Tekstovi

Nije sve u bradi! – izreka na vagi…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nema sumnje da puštanje brade nije najbitnija obaveza u islamu, te da ima mnogo bitnijih, prečih i prioritetnijih vjerskih imperativa. Isto tako, jačina vjere se ne mjeri po dužini brade, jer ne raste kod svih istom brzinom i dužinom. Međutim, to je ipak dio naše vjere i tradicije, utemeljen propis, ustaljen običaj učenih i bogobojaznih, a svakako ima svoje nepobitne dokaze.

One koji nam često – ili pak s vremena na vrijeme – ponavljaju fraze i parole tipa: “Nije sve u bradi!” ili “To je formalnost a bitna je suština!” isl. – možemo ih svrstati u tri kategorije:

▶ oni koji ne nose bradu, niti je planiraju nositi, takvim izjavama žele prekriti svoje manjkavosti;
▶ oni koji su je nekada nosili, ali je više ne nose, žele se opravdati,
▶ oni koji je nose, ali planiraju je ne nositi, pripremaju sebi teren.

Odabrani i pravi vjernici nisu pustili bradu (kako treba) zato što je sve u tome, nego zato što se žele umiliti Allahu što više i biti što bliže Resulullahu, sallallahu alejhi ve sellem, na ahiretu. Oni muke muče sa društvom i okolinom radi te brade, gube poslove, bivaju linčovani, odbačeni i medijski proganjani, ali ipak Allahovo zadovoljstvo im je na prvom mjestu.

■ Dragi brate, zamisli da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, među nama sa svojom gustom i bujnom bradom i jednom prilikom nam citira hadis: “Puštajte brade…” i tada ustane neko i kaže: “Nije sve u bradi!” Pitam sebe i tebe, u koju kategoriju ljudi bi ga svrstali!? Da li u one neznalice, pustinjake i beduine, ili pak u licemjere i munafike, ili bi ga svrstali u odabrane ashabe koji su se otimali za kapljicu njegovog znoja!?

♡Dragi brate, ako tvoj iman nije dovoljno jak da pustiš bradu na licu, pusti je barem u srcu i nedaj nikom da napada na sunnet našeg voljenog habiba, sallallahu alejhi ve sellem.

A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će veliki uspjeh.” (El-Ahzab, 71)

Mr. Amir Smajić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta