Kur'an

Naučna nadnaravnost Kur’ana – savremena nauka potvrđuje govor mrava

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dr. Robert Hickling dugo godina je proveo u istraživanju i praćenju glasova insekata, ali nije mogao potvrditi svoju teoriju dok nije bio u mogućnosti da snimi glasove mrava. Naime, njegov cilj bio je da prati prisutnost mrava u usjevima, jer nije bilo boljeg načina da se snime njihovi glasovi. No, ono što je iznenadilo tog učenjaka jeste činjenica da se glasovi koje proizvode mravi mijenjaju od skupine do skupine, od jedne do druge vrste mrava. Inače, na svijetu ima više od 12 hiljada vrsta mrava i naučnici su se našli pred velikim izazovom, kako se odnositi prema svim tim glasovima mrava.

Dr. Hickling uspio je snimiti glasove mrava i on je 2006. godine objavio svoje istraživanje u časopisu Journal of Sound and Vibration. To je bilo prvi put da čovjek čuje pravi glas mrava. Robert Hickling objavio je mnoštvo istraživanja, a jedno od najvažnijih njegovih istraživanja je ono o komunikaciji mrava pod naslovom ”Analiza akustične (glasovne) komunikacije kod mrava”, koje je objavio u časopisu The Journal of the Acoustical Society of America. Ovo istraživanje pokazalo je da nas mravi nadmašuju u pogledu čula sluha i naučnici su uvjereni da mravi koriste svoje pipke (rogove) kao osjetilne senzore kako bi emitirali i primali glasove. Mravi su u stanju da pojačavaju glasovni signal koji dolazi do njih, kao što se pojačava signal u modernih prijemnika. Štaviše, oni uklanjaju sve suvišne zvukove, tj. vrše filtriranje i pročišćavanje zvukova kako bi mogli razlikovati zvukove i glasove koji dolaze od mrava od onih koji dolaze od nekog drugog.

Istraživanje koje je proveo Univerzitet ”Mississippi” na mozgu mrava pokazalo je da mozak mrava može raščlanjivati i analizirati zvukove i razumjeti ih na svoj način. Mravi također prakticiraju razgovor koji je karakterističan za čovjeka i vrlo jednostavno i lahko razmjenjuju informacije sa drugim mravima.

A naučnici sa Univerziteta ”Oregon” otkrili su da se pažnja mrava uveliko povećava kada su izloženi opasnosti, tako da tada mravi stražari šalju posebne glasovne signale koje razumiju mravi u blizini.

To je, zapravo, vrlo sofisticiran sistem komunikacije koji su naučnici tek nedavno otkrili. No, za razliku od naučnika koji o tome nisu ništa znali, u Kur’anu je ta činjenica spomenuta prije više od četrnaest stoljeća. U Kur’anu dolazi: I kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete! I on se nasmija* glasno riječima njegovim i reče: Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo Tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!” (En-Neml, 18.)

U ovom ajetu jasno se naglašava da mravi posjeduju jezik kojim komuniciraju i kojim se sporazumijevaju, i da je Allah, dž.š., podario Sulejmanu, a.s., sposobnost razumijevanja jezika mrava, koji danas naučnici pokušavaju dešifrirati i razumjeti.

Izvor: www.kaheel7.com
Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta