Namaz

Na poslu mi ne dozvoljavaju da obavljam namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Eselamu alejkum! Na poslu gdje radim mi ne dozvoljavaju da obavljam namaz. Da li mogu ja to da na klanjam?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh. Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Allah, tebareke ve te’ala, je propisao i naredio da se namazi klanjaju u tačno određenim vremnima. Kaže Allah Uzvišeni: “...namaz je, uistinu, propisan vjernicima u određenim vremenskim razmacima.” [En-Nisa’, 103] I nije dozvoljeno vjerniku da mu namaz izađe iz njegovog tačno propisanog vremena osim iz opravdanog razloga kao što je putovanje, velika kiša, velika hladnoća, veliki strah (na način da spaja podne i ikndiju, a akšam i jaciju), te zbog nesvjestice ili zaborava (s tim da će takav klanjati kada se probudi ili kada se sjeti, i to je dozvoljeno naklanjavanje).

Kada govorimo o spajanju namaza (npr. podne i ikindiju u podnevskom ili ikindijskom vremenu) radi posla ili škole osnova je da nije dozvoljeno spajanje osim ako se ispune određeni uslovi a to su: da osoba da sve od sebe i na svaki mogući način da se potrudi da mu se odobri klanjanje namaza na vrijeme, da će mu ostavljanje posla prouzrokovati probleme velikih razmjera, a zatim da je obavezan dati sve od sebe i na svaki mogući način da se potrudi da nađe drugi posao na kojem će moći obavljati namaze u njihovim vremenima pa makar mu plata bila i manja (ako mu je dovoljna za osnovne potrebe). U suprotnom, ako čovjek nije u mogućnosti čak ni da spoji na način kako je spomenuto, obaveza mu je napustiti to radno mjesto i tražiti drugo mjesto, jer je Allahovo pravo preče i od posla i od bilo koje potrebe. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta