Poučne priče i tekstovi
silhouette of person walking under white clouds

Ne dozvoli da ti Allah oduzme šansu za dobra djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nedavno mi je jedan brat ispričao ovu priču koja mu se desila, i dovela me do suza, pa sam poželio da je podijelim sa vama. Otišao je 25. decembra u džamiju da bude malo sam sa sobom, uči Kur’an, zikri, dovi… Izašao je iz džamije i čim je zakoračio, vidio je jednog siromaha koji ga čeka, pa ga je to iznerviralo: „Ah, ovaj čovjek me doslovno čekao da me uznemirava.“ Siromah mu je prišao i pitao ga da mu udijeli nešto novca, a ovaj brat odgovori: „Neću ti dati novac, umjesto toga kupiću ti hranu.“ Pošteno. Međutim, svaki restoran je bio zatvoren jer je bio Božić, osim jednog, koji je toliko skup da ni svoju porodicu ne vodi tamo, a kamoli da tu nahrani nekog drugog. Pogledao je u novčanik i našao samo 20$. Pomislio je: „To je previše da udijelim.“ Pa je uzeo tih 20$ i dao ovom siromahu i rekao mu: „Pođi u taj restoran i kupi sebi nešto malo da jedeš, pa mi vrati kusur.“

Ovaj čovjek je ušao u restoran. Prošlo je neko vrijeme a nikako da izađe. Ovaj brat poče da se nervira: „Prvo mi uzme novac, a sada ga čekam ovdje, gubim vrijeme zbog njega.“ Uletio je u restoran spreman na svađu, i vidio ovog siromaha kako sjedi za stolom sa ogromnim porcijama hrane ispred sebe. Naljutio se i rekao: „Rekao si mi da ćemo se naći napolju sa mojim novcem, šta radiš ovdje?“ Ovaj siromah je pružio ruku i rekao: „Evo tvojih 20$, brate. Čovjek za šankom je vlasnik ovog restarana, vidio je da sam siromašan i rekao mi: Uzmi šta god želiš, besplatno. Pa, evo tvojih 20$ nazad.“

Ovaj brat je osjetio sreću, pomislio je: „Dobio sam nazad sav svoj novac! Udijelio sam sadaku a odmah sam je dobio nazad!“ Stigao je kući i rekao svojoj ženi: „Baš kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Sadaka ne umanjuje imetak.’ Dao sam  20$ i vidi šta se desilo, odmah sam ih dobio nazad. Zar to nije sjajno?“ Njegova žena mu odgovori: „Ne baš. Ono što se zapravo desilo jeste da ti je Allah dao priliku da udijeliš sadaku, a ti si negodovao zbog toga, pa ti je Allah oduzeo tu priliku i dao je drugoj osobi (vlasniku restorana). A što se tiče tvojih 20$, Allah ih je uzeo i bacio ti ih u lice.“ Subhanallah!

Brat je počeo da plače. Rekao mi je: „Iz ovog sam naučio lekciju: ako ti Allah ikad podari priliku da uradiš neko dobro djelo, koliko god malo bilo, nikada je nemoj prokockati. Uvijek učini to voljno, budi zahvalan na tome, jer ne znaš kada će ti se vrata dobra zatvoriti.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta