Pokajnici

Moj put u Islam – Erik

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj brat sved je uz ramazan presao na Islam tacnije 9. septembra 2008 god. On je inace iz grada/dzemata jednog od urednika ove stranice. Molimo Allaha dz.s. da naseg novog brata u Islamu ucvrsti na pravom putu i ucini ga cvrstim vjernikom...

Esselamu ‘alejkum, cjenjena braco i sestre. Ja sam se skoro predao Allahu. Moj put u Islam je bio dug i mnogo puta tezak. Nekoliko puta, prilikom mog traganja za istinom, sam bio blizu da se predam. Zahvaljujuci Allahovom upucivanju sada sam usao u Islam i smatram da je moje stvarno putovanje tek pocelo.

Imam 21. godinu i dolazim iz jedne svedske srednjoklasne porodice koja ne praktikuje niti bilo kakvo duhovno vjerovanje. Nisam krsten niti sam konfirmisan a bozic sam slavio samo radi obicaja, nikad radi vjere i vjerovanja. Ali sam ipak uvijek bio zainteresiran za vjeru i divio sam se onima koji praktikuju vjeru jer sam u tome vidio nesto divno. Moj interesovanje za Islam nije bilo posebno jako nego je to nesto sto je doslo kasnije.

To interesovanje je pocelo onako blago kada sam gledao seriju Sleeper Cell, koja se jednim djelom vrtila oko Islama. Tu mi se svidilo praktikovanje vjere i tvrdnje kao sto su npr, da se svaki covjek radja cist i neduzan, te tvdrnje su mi djelovale logicne. Kada sam prije pola godine poceo da radim u jednoj skoli, u kojoj su zaposleni i neki muslimani, pocelo je moje stvarno interesovanje. Iznenada sam poceo da citam knjige i mnoge stvari su mi se svidile dok su me neke zastrasile. Ali, zahvaljujuci jednom prijatelju muslimanu, naucio sam se da stvari koje sam gledao kao zastrasujuce, nisu nuzno Islamsko ucenje, nego je to rezultat razlicitog tumacenja vjere. Taj isti prijatelj mi je pomogao takodjer da razumim Kur’an na jedan dobar nacin.

Imao sam mnogo pitanja uvezi vjere Islama ali sam vremenom dobivao objasnjenje jedno za drugim. Sve vise i vise sam prihvatao sta znaci biti musliman i mjenjao sam i svoj nacin razmisljanja o mnogim pitanjima. Moja licnost i moje vrednovanje pozitivnih stvari su ostali u meni jer se slazu sa slikom Islama koju sam dobio za vrjeme mog dugog traganja.

Ako je neko zaisteresiran za Islam licno smatram da je vazno da covjek razmislja kriticki. Ne treba covjek da misli da je los samo ako sumnja u neke stvari. Sasvim je normalno da treba puno vremena da se neciji zivot promjeni iz korijena a licno za sebe mogu reci da jos nisam zavrsio sa tim. Imam puno toga da naucim kako bih bio ono sto ja smatram dobrim muslimanom. Ono sto je mene postaklo da ucinim korak prelaska na Islam, je bilo to sto sam shvatio da ne moram znati kompletan Islam da bih mogao tek poslije preci. Tada sam se odlucio izgovoriti sehadet i predati se Allahu kako bi kasnije nastavio traziti znanje.

Kao sto sam vec spomenuo, veoma je vazno da covjek razmislja kriticki kada saznaje o Islamu. Ne treba misliti da covjek grijesi samo ako se ne slaze sa svim sto cuje i procita. Licno smatram da je Kur’an izvor bez greske jer je od Allaha. Ali smatram da se moze tumaciti na mnogo nacina i da to ljudsko tumacenje moze imati greski.

Ali se covjek treba paziti da ga sejtan ne zavede, to zlo koje pokusava da navede covjeka da odbaci Islam potpuno.

Moj savjet onome ko trazi istinu u Islamu je: Budi otvoren! Ako nekada zapnes na neko pitanje koje ne mozes da shvatis, nemoj se predavati. To pitanje ima svoj odgovor samo ako se strpis. Ostavi to pitanje tako nedovrseno a u medjuvremenu predji na druga pitanja. Trazi odgovore stalno. Citaj knjige, trazi na internetu, pricaj sa muslimanima. Ako zapnes na nesto sto osjecas da nije dobro sa Islamom, sjeti se tada stvari od Islama koje smatras da su dobre. Posjeti se na ono divno sto si nasao. Jos jedna vazna stvar jeste da promjenis svoj nacin razmisljanja, malo. Razmisli isto da li je tvoje vrednovanje stvari i ispravno samo ako si ti navikao na takav nacin vrednovanja stvari. I na kraju imaj u obziru to da Allah upucuje onoga ko ZELI da bude upucen. To moze potrajati ali ako budes strpljiv i izdrzis Allah cete uputiti na pravi put. Put svake osobe u Islam je poseban. Za nekoga treba samo jedan dan a za nekoga treba nekoliko godina.

Ako si u potrazi za Islamom onda ti zelim svu srecu na tom putu. Neka je Allah sa tobom i sa svima nama koji trazimo uputu u Islamu.

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu/ Erik

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta