danas mnoge mogućnosti. Sjeti se samo slučaja našeg Poslanika, a.s., kada se noću utrkivao sa Aišom, r.a.

KADA TI UKAŽE NA TVOJE GREŠKE, TRUDI SE DA IH ISPRAVIŠ

Tvoja supruga te poznaje bolje od bilo koga, tvoje navike i greške. Kada ti u ime Allaha ukaže na neki tvoj propust i grešku, potrudi se da to ispraviš, prvo Allaha radi, a zatim i radi tvog boljeg odnosa u braku.

NE KRITIKUJ JE PRED DRUGIM LJUDIMA

Nikad, ama baš nikad, nemoj je kritikovati pred drugim ljudima, ni u šali ni na bilo koji drugi način. I još jednom, nikad to nemoj raditi! To je veliko poniženje, kojim nećeš postići ništa drugo osim što ćeš učiniti da ona osjeti tugu i razočarenje i da se neko drugi smije na njen račun.

KADA JE POZOVEŠ U POSTELJU, UČINI DA SE OSJETI VOLJENOM

To je ključ svakog braka. Na kraju krajeva, nisi ti nju oženio samo da ti kuha i čisti, to si mogao riješiti i na drugi način, zar ne? A, isto tako, ona je mogla ostati kod mame da joj kuha i čisti. Allah je s razlogom i muškarcu i ženi dao da osjećaju slast intimnog odnosa i dao im je to kao nešto što je lijepo i u čemu treba da uživaju. Stoga, kako god ti imaš pravo da osjetiš ljepotu tog čina, isto tako ima i ona. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada neko od vas ima spolni odnos sa svojom suprugom, neka se ne udaljuje od nje sve dok i ona ne zadovolji svoje potrebe.” (Ibn Adijj) Budi nježan i učini da se osjeti voljenom, jer koji je lakši i ljepši način nego ovaj?!
____________________________________

Imalo bi se ovdje još štošta dodati, ali ovo su neki osnovni i jednostavni načini kako da usrećiš svoju dragu, i samim tim doprineseš da vaš brak vam oboma bude smiraj na dunjaluku i olakšanje za put ka Džennetu. Kad je tvoja supruga u pitanju, uvijek imaj na umu sljedeći hadis: “Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema ženama.” (Ahmed)

Zar jednom vjerniku treba veći podsticaj za lijep odnos prema svojoj hanumi od ovoga? Tvoja voljena supruga samo je jedan insan, koji griješi isto kao što i ti griješiš. Nju je kao takvu, kao nesavršeno biće, stvorio njen Gospodar i zato ne očekuj od nje da ti bude melek u životu, jer nisi ni ti takav, ali zato se možeš potruditi, zajedno sa njom, da vaš zajednički život učiniš ljepšim, jer sva iskušenja, svi problemi lakše se rješavaju zajedno. Ti i ona možete sebi stvoriti jednu bajku, ako se potrudite da oboje izvršavate svoje obaveze, da se trudite da jedno drugom ugodite i učinite sretnim.

Zašto bi sebi život činio teškim, kad ga vrlo jednostavno možeš olakšati i to uz svoju drugu “polovicu vjere”, svoju voljenu hanumu, koju ti je tvoj Gospodar dao kao poklon. Da, kao poklon, jer znaš, naš Muhammed, a.s., rekao je: “Poslije pobožnosti i bogobojaznosti muslimanu nije dato ništa korisnije od dobre žene…” (Ibn Madža) Pa zar, nakon svega, ona ne zaslužuje da se potrudiš oko nje?

Neki hadisi na ovu temu:

“One su (žene), uistinu, druga polovica muškarcima.” (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Darimi)

“Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan sa nekim njezinim svojstvom, zadovoljan je sa nekim drugim.” (Muslim)

“Ženite se, jer vam žene doista donose blagoslov u kuće.” (Bezzar)

“Tražite nafaku stupanjem u brak.” (Dejlemi)

“Prema ženama su velikodušni i pažljivi samo plemeniti ljudi, a žene ponižavaju i zlostavljaju samo oni koji su loši i niske naravi.” (Ibn Asakir)

“Oporučujem vam da se lijepo ponašate prema svojim suprugama.” (Buhari)

“Bojte se Allaha u pogledu žena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava.” (Muslim)

Ummu Sara Žužić

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta