Za sestre

Mojoj otkrivenoj sestri

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

To što nemaš hidžab ne čini te bezvrijednom. Jer, ti imaš sigurno mnoštvo drugih kvaliteta, kao i djela koje On voli. Niko nema pravo da te potcjenjuje. Jer hidžab je tvoja slabost. Tvoja slaba tačka. A svi je negdje imamo. I tvoj grijeh. Ali, to ne znači da ja nemam grijeha ako nosim hidžab. Na hidžab gledaj kao na nešto što će te ukrasiti, upotpuniti. Polahko, korak po korak. I moli Njega da ti podari snagu i ljubav prema svemu onome što On voli. Zbog tebe same. Ne zbog mene. Niti zbog neke druge sestre. Ne zbog one koja te voli i bez hidžaba i sa hidžabom. A ne ni zbog one koja želi da te potcijeni. Jer, ako jeste bolja od tebe zbog hidžaba, možda nije u mnogo čemu drugom. Nemoj da te to obeshrabri.

Znaj da neki ljudi jednostavno ne umiju da koriste jezik ljubavi, blagosti i razumijavanja. Ne zamjeri im. To nije zbog hidžaba. To je slabost duše. Razumi ih. I ne ljuti se. Nekada su i one bile kao ti. I nisu voljele da ih neko smatra manje vrijednim zbog toga što ne nose hidžab. Ali su to svoje stanje zaboravile i nesvjesno ih je ponijela ljubav prema hidžabu pa žele da je i drugi osjete. Ne zamjeri. Vidjet ćeš, inšallah jednog dana kada osjetiš ljepotu hidžaba, možda ćeš ih i razumjeti.

Oprosti im. I znaj da si vrijedna bez obzira na njihove riječi. Ti si stvorenje Milostivog. Zar da te bole neumjesne riječi robinja njegovih? On najbolje zna tvoje slabosti, tvoje borbe, tvoje težnje za nečim. Čemu i kome da se pravdaš? Polahko, komad po komad platna neka uljepša tvoj život. I postane dio tebe, mnogo više od samog platna. Opet kažem- zbog ljubavi prema Njemu.

Sestro,

Nemoj da te riječi onih koje ne umiju da ti lijepo ukazuju na Njegov put odvrate od Njega. Znam- možda ćeš osjetiti inat. Ljudski je to. „Ko je ona da meni uopšte se ovako obraća?“- pitat ćeš se. Ali, znaj da nije bitno ono što je ona rekla, već je bitan On. I Njegova ljubav. Ja znam da ćeš i ti jednog dana uživati u ljepotama hidžaba. Inšallah.

I zato, neću da kažem da sam bolja od tebe. Niti mislim da sam. Jer, možda će tvoj hidžab biti ono što će te jednog dana uzdići visoko iznad mene. Možda su sve tvoje osobine i tvoja djela puno bliži i draži Allahu, a još samo ti hidžab fali kao kruna da zablista.

Ja ću te se sjećati u dovi. Molit ću Njega za tebe. Iz ljubavi prema tebi. Iako si moja sestra i sa hidžabom i bez njega. Iako te volim svakako. Ali, zato što želim da te On još više voli, dovit ću da upotpuniš svoju bliskost Njemu. U svemu što ti nedostaje. A i ja, zajedno s tobom.

I kada ti On ukaže Svoju milost i podari snagu da poneseš još i krunu hidžaba- ne zaboravi na svoj hal od nekad prije. Budi puna ljubavi i razumijevanja prema svakoj sestri. I sebeb da drugi zbog tebe požele biti kao ti.

Pomaži drugima lijepim riječima. Širi ljubav. I nikako ne misli da si zbog hidžaba bolja od one koja ga ne nosi. Oholost je slabost koja ti ne priliči.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta