Prilozi posjetitelja

Moj povratak islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uvijek sam znala da Allah postoji i bila sam svjesna Njegovog prisustva još od djetinjstva, jer sam odrastala u porodici u kojoj se znalo za vjeru. Rahmetli djed je završio medresu pa je mene i brata još kao malu dječicu podučavao namazu. Dao bi nam serdžadu na kojoj bi klanjali, te prilikom obavljenog namaza nagradio bi nas papirnatom zelenom markom koja se nalazila ispod serdžade. Nas kao djecu je to radovalo te smo priželjkivali novi susret sa namazom.

Išla sam vikendom u mekteb, međutim kako sam odrastala sve sam više izostajala sa mektebske nastave. Draže mi je bilo odmarati vikendom i spavati do podnevskih sati te nakon toga igrati se sa svojim vršnjacima iz komšiluka. Nakon izvjesnog vremena napustila sam mekteb, završila osnovnu školu i upisala se u srednju.

Moj povratak islamu vezan je za iskušenje sa sluhom, tačnije sa zujanjem u ušima. Po prirodi sam osoba koja uvijek paniči i kako sam jedne prilike u igri s bratom ozlijedila oko, od tada počinju moje brige i problemi. Išla sam na pregled kod oftamologa. Sa mojim okom je bilo sve u redu, ali sam na svjetlosti uvijek primjećivala jednu crnu tačku koja je letjela ispred mog vidnog polja. Mislila sam da ću oslijepiti i da gubim vidim, međutim ništa od toga se nije desilo.

Jedne večeri sam htjela da se opustim i skrenem fokus sa toga, te sam pustila muziku na mobitelu preko slušalica i uživala u pjesmama mojih omiljenih izvođača. Nakon 30-ak minuta, izvadila sam slušalice i primjetila da slabije čujem. Šok! Zanemarila sam oko i pomirila se s činjenicom da je sve u redu s njim, a kasnije, mnogo veći problem postaje moj sluh. Mislila sam ako prenoćim da će se eho umiriti i da ću normalno čuti, međutim to nije bilo tako. Nisam odmah primjetila da moje uši zuje. Išla sam na brojne preglede, počevši od snimanja sluha, do magnetne rezonance glave. Svi nalazi su bili uredni. Doktori nisu imali lijek za to. Njihove riječi su bile: “Ti dobro čuješ. Ignoriši to.” Lahko je bilo reći, a teško primjeniti. I evo, deset godina nakon toga, moje uši zuje, konstantno, bez prestanka. Ja Rabb!

U međuvremenu sam upisala fakultet i dešavalo mi se da sam na mnogim ispitima padala jer nisam imala koncentraciju za učenje zbog ovog simptoma, ali sam ipak bila ustrajna i, uz Allahovu pomoć, završila ga. Smetali su mi glasni zvukovi. Smetalo mi je lupanje tanjira dok mama pere suđe. Izbjegavala sam mnoga druženja gdje je buka bila prisutna. Znala sam izaći sa društvom u neke kafiće i vratiti se kući uplakana. Od dodatne buke moje stanje se pogorša pa to traje danima i mjesecima. Imala sam osjećaj kao da mi se roj pčela nalazi u ušima i glavi. Moje misli su bile usmjerene samo na to.

Roditelji nisu znali na koji način da mi pomognu. Znali su me posmatrati i zajedno sa mnom plakati te me tješiti riječima da će to sve proći. Išla sam i psihijatru. Pila sam ljekove koji su me prividno činili smirenom. Molila sam Allaha za pomoć. Dovila sam mu da ovo prođe, da zujanje prestane, da mogu normalno funkcionisati.

Kako sam uvidjela da me niko dovoljno ne razumije, počela sam čitati o vjeri. Počela sam gledati vjerska predavanja. Počela sam praktikovati namaz. U septembru 2014. godine osjetila sam potrebu da padnem Allahu na sedždu i da moram uspostaviti svoj namaz. U početku nisam bila redovna. Neke sam namaze klanjala na vrijeme, a neke sam naklanjavala. Međutim, moj interes za vjeru se povećavao. Primjetila sam da se osjećam ugodnije, smirenije i sigurnije. Napadi depresije zbog zujanja su postali slabiji. Prestala sam piti lijekove. Kako je vrijeme prolazilo, moj iman se povećavao. Počela sam da redovno klanjam i da zikrim. Čitala sam o brojnim iskušenjima sa kojima se ljudi susreću i njihovom povratku Allahu. Spoznala sam da moj problem i nije tako veliki. Shvatila sam da mi je to dato od Allaha i da je to Njegova milost. Shvatila sam i da mi niko drugi ne može pomoći osim Njega. Utočište i smiraj sam našla kod Njega.

Allah me ovim iskušenjem sačuvao brojnih harama, među kojima je odlazak u klubove u kojima se sluša nemoralna i razvratna muzika, miješaju muškarci i djevojke koje su oskudno odjevene i koje svojim oblačenjem privlače njihovu pažnju, te konzumiranje alkohola koji predstavlja najveće zlo za čovjeka. Spoznala sam ljepotu islama i to da je istinska sreća u oslanjanju na Allaha. Zahvaljujući Allahu, mojim savjetima, čitanjem islamske literature, čitanjem hadisa i korisnih knjiga i moji roditelji su počeli da obavljaju namaz. Prije dvije godine naučila sam i arapsko pismo.

Prošlog ramazana u noći Lejletul kadr sam stavila svoj hidžab, svoju najljepšu krunu. Dan prije pokrivanja mi je bio najljepši dan u životu. Moj dan iz snova. Sestre iz udruženja Oaza su me obradovale hidžabom i Kur’anom. Da nije bilo mojih “pčela”, kako u šali znam reći za svoje zujanje u ušima, ne bih ni ja bila danas ovo što jesam. Zahvala pripada našem Gospodaru.

Sestra A. O.
________________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta