Poučne priče i tekstovi

Ne donosi brzo sud o ljudima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U jednom malom mjestu živio je stari slikar, koji je uglavnom slikao prirodu. Njegove slike bile su vrlo lijepe i kvalitetne, ali ih je i pored toga prodavao po povoljnoj cijeni i od toga dobro živio. Jednoga dana došao mu je jedan siromašni čovjek iz tog mjesta i rekao mu: ”Ti zarađuješ mnogo novca od svoga posla, zašto ne pomažeš naše siromašne mještane? Zašto se ne ugledaš na našeg mesara koji nema mnogo novca, ali svaki dan on dijeli meso siromašnim ljudima u našem selu.”

Slikar mu nije odgovorio, već se samo nasmiješio. Siromah je ljut napustio slikarevu kuću i počeo je širiti vijest po selu kako je slikar bogat čovjek, ali je vrlo škrt. Mještani su se složili sa pričom siromaha i željeli su da se osvete slikaru zbog njegove škrtosti.

Nakon izvjesnog vremena stari slikar se razbolio, ali niko od mještana nije došao da ga obiđe. Nedugo zatim, slikar je umro sâm u svojoj kući.

Prolazili su dani i mještani su primijetili da im mesar više ne dijeli besplatno meso kao što je to ranije činio. Kada su ga upitali za razlog, on im je rekao: ”Dok je naš stari slikar bio živ, on mi je svakog mjeseca davao određeni novčani iznos i govorio mi da u vrijednosti tog iznosa podijelim mesa siromašnim mještanima. Međutim, otkako je on umro, ja više nisam u mogućnosti da besplatno dijelim meso.”

Stoga, ne donosimo brzo sud o drugom na osnovu onoga što vidimo, jer možda u njegovom životu ima nešto što, ako bi saznali, promijenili bismo mišljenje o njemu.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta