Poučne priče i tekstovi

Ne kunite svoju djecu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Skoro sam bila kod svoje nene Šehide i tako smo se, izmedju ostalog, dotakle teme oko djece i kako su današnja djeca dosta nemirnija u odnosu na prijašnje generacije te kako je nerijetko situacija da majka vrisne ili zagalami na dijete, a nekad se pribjegne i ponekoj batini kako bi se dijete smirilo i “dovelo u red”. Kažem ja neni kako sve mogu, i da vrištim i da galamim jako na njih, pa nekad i prutićem po nožicama da ih udarim kako bih im skrenula pažnju na ono sto nije uredu, ali da nikako ne mogu da ih kunem. Ako je ovo kletva, onda ih kunem ovim riječima:”Da Bog da hairli bili” ili ” Da vas Allah uputi na pravi put”.

Sjedi nena Šehida i rastuži joj se lice, te sjetno reče: “Eh moje dijete, moja majka je troje djece za svog života ukopala, a jedno je svojom kletvom u mezar odvela.” Gledam ja u nenu i strah me neki obuze, jer mi to nena nikad nije ranije govorila. Možda nije smjela, možda se stidjela, možda se toga nije htjela prisjećati, a možda je smatrala da sam premlada da znam tako nešto, ali eto, sad sam i sama majka pa ću to razumjeti. Kaže ona, kako je njena starija sestra tada imala 7 godina i dugu zlatnu kosu, koju nije voljela da češlja. I jedne prilike joj je majka onako ljuta i nakon sto je umorna došla iz njive, a djevojčica je nešto nije poslušala, u naletu bijesa rekla:” Da Bog da te mrtvu počešljali!” Subhanallah! Da Allah oprosti.

I tačno sedmi dan poslije te kletve, djevojčica je bez ikakvog razloga pala na njivi i nikad se vise nije probudila. Nigdje se nije udarila, samo se srušila na travu i preselila. Zaista su je dok su je gasulile žene, one lijepo počešljale i pustile njenu lijepu kosu po njoj. Da Allah sačuva. Ostala sam skoro nijema od šoka dok je to nena sa suzama u očima pričala. Toliko me to potreslo i natjeralo da se preispitam. Ne dao Allah takvo iskušenje sam u sebi mislila. Ubrzo smo krenuli kući, a ja sam sve vrijeme o tome mislila. Pomislila sam kako je tu kletvu ona rekla onda kad je Allah primao dove i tako i to primio. Ne želim ni da mislim koliki je taj teret toj mojoj praneni kasnije bio na duši kad je znala da je ona svojom kletvom bila sebeb smrti vlastitog djeteta.

Molim Allaha da nas bijes i izljev tog bijesa ne bude razlog da kažemo sta ružno za nasu djecu. Molim Ga da ne kunemo nasu djecu lošim, već da nam i u kletvi bude dova da budu bolji i da ih Allah uputi na pravi put jer nikad ne znamo kad nam Allah tu kletvu ili dovu može primiti. Bolje da nam duša bude mirna, nego da se kasnije kajemo zbog nesreće koju smo same sebi našim jezikom nanijele. Ne kunite svoju djecu, već dovite za njih. Ne zaboravite, sreća vase djece je i vaša sreća. Da nam Allah svima oprosti ako smo nekad nešto ružno rekle djecu u naletu bijesa, a isto tako Ga molim da nam jezik sveze u našem naletu bijesa.

______________

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Nemojte u dovi proklinjati sebe, svoju djecu, niti svoj imetak, da ne pogodite vrijeme kad Allah prima dove onih koji od Njega nešto traže, pa da i vašu usliši.” (Muslim 3014)

________________________

Koje tri dove Allah, dž.š., sigurno uslišava?

PITANJE: Postoje tri dove koje Allah, dž. š., bez imalo sumnje, sigurno uslišava. Koje su to dove?

ODGOVOR:Tri dove koje Allah, dž. š., bez imalo sumnje, sigurno uslišava jesu:

1. dova onoga kome je učinjena nepravda, pa čak i ako bi on bio nevjernik,

2. putnikova dova,

3. i roditeljska dova za svoje dijete ili protiv svoga djeteta.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda b. Saliha el-Usejmina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta