Rekaik

Muzika joj bila preča od namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nocima je provodila najslađe trenutke, slušajuci ga je kako pjevuši najljepše melodije. Ovo je pjevač kojeg je najviše voljela. Stavila je slušalice na uši. Zaboravila je majčine pozive, kojoj su se leđa, usljed velikog broja godina, iskrivila: “Kćeri, traži Allahovu zaštitu od šejtana. Okončaj dan sa dva rekata namaza umjesto slušanja muzike.” “Dobro, dobro.” – odgovorila je majci.

Majka se uputila ka sedžadi. Počela je klanjati noćni namaz koji je redovno obavljala. Nehajno je pogledala majku. Pjesma se završila. Zlovoljno i neraspoloženo se uputila ka krevetu. Počela se pripremati za počinak. Željela je da zadnje što će čuti pred spavanje bude njegov glas. Razvezala je kosu i maknula slušalice sa ušiju. Okrenula se prema prozoru, bio je otvoren. Prije nego je ustala, vidjela je kako je nešto kao strijela poletjelo prema njoj. Čudnom preciznošću se okrenulo prema njenom uhu i pogodilo bubnu opnu.

Vrisnula je od strašnog bola, počela se okretati kao luda. Zvečalo joj je u glavi i huštalo u ušima. Majka je brzo došla. Hitno je prebačena u bolnicu. Došao je ušni doktor s medicinskim sestrama. U trenutcima dok je ona trpila snažan bol, doktor se počeo smijati, a za njim i medicinske sestre. Proklinjala ih je i grdila: “Kako se možete smijati dok ja trpim ovakav bol?“ Doktor joj je kazao kao joj je leteća buba ušla u uho. Ne brini se, lahko ćemo je izvaditi, ali ja to ne mogu uraditi. Moraš čekati specijalistu. On dolazi u sedam sati ujutru.

Kako da se vrati, a insekt joj pokušava izići iz uha? Bol se svakog trenutka povećava. Doktor joj je kazao da joj može pomoći da omame insekta tako da se do jutra ne pomijera. Ubrizgao joj je anesteziju u uho, više nije mogao pomoći.

Vratila se kući kao luda. Glava joj umalo nije pukla od bola. Noć je trajala čitav vijek. Odmah po sabah-namazu, s majkom se uputila u bolnicu. Doktor je pogledao. Mišljenje doktora nije bilo optimistično. Vađenje insekta neće biti lahko. Postavio je bijelu maramu, uzeo pincetu i stavio u uho. Izvadio je samo rep, zatim je ponovio radnju, sada je izvadio trup, pa prednji dio, pa glavu. Da li je gotovo? Ona je i dalje osjećala bol.

Doktor je ponovo pregledao i vidio da je insekt ostavio žaoke u bubnoj opni. Bilo je nemoguće izvaditi ih. Doktor joj je stavio parče vate natopljene sredstvom za sterilizaciju i rekao da dođe za pet dana. Možda će se žaoke raspasti. Čulo sluha joj je počelo slabiti. Gledala je kako se usne kreću, ali nije mogla čuti šta se govori. Umalo nije poludjela.

Javila se doktoru u dogovreno vrijeme, ali on nije moghao ništa učiniti. Ponovo je vratio vatu i rekao da dođe za pet dana. Plakala je. Osjećala je kajanje i tegobu. Gledala je kako ljudi oko nje razgovaraju i smiju se, a ona nije mogla ništa čuti. Za pet dana se iznova javila doktoru, ali opet nije bilo pomaka. Doktor je obavjestio da treba izvršiti operaciju kako bi se žaoke uklonile. Umalo nije umrla od brige i straha.

Zatražila je još jednu priliku i novih pet dana. Treći put joj se Allah smilovao, doktor je otklonio žaoke bez hirurškog zahvata. Sluh se počeo postepeno vraćati. Znala je da je sve ovo bilo buđenje iz nemara, sjetila se mnogobrojnih noci u kojima je zanemarila namaz, noci u kojima se bila odala slusanju muzike. Pokajala se i cvrsto odlucila da bude od Allahovih iskrenih robova i da zvuke muzike zamjeni slusanjem plemenitog Kur’ana.

Odlomak iz knjige “Otvorili su dušu i srce” od Amr Halida

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta