Namaz

Namaz nije samo ritual

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Budući da je stub islama, namaz ima važnu ulogu u životu vjernika. Kao što Allah opisuje u Kur’anu, primarni cilj namaza je stvaranje stalne svijesti o Allahu: Ja sam, uistinu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio! (Kur’an, Ta-Ha, 14.) Kao što djeca trebaju blizinu roditelja i osjećaju se zadovoljnima kada s njima imaju skladan odnos, tako je i vjernicima potrebna blizina Stvoritelja – koji je namaz opisao kao najbolje sredstvo komunikacije.

Nadalje, učimo od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem da status čovjekovih postupaka kod Allaha ovisi o namazu.

“Prvo djelo za koje će (Allahov) rob polagati račun na Sudnjem danu bit će namaz. Ako je dobro, onda će i ostala njegova djela biti dobra. A ako je ono neispravno, onda će i ostala njegova djela biti neispravna (neće se prihvatiti).” (Et-Tabarani)

Pošto namaz ima tako visoku vrijednost u islamu, sigurno ima mnogo koristi i za onoga koji ga obavlja.

Namaz je hrana za dušu

Činjenica da je Ibn Kajjim dobrobiti namaza uvrstio u svoju knjigu Zaad Al-Ma’aad , u poglavlju u kojem govori o lijekovima i ishrani, također ukazuje na njegov značaj. Dok je hrana za tijelo, molitva je hrana za dušu – što je još važnije od hrane. To je zato što je duša najvažniji element života jer pokreće fizičko tijelo, njegove osjećaje, ponašanje i volju. Bez duha, tijelo bi se moglo fizički kretati, ali ono je u stvarnosti mrtvo; ono je nesretno, nezadovoljno i tjeskobno. Čak je i znanstveno dokazano da namaz aktivira dijelove mozga koji nas čine sretnijima i oslobađaju nas negativnosti”.  Kur’an također ovo potvrđuje:

…one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!‘“ (Kur’an, Er-Ra’d, 28.)

Međutim, molitva neće donijeti ovu unutarnju sreću i spokoj, osim ako je osoba posvećena i iskrena u namazu, tek tada postaje smirena i uživa u bliskoj vezi sa Allahom, razmišljajući o svakom ajetu koji izgovara.

Namaz vjernika štiti od šejtana i grijeha

Namaz je za vjernika poput kisika za ozonski omotač, sve dok čovjek obavlja svoju molitvu i trudi se da ostane blizak Allahu, održava time zaštitu koju Allah daje vjerniku, zaštitu od šaputanja šejtana (vesvesa), od grijeha itd. Ali kada netko zanemari svoj namaz, zaštita slabi. Što smo dalje od šejtana, to možemo živjeti sretniji i mirniji život.

A kad šejtan pokuša da te na zle misli navede, ti zatraži utočište u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i zna sve.“ (Fusilet, 36.)

Razvija pravedni karakter kod čovjeka

Namaz, ako se obavlja iskreno sa svjesnošću o Allahu, razvija određene moralne karakteristike koje se pokazuju u svakodnevnim postupcima pravog vjernika. Allah kaže: Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.“ (El-Ankebut, 45.)

Klanjanje i sedžda tokom namaza su simboli naše poniznosti i pokornosti Allahu koji ruše naš ego, odnosno odgajaju naš nefs. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Rob je najbliži svome Gospodaru kada je na sedždi. (Muslim)

Dova nas uči da budemo strpljivi i vjerujemo u Allahovu odredbu kada se suočimo s teškim vremenima: Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima(El-Bekara, 45.)

Također, namaz nas uči da budemo zahvalni Allahu. Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti! (El-Bekara, 152.)

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta