Poučne priče i tekstovi

Ne mješaj se u Božije! / Jeste li dobili račun od Allaha?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ne mješaj se u Božije

Subhanallah, potresao me neki dan haber o jednom bratu, Pakistancu, koji sa svojom porodicom živi ovdje u malom južnonjemačkom gradu blizu Štuttgarta. Naime, prvih troje djece, koje mu je rodila njegova hanuma su djevojčice, hvala Allahu lijepe i zdrave. Helem, Pakistanac se osjećao manje vrijednim sa tri kćerke – tri Allahova dâra, pa je hanumi, kada je opet ostala hâmila, nekoliko puta zaprijetio, da mu rodi SINA! Par mjeseci kasnije je ginekolog potvrdio da je ovaj put muško dijete. I zbilja – rodilo mu se muško dijete – MRTVO! Subhanallah! Brat se nije osvijestio nakon ovog musibeta, već je hanumi, kada je godinu iza spomenutog događaja opet ostala trudna, ponovo rekao: – Hoću sina! I ovaj put je doktor potvrdio da će se roditi sin. Onaj Koji daje život i smrt je ovaj put odredio da se rodi hendikepično muško dijete, koje je jedva micalo samo glavom. Invalid. Subhanallah!

Allah swt zna je najbolje za nas pa kaže:

لِّلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ يَهَبُ لِمَن يَشَاءُ إِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَن يَشَاءُ الذُّكُورَ

“Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku,

أَوْ يُزَوِّجُهُمْ ذُكْرَانًا وَإِنَاثًا وَيَجْعَلُ مَن يَشَاءُ عَقِيمًا إِنَّهُ عَلِيمٌ قَدِيرٌ

ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu sve zna i sve može.” (Quran/As-Shuura 49-50)

hfz. Fuad Seferagić

_________________________________

Jeste li dobili račun od Allaha?

Čovjek koji je doživio 70 godina dobio je bolest koja mu je onemogućavala da urinira (mokri). Doktori su mu rekli da je potrebna operacija kako bi ozdravio. On se složio da se uradi operaciju jer je bol bio prisutan već nekoliko dana. Kada je operacija bila gotovava doktor mu je uručio račun koji je sadržavao sve troškove tretmana. Nakon što je pogledao račun čovjek je počeo plakati. Kada je ovo vidio doktor je rekao: “Ako je cijena prevelika, mogli bi smo napraviti sporazum sa vama.” Čovjek je na to odgovorio: “Ne plačem ja zbog novca; plačem zbog toga što mi je Allah omogućio da uriniram (mokrim) već 70 godina i nikada mi nije poslao račun.”

Subhanallah! Rijetko zahvaljujemo Allahu zbog ovih stvari, koje su zaista velika milost. Zamolimo Allaha da nam pokloni mogućnost da prepoznamo Njegovu darežljivost i da Mu često zahvaljujemo. “I daje vam od svega onoga što od Njega ištete, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. – Čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan.” (Ibrahim, 34)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta