Namaz

Namaz-molitva u islamu; položaj i pokreti tijela na namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Molitva je drugi stub islama. Nakon što osoba posvjedoči pripadnost islamu,te da je Allah Jedini Bog vrijedan obožavanja i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem Njegov poslanik, sljedeće čemu treba da pristupi je svakodnevna molitva koja se obavlja pet puta. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: ”Klanjajte kako vidite mene da klanjam.” (Buhari) Ovaj tekst ima za cilj da se pobliže bavi načinom obavljanja namaza kako bi shvatili značaj položaja tijela u toku molitve…

Ne zaboravimo se prisjetiti da je islam stil i način života koji je dotakeo sve aspekte ljudske egzistencije. Islam se bavi pitanjima mentalnog i psihičkog zdravlja, tijelom i duhovnosti. Način na koji obavljamo namaz nam demonstrira sve navedeno. “A kada namaz završite, Allaha spominjite, i stojeći, i sjedeći, i ležeći. A u sigurnosti obavljajte namaz u potpunosti, jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju.” (Kur’an, En-Nisa, 103)

Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju.”(Kur’an, Ed-Darijat, 56)

Muslimani se mole u rano jutro i to prije izlaska sunca, u sredini dana, u kasno poslijepodne te u suton i noć. Muslimani klanjaju iz pokornosti prema Allahu jer vjeruju da je On stvorio ljude sa glavnom svrhom a to je da obožavaju Njega Uzvišenog. Vrhunac obožavanja Allaha je namaz-molitva. Uzvišeni Allah je Milostivi i Samilosni, kao što od Boga to i očekujemo, i On je odredio mnogostruke koristi i dobra u molitvi, a to je pripremio i obezbijedio samo za ljude. Uzvišenom Allahu ne trebaju naše molitve ali mi trebamo molitve da se okoristimo, potpomognemo i da nam one donesu mnogostruke blagodati u životu na ovom svijetu, ali i veliku radost na svijetu koji tek dolazi.

Prednosti namaza su duhovne, emotivne i fizičke prirode a ono najvažnije je uspostavljanje veze s Stvoriteljem u toku svakog namaza.

Na arapskom jeziku namaz se kaže ‘salah’ a interesantno je da ta riječ u prijevodu znači ‘veza’. Namaz je način i sredstvo putem kojeg uspostavljamo i održavamo vezu sa Uzvišenim Allahom. Namaz u njegovo tačno vrijeme služi kao podsjednik zašto smo stvoreni, šta radimo na ovom svijetu i kuda idemo na onome svijetu. On nam pomaže da usmjerimo svoje misli i postupke ka pozitivnim djelima te da se udaljimo od grijeha. Namaz se sastoji od dvije kompotente a to su fizički pokreti i mentalna koncentracija.

Ono uključuje stajanje, pregibanje, padanje ničice na tlo-sedžda, i sjedenje. Ovi pokreti i položaji su uspoređivani sa režimima tjelovježbi i bez sumnje možemo reći da ovakvi pokreti i položaji tijela pet puta dnevno predstavljaju blagu i umjerenu tjelovježbu koja podstiče zdravu cirkulaciju krvi, reguliše i smiruje disanje te obezbjeđuje tijelu opću vitalnost.

Iako ovo nisu fizički zahtijevne tjelovježbe ovo je blagi oblik vježbanja koji se dešava u kontinuitetu. Veoma je važno dovesti svaki pokret i položaj tijela u namazu do perfekcije bez žurbe i nervoznih pokreta udova, jer svaki pokret ima svoju svrhu kao i svaki položaj. Od početnog tekbira kako počinjemo s namazom, pokreti i položaji su od velike fizičke i psihičke koristi za nas. Mirno stajanje smiruje naše misli, poboljšava nam držanje, uravnotežuje nas, bivamo svijesniji, a samim time normalizujemo krvni tlak i disanje.

Međutim, taj početni tekbir je također i najava da je molitva otpočela te da sve druge stvari koje se tiču ovog svijeta moramo ostaviti za sebe.

Zatim se dolazi u fazu smirenosti i uspostavlja se veza. U tih nekoliko minuta koliko traje namaz, svaka osoba stoji pred Bogom u potpunoj pokornosti. S ovim se postiže mir, spokoj i višestruke zdravstvene prednosti od kojih su neke navedene ispod. Kada se povijamo, istežemo svoje tijelo što utječe na tonus mišića u donjem dijelu leđa, butina, nogu i listova ali i abdomena.

Fizičke prednosti padanja na tle ničice su mnoge. Ono nam pomaže pri održavanju limfnog i skeletalnog sistema, utječu na ispravan rad prostate kod muškaraca, te mokraćnog mjehura i adrenalnih žljiezda. Pozicioniranje glave odnosno čela na tlo utječe na povećanje dotoka krvi u mozak a samim time se povećava pamćenje, poboljšava se vid, sluh, koncentracija i ostale kognitivne sposobnosti.

Kako se odvija namaz osoba pravi sve pokrete i položaje tjela od stajanja, povijanja i padanja na tle ničice te na kraju sjedenja, tijelo se osnažuje, ostvaruju se mnoge prednosti za zdravlje a ponajviše se stimulišu crijeva te se tako potpomaže varenje hrane i detoksifikacija organizma. Položaj sedžde, kada se čeonom kosti dotiče pod je eksluzivni znak islamske molitve. To je vrhunac molitve za svakog muslimana i muslimanku kao što se navodi u hadisu kojeg bilježi Buharija a u kojem je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao:” Rob je najbliži svome Gospodaru na sedždi.”

Ovo je najveća prednost u odnosu na ostale pokrete i položaje tijela na namazu. Ovo je dar vjernicima od Uzvišenog Allaha i na taj način produbljujemo svoju konekciju s Njim.
Uzvišeni Allah od nas traži da Ga obožavamo a On nas zauzvrat obasipa nebrojenim blagodatima.

Tijekom godina mnogi su sugerirali da islamski način obavljanja molitve ima sličnosti sa jogom i tai-čijem, međutim, bilo bi ispravnije i tačnije navesti da su te tjelovježbe ustvari preuzele mnoge stvari iz samog namaza, islamske molitve. Logično razmišljanje bi bilo da kažemo da je Onaj koji nas je stvorio nam je i dao način na koji treba da održavamo svoje zdravlje, da se ojačavamo kako u svome vjerovanju tako i tjelesno.

Namaz je sredstvo putem kojeg nalazimo smiraj i potporu kada smo pod stresom, kada imamo problem, kada smo nesretni, ali također je u namazu i jedina istinska sreća koja nas pospješuje u svakom segmentu života.

Bilo koje proučavanje načina na koji se obavlja islamska molitva će vam dokazati već poznato a to je da postoje dva oblika molitve. Jedan je namaz, ritual sa formalnim obaveznim pokretima, određenim položajima i frazama. Drugi oblik molitve je dova, i ona predstavlja vlastiti način ostvarivanja veze sa Gospodarom. Uzvišeni Allah sluša naše vlastite molitve koje dolaze iz srca, i koje su pretočene u riječi po vlastitom izboru. Dova, molitva ove prirode se moli bilo kada, u bilo koje doba dana ili noći i u bilo kojem stanju. Prilikom obaveznog namaza, potrebno je obavljati određene položaje tijela i izgovarati određene molitve koje su neophodne za obaveznu molitvu. To su sredstva koja nam služe da dođemo do specifičnog cilja.

Položaji tijela na namazu su simboli ljudskog odnosa s Allahom. Stojimo pred Njim da potvrdimo svoje postojanje, povijamo se da pokažemo poniznost a padamo ničice na tle pred Uzvišenom Allahom kako bi se divili Njegovoj moći i snazi. U takvom stanju potpune poniznosti mi priznajemo našu potpunu ovisnost i oslonac na Allaha. Allahu ne trebaju naši namazi, mi smo ti koji su krhka bića koja trebaju Njegovu milost, zaštitu i ljubav.

Ovi položaji tijela na namazu nisu tek puko pomjeranje udova. Fraze koje ponavljamo u toku dana prilikom obavljanja namaza su riječi: ‘Allahu ekber’, Bog je Najveći, a što je afirmacija da ne postoji niko veći i niko ko je vrijedan obožavanja osim Allaha. Dižemo ruke izgovarajući ‘Allahu ekber’ i ovo predstavlja početak ostvarivanja konekcije s Uzvišenim Allahom.

Iza sebe ostavljamo dunjalučke stvari, molitva je započela, konekcija je ostvarena i sigurna. U toku namaza više puta ponavljamo:’Allahu ekber’. Svaki put kada sa stajanja idemo u položaj pregibanja, pa iz pregibanja na sedždu, pa sa sedžde na sjedenje izgovaramo ove riječi, a sama ova fraza mijenja našu psihu. Ona nam održava fokus, ona nas podsjeća ko je u biti taj kome se klanjamo i koga obožavamo. Konstantno nas podsjeća na veličinu i moć našeg Tvorca ali i na beznačajnost ovog svijeta. Nakon što se na početku namaza izgovori početni tekbir, izgovaraju se riječi s kojima vjernik traži utočište kod Allaha od šejtana, a nakon toga se uči prva sura iz Kur’ana.

Ova prva sura iz Kur’ana, El-Fatiha se također zove ‘majka knjige’. Zbog velike sadržajnosti značenja ove sure, zbog njene vrijednosti, napisane su stotine knjiga, hiljade članaka i eseja. Vjernik ponavlja ovu suru svaki dan, minimalno 17 puta te tako stječe blagodati. Ovim gestom produbljujemo vezu s Gospodarom. El-Fatiha je lijek za sve vrste poniženja i melanholija. Ovo je obavezan sastavni dio namaza koji potvrđuje naše vjerovanje i pripadnost islamu. Najvažnija afirmacija koju imamo u suri El-Fatiha je da ne postoji niko osim Uzvišenog Allaha ko je vrijedan obožavanja. “Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!” (El-Fatiha, 4)

Nakon sure El-Fatiha učimo još po jednu suru prije nego što prelazimo na ostale dijelove namaza. Allah nam je odredio da koristimo vrlo specifične riječi sa svojim specifičnim značenjima koje iziskuju razmišlja o Njegovoj uputi.

Učenje Kur’ana nije dozvoljeno prilikom pokretanja tijela u toku namaza. Fraze koje se koriste u tim situacijama su u većini slučajeva fraze koje veličaju Allaha. Pregibanje koje se na arapskom jeziku naziva ‘ruku’ se postiže tako da leđa moraju imati horizontalan položaj, pozicioniranjem ruku na koljena, i ostajanjem u tom položaju sve dok se osoba potpuno ne smiri.

U knjizi “Unutarnje dimenzije islamskog ibadeta”, islamski učenjak El-Gazali je rekao:”Pregibanje i sedžda su skupa obnavljanje afirmisanja uzvišene Božije veličine. Prilikom pregibanja obnavljamo svoju poniznost i podložnost, nastojeći rafinirati unutarnje emocije kroz svježe spoznaje vlastite nemoći i beznačajnosti pred moći i grandioznosti svoga Uzvišenog Gospodara. Kako bi ovo potvrdili potrebna je pomoć jezika koji veliča Gospodara i neprestano svjedoči Njegovo visočanstvo, izvana i iznutra.” Namaz je dar od našeg Tvorca i Onog koji nas održava u životu, to je dar koji nam omogućava da svakodnevno živimo na ovom svijetu, olakšava nam strahove i nedoumice, provodi nas kroz iskušenja ali i sretne trenutke, i samo sa namazom uistinu čovjek spoznaje da mu njegov Gospodar želi samo dobro na oba svijeta.

Izvor: islamhouse.com
Prevela i prilagodila: Selma K.

________________________________________

VIDEO KLIP KOJI NA MNOGO JEDNOSTAVAN NACIN POKAZUJE KAKO SE OBAVLJA NAMAZ (MOLITVA)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta