Savjeti

Nemam prijateljice, nemam dečka…sanjam da skinem hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Želim se većinu vremena osjećati dobro. Nemam prijateljice ali bih voljela, i nemam dečka, a voljela bih, i nisam zadovoljna svojim izgledom, sanjam da skinem hidžab. Nijedna od mojih prijateljica ga ne nosi, i sve imaju prijatelje. Oni su svi su oni normalni, za razliku od mene. Mogu li postiti, moliti se ili bilo što učiniti, da doživim sreću i ljubav? Kako se mogu osjećati sretno bez prijatelja, dečka? Postoji li način, što bih trebala učiniti kako bih se osjećala sretno? Hvala!

Napomena: Volim Boga, ali sam izgubljena u fitni.

SAVJET:  Essalamu alejkum ve rahmetullah.

Potreba da se osjećamo dobro prisutna je u svakome od nas. Allah, Milostivi, stvorio nas je sa željama, ali nas je u isto vrijeme učinio drugačijima od životinja dajući nam um, razum i pamet. Ako ti netko ponudi izbor da uđeš u kuću na sat vremena i u njoj imaš sve što želiš, bez ograničenja, ali nakon sat vremena morat ćeš otići u podrum gdje ćeš se raspasti na male komade i biti mučena, da li bi to odabrala? Ako je tvoj odgovor da bi otišla i ispunila svoju želju, onda nema smisla čitati ostatak odgovora jer to znači da si izgubila ono najdragocjenije u ovom životu: svoju sposobnost rasuđivanja.

Očekivao bih da si dovoljno inteligentna (mašallah) da kažeš da nikada ne bi odabrala učiniti gore navedeno (ako bi to ikada bilo izvedivo), stoga budi dosljedna. Ovaj život, Allah je stvorio i ispunio stvarima koje odgovaraju našim željama (strastima), a On nam je dao razum i naredio da se samo Njemu klanjamo. Za svaku želju na ovom svijetu postoji halal alternativa, možda je potrebno strpljenje da bi se to ostvarilo, ali ona je mnogo bolja i što je još važnije, nema loših posljedica ovdje niti na ahiretu. Ovaj naš život je privremen, a stvoreni smo s razlogom. Ono što nas čini ljudima, a ne životinjama je to što možemo izabrati najbolje od dvije dobre stvari i kloniti se najgoreg od dva zla.

Svako ljudsko biće traži sreću, radost i užitak, ali da bismo to postigli, potrebno nam je šest važnih stvari:

1- Znanje o tome što je dobro:

Allah, dž.š., nas je obavijestio o onome što je dobro i korisno za nas, pa se trebamo okrenuti Kur’anu i sunnetu da bismo znali šta je to dobro po nas.

2- Put kojim treba ići da postignemo to što je dobro:

Jedini ispravan put je put Kur’ana i sunneta. To je put kojim su išli svi poslanici i pravednici i u miru su stigli na svoje konačno odredište. Ovaj put zahtijeva strpljenje, trud i predanost.

3- Što je potrebno da bismo krenuli tim putem dobrote:

Znanje je važno, ali to je samo pola puta do užitka i sreće; osim ako znanje ne provedemo u djelo. U suprotnom, od toga znanja nemamo korist. Napori, hrabrost, borba i strpljenje moraju biti na mjestu kako bi se zapravo krenulo Pravim putem, putem koji vodi Džennetu.

4- Znanje o tome što je štetno i loše:

S druge strane, moramo znati što je štetno, jer inače, sreća neće biti postignuta. Stoga trebamo znati što je ono što je loše. Kao i znanje o dobru, potrebno nam je znanje o tome šta je štetno, a to nam je također dao Uzvišeni Allah u Kur’anu i sunnetu.

5Što je potrebno da bismo izbjegli puteve zla:

Želje, iskušenja, strasti i šejtan pokušavaju čoveka odvesti na put zla i uništenja. Šejtan uljepšava zlo u našim očima i mislima. Ako čovjek nema dovoljno znanja, strpljenja, straha od Allaha, nade u Njegovu nagradu i ljubav prema Allahu, šejtan će takvu osobu lako nadmudriti i odvesti ju na put uništenja.

Okrenite se Allahu i zamolite Ga za uputu i pomoć, budite u dobrom okruženju sa ljudima koji vas podsjećaju na Allaha i čuvajte se druženja se s onima koji čine grijehe koji ih udaljavaju od Allaha. Neka nas Allah sve uputi.

Izvor: www.islamweb.net
_____________

Šejh Bilal Assad o smrti svog sina i brata:

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta