Odgovori

Napitak od hurmi, mlijeka i meda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Imao bih jedno pitanje, pa se nadam da ce te mi, ako Bog da, pomoci. Da li znate koji omjer sastojaka hurmi, mlijeka i meda ide kada se pravi pice od ta tri sastojka?

Odgovor: Alejkumus selam! Pitanje je postavljeno u općem smislu i tako ćemo ga, ako Allah da i odgovoriti. Koristite svježe domaće mlijeko i izbjegavajte pasteurizirano. Preporučujemo vam Manuku med (pogledajte pod tim imenom na internetu), sidr jemani ili kestenov med, a ukoliko ukoliko niste u mogućnosti sebi pribaviti neki od navedenih onda koristite bilo koji drugi kvalitetan med. Osobe sa visokim krvnim pritiskom i dijabetisom treba da se pripaze prilikom unošenja meda u organizam. Neka se prije toga posavjetuju sa svojim ljekarom. Što se tiče datula, preporučujemo vam adžvu, medinsku datulu, svježe hurme a i suhe, također. Dijabetičari treba da izbjegavaju pretjerano unošenje hurmi.

Najpreporučljivije je da se datule stave u mlijeko bez košpica preko noći u frižider. Sutradan možete ih izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi ili sasvim malo ugrijati, da bude napitak mlak i u tako mlako mlijeko može se dodati med. Med se bolje rastvara u toplijoj tekućini, nije preporučljivo stavljanje meda u vruću ili ključalu tekućinu jer na toj visokoj temperaturi rastavraju se proteini i enzimi koji se nalaze u medu. Datule se mogu pojesti a ostatak popiti.

Što se tiče omjera, nije mi poznata neka opća mjera već je to individualna stvar. Ovisno koliko ko može da popije i koliko voli da mu je slatko. Ovo je općenito, a ukoliko se želi liječiti od nekih bolesti, onda bi trebalo to u pitanju pojasniti.

U jednu čašu mlijeka može se staviti 7 datula bez košpica i jedna kašika meda, ukoliko vam je to preslatko, onda povećajte količinu mlijeka. El Bagdadija kaže: ”Božiji Poslanik je svakog dana imao običaj da pije kriglu meda pomješanog sa vodom.” A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta