Aktuelno

Navika koja ubija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allahu pripada sva zahvala, salavat i selam donosim na najodabranijeg Allahovog poslanika Muhammeda alejhi sselam, na njegovu čestitu porodicu, njegove drugove i vjerne pomagače, te sve njegove sljedbenike do Dana konačnog suda!
Za vrijeme Allahovog poslanika alejhi sselam , duhan se nije upotrebljavao, te zbog toga se ne nalaze decidni propisi za duhan, međutim, zbog opštih principa koje islam zagovara, a to su očuvanje vjere, časti, imetka, života i porijekla. U Islamu se dakle zabranjuje sve što šteti našem zdravlju, upropaštava imetak itd.
Ulema na osnovu šerijatskih dokaza donosi stav o propisu pušenja duhana, na osnovu promatranja tih dokaza, donijeli su zaključak da je konzumiranje duhana zabranjeno muslimanima.

Znam, da je ovo jedna navika koju je teško napustiti, ali znaj da postoje mnogo ljepše i korisnije navike kojima možeš ukrasit svoju ličnost.

Molim Allaha da vam ovaj kratki prikaz šerijatskih dokaza pomogne u ostavljanju konzumacije duhana;

  1. Allah je kazao u svojoj knjizi ; “ …. Dozvoljava im lijepe stvara, a zabranjuje ružne…”  (El-E’araf, 156)

Dakle, Allah je dozvolio sve što je lijepo i prijatno, a zabranio ružno i štetno , a nema sumnje da je duhan ružan i štetan za organizam.

  1. Allah kaže “… i ne bacajte se svojim rukama u propast!” (El-bekare, 195)

Onaj koji konzumira duhan, sebe već malo pomalo gura u provaliju i propast. Moderna medicinska istraživanja navode razarajuće bolesti kao direktnu posljedicu konzumiranja duhana , bolesti  poput rak pluća, tuberkuloza, razna kardiovaskularna oboljenja i druge bolesti.

  1. Allak kaže ; ”… i ne ubijajte se…” (En-Nisa, 29)

Duhan je nazvan tihim ubicom, polako nagriza zdravlje onog ko ga konzumira, čak i na kutijama zakonski mora pisati jasno, “pušenje  ubija”, pametnom čovjeku je i išaret dovoljan.

  1. Allah kaže ; “Pitaju te o vinu i kocki. Reci: “Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.” (El-Bekare, 219)

U duhanu nema nikakve koristi, sama je šteta.

  1. Allah kaže; “Daj bližnjem svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku-namjerniku, ali ne rasipaj mnogo, jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.” (El-Isra, 26-27)

Dragi brate, nedavno sam bio u trgovini, dok sam naručivao namirnice, ušao je jedan poznanik, ima suprugu i djecu, prosječnu jednu platu, kojom može da prehrani porodicu za mjesec dana, jer ima redovna primanja u firmi, ali ono što je mene tu začudilo, jeste, što tako već ozbiljan čovjek, sa emanetom da skrbi porodicu, kupuje kutiju cigara od 7 BAM, poslije sam ga upitao, koliko puta kupuje takvu kutiju, kaže 2 puta dnevno, kazao sam mu, 2×30 = 210 BAM, jedno lijepo biciklo za sina, onda se počeo pravdat, navika, ne može ostavit itd. Dragi brate, Allah te obdario razumom, to je čisto rasipanje imetka, budi jači od izgovora, zastani, razmisli kuda zaista vodi konzumiranje duhana, dozvoljavaš da budeš zarobljenik, roblje cigarete.

  1. Rekao je Allahov poslanik alejhi sselam; ”Nema nanošenja štete, niti uzvraćanja štetom!”

Konzumiranjem nasosiš sebi štetu, ali i onima koji te okružuju, prije svega svojim ukućanima, čak je moderna medicina ustanovila, da je izbačeni dim iz pluća još opasniji od onog koji je prvi put udahnut, zamisli sad svog sina ili kćer, moraju taj dim udisati, a sve to zbog babe koji konzumira duhan, ili majke, zato Allah vam se smilovao, momentalno ostavite pušenje, ako ne radi vas, onda radi vaše djece.

  1. Rekao je Allahov poslanik alejhi sselam; “ … i Allah ne voli da upropaštavate imetak.” (Mutefekunalejhi)

Da ti neko kaže zapali svoju novčanicu od 100 eura, bi li ga poslušao, naravno da ne bi, smatrao bi njegov zahtijev budalastim, a dragi brate, zar ti te iste pare ne pretvoriš u dim kupujući cigare!?

Zato Allah ti se smilovao, te pare koje si naumio zapaliti, kupujući duhan,  udjeli sadaku siromahu, za davetske aktivnosti, obraduj svoje roditelje hedijom, svoju suprugu, svoju djecu, Allah ti se smilovao, daj u nešto što će ti koristiti, na Dunjaluku i na Ahiretu!

Molim te Gospodaru da naše namjere, naša djela i riječi budu za nas, a ne protiv nas, na Danu konačnog suda!

Prof. Armin H. Jahić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta