Ramazan

Moj namaz u mom zadnjem Ramazanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Kada bih znao da je ovo moj posljednji Ramazan, obavljao bih svaki namaz u mesdžidu s drugim muslimanima. Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Namaz u džematu bolji je od namaza pojedinca 27 puta.”
 
Onaj koji želi da iskoristi svoj zadnji Ramazan, te da skupi mnogo sevapa, na njemu je da svaki obavezni namaz klanja u džamiji sa ostalim muslimanima. Tako će umjesto 150 sevapa dobiti 4050 sevapa, a Allah iz Svoje dobrote uvećava kome hoće još i više.
 
Kada bih znao da je ovo moj posljednji Ramazan, svoje obavezne namaze klanjao bih u džamiji i to samo u prvom saffu, ne bih dozvolio da se prvi saff popuni bez mene, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da ljudi znaju koliko dobro se nalazi u ezanu i prvom saffu, a zatim ne budu mogli drugačije odrediti ko će stati u prvi saff osim da izvlače, izvlačili bi!”
 
Kada bih znao da je ovo moj zadnji Ramazan, u svom bih namazu bio maksimalno skrušen. Tokom namaza
ne bih razmišljao ni o čemu drugom osim o svom zadnjem namazu u zadnjem Ramazanu. Ne bi mi misli lutale i ne bih kljucao na sedždi poput gavrana ili kokoške! Već bih odužio sa svojom sedždom i svojim ruku’om. Priželjkivao bih da namaz traje što duže! Ljutio bih se na brzo obavljanje namaza! Tako bih postupao jer bih uživao u namazu, najljepše bih se osjećao u njemu i shvatio bih zasigurno tada i riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Slast moga oka (moj rahatluk) je u namazu.”
 
Svoj susret s Gospodarom u namazu doživljavao bih kao sutrašnji sigurni susret na Sudnjem danu. Priželjkivao bih i žurio na namaz iz želje i nade da mi Uzvišeni primi moje dove, očisti me od grijeha, kao što bih sutra na Sudnjem danu priželjkivao da mi kaže: “Idi Moj robe, oprošteno ti je!”
 
Nema sumnje da bih željno iščekivao svaki naredni namaz, stalno bacao pogled na sat i vaktiju! Zašto svaki svoj namaz ne obavljamo na ovakav način?!
 
Hajrudin Tahir Ahmetović
Blagodati ramazana
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta