Zanimljivosti i nauka

Nekoliko zanimljivosti o muslimanima Japana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon što je bačena atomska bomba na Hirošimu i Nagasaki, bombardovani su i drugi gradovi u Japanu, među kojima je i grad Kobe. Na slici se može vidjeti porušeni grad Kobe, ali džamija je ostala, sa nekim manjim oštećenjima. U toku bombardovanja, japanski vojnici su se sakrili u džamijski podrum i tako preživjeli

Islam je u Japan stigao veoma kasno, otprilike prije stotinu godina, međutim, to ni u kom slučaju ne znači da Japana nikada ranije nije imao dodira sa islamom i muslimanima. Historijski zapisi navode da su Japanci još u XIV stoljeću došli u dodir sa kineskim muslimanima iz dinastije Ming. Kada su Portugalci došli na japansko tlo iz Malake (današnji dio Malezije) 1555. godine, historijski izvori spominju da je među putnicima bio i jedan Arap, koji je domaćem japanskom stanovništvu propovijedao islam.

Prvi, moderni dodiri Japana sa islamom i muslimana desili su se u XIX stoljeću u vrijeme kolonijalnih osvajanja Indonezije od strane Holanđana, a kasnih 1870-ih na japanski jezik je prevedena i biografija Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Krajem XIX i početkom XX stoljeća, Osmansko carstvo je ostvarilo diplomatske odnose sa Japanom, i upravo u tom periodu bilježe se i prvi prelasci na islam domaćeg stanovništva.

Prvi japanski musliman (novijeg doba)

Prvi japanski musliman kojeg je historija zabilježila prešao je na islam 1909. godine – Kotaro Yamaoka, koji je kasnije promijenio ime u Omer. Prvi put se susreće sa islamom nakon što je upoznao ruskog pisca Abdur-Rešid Ibrahima, nakon čega je u Bombaju (Indija) prihvatio islam i odmah nakon toga počeo da traži odobrenje od vlasti i od tadašnjeg halife, zbog čega je i putovao u Istanbul, da gradi džamiju u Tokiu. Izgradnja prve džamije u Tokiu završena je tek 1938. godine, tridesetak godina nakon što je Omer Yamaoka napravio prve korake u tom smjeru. Omer Yamaoka je prvi Japanac koji je obavio hadž, bilo je to 1909. godine, iste godine kada se susreo sa tada nepoznatim Ryoichi Mitom, mladićem koji je tek trideset i tri godine nakon tog susreta prihvatio islam.

Prvi musliman koji je preveo Kur’an na japanski

Ryoichi Mita, rođen je 2. decembra 1892. godine u “samurajskoj budističkoj” porodici u Yamaguchi (Japan). Islam je prihvatio 1942. (u 50-oj godini života), a u 60-oj je počeo da intezivno uči arapski jezik. U 70-oj godini je počeo prevoditi Kur’an na japanski jezik, iako su do tada postojala tri prevoda iz 1920., 1937. i 1950. godine, no prevod su radili nemuslimani, pa su imali mnoštvo propusta. Punih 12 godina je radio na prevodu, a onda je svoj prevod predočio učenjacima u Mekki, koji su nakon 6-omjesečnog provjeravanja odobrili da se štampa. Prvo izdanje je štampano 10. juna 1972. godine, a Omer je tada imao skoro 80 godina.

Prva džamija sagrađena u Japanu

Prva džamija sagrađena u Japanu nalazi se u gradu Kobe. Historijski zapisi se razlikuju, prema nekima, sagrađena je 1928., dok neki navode 1935. godine. Ova džamija je preživjela dva velika čuda – jedno u drugom svjetskom ratu 1945., a drugo 1995. godine. Nakon što je bačena atomska bomba na Hirošimu i Nagasaki, bombardovani su i drugi gradovi u Japanu, među kojima je i grad Kobe. Na slici se može vidjeti porušeni grad Kobe, ali džamija je ostala, sa nekim manjim oštećenjima. U toku bombardovanja, japanski vojnici su se sakrili u džamijski podrum i tako preživjeli. Drugo čudo koje je džamija u Kobeu preživjela je razoran zemljotres 1995. godine, jačine 7.2 rihterove skale, u kojem je poginulo preko 5.000 hiljada ljudi, a 300.000 ostalo bez doma. Šteta je procijenjena na preko 100 milijardi dolara. Kobe džamija je nakon zemljotresa ostala skoro netaknuta, uz veoma mala oštećenja.

Trenutno u Japanu živi oko 100.000 muslimana, od kojih su mnogi strani radnici, neki iz okolnih zemalja poput Malezije i Indonezije, a neki su članovi diplomatskih predstavništava u toj zemlji.

Pripremio: Resul Mehmedović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta