Savjeti

Najsretniji čovjek na svijetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vjera moze ukloniti terete, izbrisati tugu, ona je uzitak za one koji jedino obozavaju Uzvisenog Allaha i koji se samo Njemu pokoravaju.

Ono sto je bilo – bilo je i zavrseno, zato o tome nemoj vise misliti. To je gotovo. Stalno spominjati Uzvisenog Allaha smiruje srce, brise grijehe, cini Allaha zadovoljnim i otklanja nesrecu…

Budi zadovoljan svojom sudbinom, sve se desava prema odredjenju, zato se nemoj time opterecavati.

Ne cekaj da te neko nagradi, dovoljna ti je nagrada od Uzvisenog Allaha. Nemoj se nikada osvrtati na one koji su zlobni i zavidni.

Ne cekaj veceri, ako je jutro, zivi taj i svaki dan i neka tvoja glavna briga bude kako ces iskoristiti taj dan.

Pusti buducnost da sama dodje i ne brini se za sutra, jer iskoristiti danasnji dan znaci spremiti se da iskoristis i sutrasnji.

Ocisti svoje srce od zlobe i zavisti, izbaci iz njega mrznju i neprijateljstvo.

Odrekni se svih ljudi, izuzev onih dobrih, sjedi u svojoj kuci, gledaj svoja posla i ne druzi se sa svakim.

Knjiga je najbolji prijatelj, neka ti ona bude drustvo, stalno se obrazuj i druzi se s ljudima koje poznajes.

Univerzum je utemeljen na posebnom redu, zato moras urediti svoju odjecu, kucu, kancelariju i odradjivati marljivo svoj posao.

Izidji van u prirodu, pogledaj predivne vrtove, posmatraj Bozije stvaranje i svemoc Stvoritelja.

Trebas se baviti sportom ili makar ici u setnju svakog dana, izbjegavati dosadjivanje i lijenost i prekinuti sa nezainteresiranoscu i besposlenoscu.

Citaj o historiji, razmisljaj o njenim cudesima, znamenju i uzivaj u novelama i kazivanjima.

Obnovi svoj zivot, uvedi neke nove stilove zivljenja i promjeni rutinu po kojoj zivis.

Ostavi se stimulansa kao sto su caj ili kahva, a cuvaj se pusenja.

Vodi racuna o svojoj cistoci, o tome da lijepo mirises, stalno koristi cetkicu za zube i parfeme.

Izbjegavaj knjige koje zagovaraju pesimizam, frustracije i beznadje.

Imaj na umu da Uzviseni Allah moze oprostiti, prihvatiti pokajanje, pomoci Svoje robove i losa djela zamijeniti dobrim.

Stalno se zahvaljuj Uzvisenom Allahu za Njegove blagodati koje su ti date u vidu vjere, razuma, zdravlja, zastite, sluha, vida, nafake, djece, i jos mnogo, mnogo toga.

Zar ne znas da su neki ljudi izgubili razum ili zdravlje, neki su u zatvoru ili su paralizirani, a neki su dozivjeli razne katastrofe?

Zivi s Kur’anom, uci ga srcem, citaj i slusaj. To je izvanredan tretman za tugu i dosadu.

Osloni se na Uzvisenog Allaha i sve prepusti Njemu. Nastoj da uvijek budes zadovoljan Njegovom odredbom i moli samo Njega, jer samo ti Uzviseni Allah moze pomoci i dati ti utociste.

Oprosti onima koji su ti ucinili nepravdu, odrzavaj kontakte s onima koji su te zaboravili, daruj one koji tebi ne daju i strpi se u pogledu onih koji su te uvrijedili. U tom ces slucaju ostvariti srecu i sigurnost.

Uvijek ponavljaj: “Nema snage niti moci, osim sa Allahom” (La havle ve la kuvvete illi billah).To ce procistiti tvoje misli, popraviti tvoje stanje, otkloniti tvoje brige i uciniti Uzvisenog Allaha zadovoljnim sa tobom.

Nastoj da od Uzvisenog Allaha stalno trazis oprosta, jer time se dobijaju sredstva za zivot, olaksanje, potomstvo, korisno znanje, spokojstvo i ciscenje od grijeha.

Budi zadovoljan svojim fizickim izgledom, talentom, zaradom, porodicom i svojom kucom. Tako ces sigurno naci spokoj i srecu.

Uvijek imaj na umu cinjenicu da sa svakom teskocom dolazi i olaksanje i da iza svake patnje dolazi i uzivanje. Zivot nije nekakav vjecni staticni standard.

Cuvaj se beznadja i pesimizma, budi optimistican. Misli lijepo o svom Gospodaru i nadaj se od Njega svakoj blagodati i milosti.

Budi zadovoljan svakim izborom kojeg Uzviseni Allah ucini umjesto tebe, jer ti ne znas sta je stvarno dobro za tebe. Mozda je tegoba puno bolja od blagosti.

Iz knjige: Mozes biti najsretniji covjek na svijetu, Aid el Karni

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta