Prilozi posjetitelja

Moje iskustvo sa Yogom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pratim vašu stranicu i ponekad pročitam tekstove koji su često inspirativni, poučni i korisni. Željela bih da podijelim s vama svoju spoznaju vezano za Yogu. Ova tema je vrlo popularna i važna, a ponajviše za mlade naraštaje.

Do sada se nisam bavila Yogom, ali sam se vrlo često susretala sa njom u razgovorima sa kolegicama, poznanicama, te u raznim savremenim savjetnicima iz oblasti zdravlja, medicine i sporta.

Vezano za to se sjećam jednog razgovora koji sam vodila prije nekoliko godina sa kolegicom koja je, kao i ja, predavala na jednom od univerziteta u Bosni i Hercegovini, a bila je malo starija od mene, tj. tada žena srednje starosne dobi, i patila je od vrtoglavice (lat. vertigo). Vertigo je osećaj jake vrtoglavice ili osećaj da se svijet oko nas okreće. Uzrok tome prema učenju savremene medicine može da bude neka moždana ili druga bolest, npr. migrena ili neka povreda.

Kolegica je bila jedna od istaknutih u naučnoj oblasti kojom se i ja takođe bavim, te sam njeno mišljenje ozbiljno shvatala i uvažavala, ali sam ga uvijek u određenoj mjeri i preispitivala, kao i sve ostalo što preispitujem, osim naravno Božije riječi i provjerenih hadisa.

Kolegica je u tom razgovoru rekla kako je Yoga nešto što je nju doslovno preporodilo i jedino to joj je do sada pomoglo da ublaži simptome vertiga, tj. vrtoglavice. Mnogo je patila i to joj je predstavljalo veliki problem u svakodnevnom životu, jer je stalno imala osjećaj da se sve oko nje okreće i njiše. Subhanallah, meni je to zvučalo strašno, te sam zatražila utočište kod Allaha od toga i sličnih stanja za sebe i svoje najbliže.

Taj razgovor je bio prije otprilike desetak godina. Od tada sam često čula slična mišljenja od raznih žena koje se bave Yogom, što u Bosni i Hercegovini, što u inostranstvu… Pošto nisam osoba koja sluša i prati mainstream, te me stvari kojima je „masa zaluđena i fascinirana“ često odbijaju, tako su i ta mišljenja i zaluđenost Yogom bila nešto što sam zaobilazila.

Jedino je mišljenje i iskustvo spomenute kolegice, koju cijenim kao stručnjaka, donekle ipak izazvalo moj interes i pomisao da je ova tjelovježba ipak sa medicinske strane efikasna.

Međutim, takođe sam naišla na mišljenje da Yoga nije u skladu sa islamom, te se zbog toga nikada nisam ozbiljnije zainteresovala za tu temu, niti sam imala želju da isprobam ovu aktivnost. Površno sam malo pročitala razloge za ovakav islamski stav, koji su se otprilike temeljili na tome da je Yoga nešto što se povezuje sa dalekoistočnim budističkim praksama. Pa dobro, pomislila sam, nema potrebe da se baš time bavim pored mnoštva drugih sportskih aktivnosti i tehnika za opuštanje tijela i duha.
__________________

Jednom prilikom sam držala predavanja u jednom institutu kada je jedan od prisutnih zamolio da izađe ranije, jer taj dan ide na trening Yoge. Rekla sam da nije nikakav problem i da u svakom trenutku kada bude potrebno može slobodno da napusti predavanje. Međutim, ostali prisutni su počeli da mu postavljaju pitanja na tu temu. Dobro, pomislih, evo da čujemo i to mišljenje i iskustvo, te sam dala par minuta da odgovori na pitanja. Rekao je da će da pokaže neke od osnovnih položaja iz Yoge i demonstrirao ih. Nisam mislila da će baš početi da izvodi vježbe na predavanju, te mi je bilo zaista donekle i neprijatno, ali bilo je prekasno da se njegovo demonstriranje zaustavi. Dakle, pokazao je položaje i objasnio da se jedan zove „pas“, drugi „zmija“, treći „kornjača“ itd. Nisam ih pamtila… demonstracija se ubrzo i završila. Čovjek koji je demonstrirao vježbe bio je visoko obrazovan, po zanimanju inženjer iz određene oblasti.

Položaji tijela  i vježbe koje je izvodio, izgledali su sasvim u redu za neko istezanje, protezanje i sl. tjelovježbe, ali nazivi su me iritirali i sve ukupno mi se nije svidjelo.

Nakon toga se i dalje nisam bavila ovom temom koja nas skoro pa svakodnevno okružuje i nameće se, sve do jednog dana kada je naša kćerka došla osnovne škole (2. razred) i veselo mi saopštila da u produženom boravku imaju od sada Yogu i da se ona prijavila za tu aktivnost.

Pitala sam je da li ona zna šta je to Yoga i da li su im to objasnili treneri i vaspitači, da li se tu meditira i kako to izgleda… Rekla je da su radili samo neke vježbice i to je sve. Zamolila sam je da se ispiše sa tog kursa, jer ima toliko mnogo drugih aktivnosti. Kada me pitala zašto, rekla sam da mi se to ne sviđa, jer sam nailazila na mišljenja da Yoga vodi porijeklo iz nekih budističkih rituala, tj. rituala mnogobožaca. Hvala Allahu, dijete me poslušalo, iako su njene prijateljice i dalje išle i pohađale te časove.
______________

Prolazile su godine i tema Yoge se nije više pojavila u našoj porodici. Djeca se bave uobičajenim sportskim i dr. aktivnostima. Sve je tako bilo do jučer kada se slučajem okolnosti desilo nešto što je konačno kod mene dovelo do čvrste spoznaje da Yoga ipak nije samo odlična tjelovježba i vježba za opuštanje tijela i duha. Uvjerena sam da će oni koji su otvorenog duha i razuma, a pri tome su vjernici, shvatiti tok moga razmišljanja i izvođenje zaključka. Ostali, koji to nisu, neće ni shvatiti.

Uvod u ovaj događaj i moj put spoznaje vezano za Yogu sam napisala kako bi bilo što jasnije, da moja spoznaja nije zasnovana na neznanju, zaostalosti, neobrazovanju, nedostatku iskusva, staromodnosti i sl. Itekako sam obrazovana žena, ali ne uzimam bilo kakva mišljenja, pa ni ona obrazovanih ljudi, a pogotovo ne mainstreama zdravo za gotovo. S druga strane svi mi smo svakodnevno izloženi šejtanskim spletkama i sklonosti da slijedimo ostale, da im se pridružimo… I tako se desilo da ja prvi put jučer prisustvujem vježbama Yoge.

Naime, nalazim se u banji na terapijama. U toj banji smještene su samo majke (žene), te su sve doktorice, trenerice, terapeutkinje takođe žene. Nema muškaraca.

Došavši ovdje smo obavili razgovore, te dobili svoj terapijski plan. U planu su razne vježbe, terapije i aktivnost. Yoga nije među mojim aktivnostima, ali svako malo se pojave spiskovi dobrovoljnih aktivnosti na oglasnoj ploči, te one žene koje žele da učestvuju upišu se na spisak. Aktivnosti su vrlo popularne i s ograničenim brojem učesnika, te je nastalo svojevrsno takmičenje među ženama da se upišu na njih.

Ja sam dolaskom u kliniku odmah primijetila dvije „pokrivene“ sestre. Jedna je iz Maroka a druga je europskog i hrišćanskog porijekla i imena, ali se Allahovom milošću vratila u islam. Nakon nekoliko dana formirale su se grupice žena, te se pomalo družimo. U mojoj grupi je jedna od sestara, ali i žene drugih vjeroispovijesti. Spontano smo se počele međusobno upisivati na spomenute spiskove dobrovoljnih aktivnosti. Kada jedna naiđe na takav spisak, odmah upiše i sve ostale, dok ima mjesta…

Jučer se tako  pojavio spisak za „Yogu“.

Cijela grupa je išla, tako i sestra koju sam spomenula, pa sam nekako, ni sama ne znam kako, i ja krenula. Najprije sam se zadržala u sobi i nisam bila baš za to, neodlučno sam razmišljala da li da idem ili ne… a onda onako iscrpljena taj dan pomislih, odoh uraditi par vježbi, pa samo ću tjelovježbe raditi i vježbe opuštanja, a neću učestvovati u kojekakvim sumnjivim meditacijama ukoliko ih bude. Pa evo, i ona pokrivena sestra je otišla…  Razmišljajući tako sam krenula, a trening je već počeo i kasnila sam. Sala je bila puna žena. Ona sestra što je pokrivena je trenirala u majici bez rukava, ali sa mahramom na glavi, to sam odmah primijetila. Naravno, samo su žene bile prisutne.

Vježbe su bile vezane za istezanje i disanje. Ništa sumnjivo i neobično, opustila sam se. A onda je trenerica rekla nešto kao  „… suncu“ i pokazala vježbu koju smo sinhronično ponavljale za njom. Jedan dio vježbe bio je i padanje čelom na tlo ispruženih ruku i klečeči, što je mene naravno asociralo na sedždu, te sam počela da zikrim u tom položaju.

Nisam nikako mogla da razumijem prvu riječ koju je rekla trenerica, što je bilo vrlo čudno, jer je ona više puta ponovila naziv vježbe „… suncu“ kao i samu vježbu.

Nakon vježbanja uslijedio je dio opuštanja, tj. ležanje na podu uz naizmjenično naprezanje i opuštanje određenih mišića, a zatim je trenerica pustila muziku, te su u potpunom stanju opuštanja pojedine učesnice zaspale, čak se čulo i hrkanje. Za mene je sve ovo bilo neobično, te nisam baš uspjela da se opustim.

Vratila sam se u sobu, ali nisam mogla zaspati. Iako je tijelo klonulo, te me svako malo hvatao san, pojavila se neka zebnja u meni. Osjetila sam da treba da ustanem, da uzmem abdest, te da klanjam i učinim tevbu. To sam i učinila.

Sutradan ujutru sam guglala vježbe Yoge i pronašla vježbu koja se zove „Pozdrav suncu“. Prepoznala sam vežbu koju sam radila noć prije, a to jeste između ostalog i padanje ničice, i osjetila neku zebnju, te ponavljala istigfar. Bila sam zahvalna Allahu i sretna što sinoć učinih tevbu.

Zatim sam nakon doručka i terapije spontanu uključila slušanje Kur’ana, i u dvorištu sjela na klupu i staviviši slušalice pustila prevod Sure Objašnjenje (Fusilet). Kada sam čula 37. Ajet: „Među znamenjima Njegovim su noć i dan, i Sunce i Mjesec. Ne padajte licem na tle ni pred Suncem ni pred Mjesecom, već padajte licem na tle pred Allahom, koji ih je stvorio, ako želite da se samo Njemu klanjate.“, doživjela sam nevjerovatan trenutak spoznaje i preplavile su me emocije.

Da ovakav slijed događaja nije slučajnost, jasno je svima koji su vjernici. Oni će me shvatiti. Da baš naiđem na ovu suru, i ovaj ajet, nakon mog prvog aktivnog susreta sa Yogom i traženja objašnjenja zašto ona nije u skladu sa islamom, nikako ne može biti slučajnost, nego istinita spoznaja, elhamdulillah.

Našla sam se dakle na spisku za Yogu, iako sam se godinama odupirala da se bavim time, uprkos tome što su mi obrazovani i dobronamjerni ljudi pričali o prednostima iste, te iako sam svoje dijete savjetovala da se ne bavi time, ja sam ipak nasjela u spletku prokletog šejtana, tako što me na taj spisak upisala druga žena, a meni bilo neprijatno da odbijem to dobronamjerno djelo, zatim kada sam vidjela da i pokrivena sestra učestvuje to me je navelo da suprotno svom ubjeđenju pristanem da učestvujem u tome. Strašno je, kako prokleti šejtan prilazi insanu, korak po korak, te ga navodi i uporno pokušava da zavede. Zaista je šejtan čovjekov otvoreni neprijatelj. „A kad šejtan pokuša da te na zle misli navede, ti zatraži utočište u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i zna sve.“ (Fusilet, 36).

Hvala Allahu uzvišenom koji prima pokajanje. Ja sam čuvši spomenuti ajet (41:37) ponavljala istigfar, a ona je počela padati kiša. Hvala Allahu Milostivom, Samilosnom, koji prima pokajanje.

Šaljem vam ovaj tekst, iskrenih namjera u nadi da će nekoga da osvijesti po pitanju Yoge.

Esselamu alejkum, svako dobro vam želim.

Sestra E.T.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta