Poučne priče i tekstovi

Milijarder bez novca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Multi milijarder, Sulejman El Radžhi, najbogatiji čovjek u Saudijskoj Arabiji. Čovjek koji je svo svoje bogatstvo udijelio. Pola svojeg imetka je udijelio svojoj porodici, a drugu polovinu uvakufio u plantaži datula koja proizvodi 10.000 tona datula godišnje. Sav novac iz fonda se koristi za gradnje džamija širom svijeta kao i u ostale humanitarne svrhe. Odrastao je u vrlo siromašnoj porodici. Nakon završetka škole otvara u svojoj sobi “banku”. Allah dž.š. mu je podario veliki bereket i ubrzo su se po Saudijskoj Arabiji priširili lbalancinki “Al-Rajhi Bank”.
 
Trenutna vrijednost Radžhijevog vakufa je 60 milijardi rijala! Njegova bašta datula je upisana kao najveca uvakufljena bašta na svijetu.

Forbes Magazin ga je upisao među 20 najvećih dobročinitelja na svijetu. Kada su ga upitali šta je ostavio za sebe nakon što je pola imetka poklonio porodici a pola uvakufio, odgovorio je sa osmjehom na licu, “jednostavno ništa.” Kada su ga pitali kako se osjeća kao multi-milijarder bez novca odgovorio je “prelijepo.” Šta će meni imetak kad imam preko 80 godina. Uvakufljena bašta plaća moje osnovne životne troškove poput zdravstvenog liječenja, hrane, kuće a za koje se trudim da svedem na minimum.

Na kraju je suznih očiju i nasmijanog lica odgovorio; osjećam se lahko! osjećam slobodno! osjećam se lijepo! Osjećam se kao ptica… I kada me Allah pozove Sebi, nadam se da ću Mu moći lahko položiti račune.

Prijevod i obrada teksta: Almir Muratović
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta