Aktuelno

Mojinfo.ba – portal koji okuplja mlade ljude i nudi prave informacije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

N-UM: Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da pokrenete portal Mojinfo.ba?

Mojinfo.ba: Mojinfo.ba je bila dugogodišnja ideja koja je polahko počela da se realizuje. Prije samo godinu mojinfo.ba je postao ažuran portal koji sve više privlači pažnju. Uz puno uloženog vremena i truda publika je prepoznala naš kvalitet.

N-UM: Ko stoji iza ove ideje i kakva su Vaša očekivanja bila na samom početku?

Mojinfo.ba: Iza portala stoji tim, prije svega, mladih osoba, koji se polahko širi. S obzirom da postoji „more“ portala, mojinfo.ba je već na početku trebao da bude koristan i originalan. Nismo željeli da objavljujemo i preplavljujemo prostor crnom hronikom u dnevnom izdanju. To zaista privlači publiku, ali mojinfo.ba je inspiracija.

Također ne objavljujemo previše vijesti iz dnevne politike, jer želimo da ponudimo članke koji će i u budućnosti da budu aktuelni.

N-UM: Šta sve možemo čitati na Vašem portalu i ko su Vaši čitatelji?

Mojinfo.ba: Ovaj edukativno-informativni portal može da ponudi korisne informacije uz malo humora, odnosno šale kako bi se razbila monotonija.

Zanimljivosti i smijeh, kao propratni sadržaj, smo više rezervisali za Facebook stranicu. Facebook stranica je manje ozbiljan i opušten prostor gdje publika jedva čeka da komentariše naše objave.

Mojinfo.ba nudi ozbiljne ali i vesele teme, pozitivne priče i podršku u pronalaženju posla, edukacija, seminara, volontiranja, stipendija. Na ovaj način mojinfo.ba učestvuje u Vašem obrazovanju i putu do zapošljavanja.

Podržavamo male biznise i nudimo reklamu, želimo da pošaljemo poruku da svako od nas može da postane poduzetnik i da radi iz svog doma. Mojinfo.ba je portal koji predstavlja početnike/ice (primjere samozapošljavanja), mlade poduzetnike/ice, uspješne sportiste/ice, magistre/ice, doktor/ice, istraživače/ice, učenike/ice, umjetnike/ice itd.

Također mojinfo.ba podučava čitaoce kroz tekstove iz historije, odnosno arhive. Nudi odlomke i preporuke iz knjiga, ali i mišljenja, prije svega, bosanskohercegovačkih intelektualaca.

Portal i Facebook stranica animiraju publiku da se uključi, da bude aktivna i van virtualnog prostora.

Pod aktivnošću mislimo na glasanje, debate, posjete događajima (izložbe, sajmovi, promocije knjiga, filmske projekcije itd.) volontiranje, praksu, ekskurzije, planinarenje i druge vidove sportskih aktivnosti.

Najviše sadržaja možete da pogledate pod rubrikom Unaprijed (Najave sadržaja), Fragmenti (Historija), Atraktivno (Zanimljivosti), Putovanja (Turizam) itd.

Facebook stranica nudi više dnevnog sadržaja od portala. To su zanimljive fotografije uz citate koji svakodnevno motivišu, inspirišu i bude sjećanja.

Publiku portala čine i mladi i stariji i visokoobrazovani i manje obrazovani (što se da vidjeti po komentarima). Mladi najviše prate najave događaja, dok se starija i ozbiljnija publika bavi „dubljim“ temama iz svjetske politike, historije itd.

N-UM: Po čemu se izdvajate od odstalih, sličnih portala?

Mojinfo.ba: Ključna razlika ovog portala u odnosu na ostale jeste da ovdje svako može da pronađe nešto za sebe.

Isto tako da to primjeni u svom životu (da izađe na glasanje, konkuriše, promjeni ishranu, počne da vježba, isproba novu uslugu, proizvode… sazna nešto o svojoj vjeri/narodu/državi/jeziku).

Samo jedan članak, edukacija, knjiga, seminar, film, ličnost…može zauvijek da promjeni Vaš život.

N-UM: Koliko je danas teško informisati ljude korektno i bez senzacionalizma, s obzirom da smo zatrpani mnoštvom nepotrebnih informacija koje su napuhane i senzacionalistički obojene?

Mojinfo.ba: Ko se vodi isključivo brojem klikova i lajkova, odnosno profitom ima rezultat, ali nema onu čuvenu novinarsku etiku. Takvi ne nude ništa, a crpe vrijeme i optimizam čitalaca.

Postoji sloj publike koji smatra sve portale neetičnim i sl. tome. Ovaj portal nikada ne promoviše sadržaje koji ne bi mogla da prate i djeca. Ovdje nema nemorala u vidu reklama, psovki, vulgarnosti, neprikladnih komentara i fotografija sa golotinjom, alkoholom i sl.

Portal nije demotivirajući i može da ga prati cijela porodica. Međutim ovdje se nude i kritički tekstovi (odgoj, savjeti u vezi sa igranjem igrica, rutine spavanja, ishrane…). Sve je u cilju poboljšanja stila života, kako umno tako i fizički.

N-UM: Koji su Vaši planovi za budućnost?

Mojinfo.ba: Planiramo da proširimo opseg tema, ubacimo nove rubrike i sl. Svakodnevno ubacujemo nove sadržaje i primjenjujemo ideje iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec.

Cilj nam je da poboljšamo komunikaciju sa Vama draga publiko, da nam se još više čitalaca, fotografa (amatera), dizajnera, poduzetnika javi kako bismo mogli da objavimo Vaše utiske, misli ideje, kreacije i sl.

Pozivamo Vas da se priključite volonterskom radu za portal jer i to je radno iskustvo, a svakako nam pošaljite i prijedloge o čemu treba da pišemo. Ukoliko želite da pomognete rad portala i na neki drugi način, budite slobodni da nas kontaktirate.

Također ukoliko ste zainteresovani za tehnologiju i inovacije, imate neobičan hobi, ideju, poziv, studirate historiju, psihologiju, novinarstvo (komunikacije), arhitekturu, dizajn, geografiju, biologiju itd. Pišite nam!

Isto važi i za one koji se bave zanimljivim poslom, imaju šta da kažu/pokažu ili su stručnjaci u svom poslu, javite nam se!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta