Kur'an

Mjesec Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.(sura Al-Baqara, 185)

Ako želite nekome dobro, uputite ga na Kur’an.

Ako želite svom djetetu lijep odgoj i sreću na oba svijeta, približite ga Kur’anu i omilite mu ga.

Ako želite sami sebi dobro, družite se sa Kur’anom.

Kada vratim unazad dane svoga života, ono što mi je najdraže, najljepše i potpuno nezamjenjivo jesu trenuci provedeni sa Kur’anom- bilo da se radilo o učenju ili podučavanju Kur’anu. I sve što je dobro i lijepo kod mene mogu pripisati dobroti mog prijatelja, dobroti Kur’ana. Vrlo često ga zapostavljamo dajući prioritet drugim životnim stvarima, bez da obratimo pažnju na duhovnu hranu i našu potrebu da odgajamo sebe i svoju dušu. Često ne dozvoljavamo sebi da se približimo Kur’anu, imajući osjećaj da je on nešto preuzvišeno za nas i nedokučivo. Zaboravljamo da je Kur’an uputstvo za naš život, poput uputstva za upotrebu nekog tehničkog aparata. Ukoliko izostane pažljivo i pomno čitanje uputstva, vrlo lahko može doći do kvara na aparatu, ili još gore do neke nesreće ili katastrofe.

Najveći razlog nesreća u životu čovjeka jeste udaljenost od Kur’ana. Najveći razlog ljudskog nezadovoljstva jeste udaljenost od Kur’ana. A onaj ko se okrene od Opomene Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti. (sura Ta-ha, 124)

Mnogi polaze od pretpostavke da nisu grješni ako ne uče Kur’an, ili da nije nužno da uopšte znaju čitati Kur’an. Pitanje je kako sebi možemo dozvoliti život bez Kur’ana, život bez Allahovog govora. Pitanje je kako možemo pronaći vrijeme za društvene mreže, za kahve sa prijateljima, za naše vlastite ovozemne ciljeve, a za Kur’an da nemamo vremena. Pitanje je šta ćemo reći Uzvišenom za naš nemar spram najveće ovozemaljske blagodati koju nam je On darovao…
__________________

Mjesec je Kur’ana. Mjesec u kojem Allah spušta posebnu milost, i ta milost se osjeti čak i u zraku. Mjesec u kojem je Allah spustio na Zemlju najveću milost i blagodat za Ummet. Upravo u ovom mjesecu možeš započeti svoju vlastitu promjenu. Upravo u ovom mjesecu možeš osvijetliti Kur’anom svoju dušu, svoje srce, svoj život i svoj dom. Aiša, radijallahu anha, prenosi da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista kuća u kojoj se uči Kur’an svijetli stanovnicima neba kao što zvijezde svijetle stanovnicima Zemlje.”

Također je  Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Nemojte od svojih kuća praviti mezarja, doista šejtan bježi iz kuće u kojoj se uči sura El-Bekara.”

Nemoj da te odvrate od Kur’ana misli poput „kada nisam do sad, sada je kasno“, ili „prestar/a sam za Kur’an“, ili „nemam vremena“… Zamisli svoju dušu obraslu korovom, a Kur’an je lijek koji sprečava rast korova na duši. Zamisli svoju kuću u kojoj vlada tmina, a Kur’an je svjetiljka koju trebaš upaliti. Zamisli svoj život prepun nezadovoljstva, stresa i onog osjećaja da ni u čemu ne uživaš – a Kur’an to sve može da promijeni.

Mjesec Kur’ana neka ti bude inspiracija. Mjesec u kojem jr započela jedna divna promjena za cijelo čovječanstvo. Mjesec u kojem je stigla uputa, i lijek, i milost za cijelo čovječanstvo. U ovom mjesecu čvrsto odluči da promijeniš svoj odnos prema Kur’anu. Da naučiš sufaru, tedžvid, ili pak, započneš hifzati (memorisati Kur’an).

Započni i nećeš se pokajati. Započni vlastitu promjenu. I vidjet ćeš, voljom Njegovom, kako se sve u životu mijenja na bolje.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta