Pokajnici

Njemački daija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pierre Vogel, bivsi prvak Njemacke u boksu koji je prije nekolko godina prihvatio islam i cijim je radom samo u zadnje dvije godine islam primilo cak dvije hiljade i sedam stotina Nijemaca. Otac mu je protestant, a majka katolkinja. Interesantno je da se uvijek zanimao za religiju, a zavrsio je srednju katolicku gimmnaziju u kojoj je…

…program zasnovan na jakom katolickom odgoju. “Hvala Allahu, puno sam se okoristio od te skole” prica nam Vogel i dodaje: “U toj su skoli veliku paznju poklanjali lijepom odgoju i moralu.” Trudio sam postati sto bolji vjernik. Nakon velikog broja procitanih katolickih vjerskih knjiga i nakon velikih i zucnih rasprava sa svojim profesorima i katolickim svecenicima, naisao je na veliki broj nepravilnosti i kontradiktornosti u krscanstvu.

“Na primjer, u Bibliji pise da se Juda ubio objesivsi se o konopac, a u knjigama apostola pise da je on pao na zemlju i umro. Takodjer sam u Bibliji nasao nelogicna objasnjenja sto se tice stvaranja Zemlje. Poznato je da je Crkva ubijala ljude koji su tvrdili da je Zemlja okrugla i da se okrece. Crkva nije imala nikakve sumnje u to da je Zemlhja ravna ploca, a da nije okrugla. Nakon sto sam naisao na ta proturjecja u svetim krscanskim knjigama, postao sam vrlo tuzan.

Mnogo sam razmisljao i pitao se sta je smisao zivota. Ako nema Boga, onda cemu sluzi nas zivot, ima li ovaj svijet razloga i svrhe da postoji. Nije bilo vise smisla biti krscanin. I onda sam prestao vjerovati. Nisam vjerovao u tu vjeru i zivio sam samo onako, da bih zivio, zivotom bez cilja”, kazuje nam o svojoj mladosti Vogel.

Kao i vecina njegovih vrsnjaka Vogel je poceo redovno posjecivati diskoklubove i druga slicna zalazista mladih. To je ujedno bio period kad pocinje sa intezivnim treniranjem boksa. “Zelio sam postati najbolji bokser. I nakon teskog i mukotrpnog rada, postao sam juniorski prvak Njemacke u svojoj kategoriji. Volio sam taj sport i imao sam izvrsne rezultate. Odlucio sam da postanem profesilonalni bokser, sto mi je i uspjelo. Imao sam sedam profesionalnih borbi i nijednom nisam bio porazen“, s ponosom istice Vogel.

Jednog dana sjedio je u povecem drustvu kad im je prisao pripadnik organizacije Jehovinih svjedoka. Taj je covjek ruzno govorio o islamu i psovao poslanika Muhammeda, saws, Kur’an i sve vezano za islam. Nas sagovornik o tom susretu kaze:” Toliko je ruzno govorio o Kur’anu da sam odlucio da ga licno procitam i uvjerim se u istinitost njegovih rijeci. Moja sestra je imala Kur’an preveden na njemacki. Uzeo sam ga i u jednom dahu procitao. Napominjem da samo prije toga procitao Bibliju, Stari i novi zavjet.

Ali kunem vam se da nisam nasao knjigu koja ljepse opisuje Boga. U katolickim knjigama se na dosta mjesta govori ruzno o Bogu, na pr. u knjizi o Mojsiju (Musau, a.s.) u trideset drugom poglavlju Starog zavjeta pise da se Bog hrvao s Jakubom i kako ga je Jakub nadhrvao!? U Kur’anskoj suri El-Maide u sedamnaestom ajetu pise:” Nevjernici su oni koji govore: “Bog je- Mesih, sin Merjemin!” Reci “Ko moze sprijeciti Allaha da, ako hoce, unisti Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome sto je izmedju njih; On stvara sta hoce, i Allah sve moze.” (prijevod znacenja El-Maide, 17) ; pa onda pogledajte u Ajetul-Kursiju, zatim u suru El-Ihlas.

U svim tim ajetima Allah se opisuje najljepsim i najuzvisenijim svojstvima. Konacno sam procitao knjigu koja me ubjedila da zaista postoji Bog i da zaista ovaj nas zivot ima smisla i ima svoj cilj. Kur’an govori o tom cilju: “Ljude i dzinne sam stvorio samo da Mi robuju.” Od prvog citanja sam zavolio Kur’an. Ali nisam odmah htio da prihvatiti islam, zelio sam biti ubjedjen u istinitost islama i njegovu velicinu. Jer, ranije sam vjerovao u Bibliju, a nasao sam u njoj mnogo gresaka.

Rekao sam sebi, ovu knjigu moram jos jednom procitati da bih bio potpuno siguran. Procitao sam jos jednom sve svete knjige, Bibliju, Toru, Zebur, a onda opet Kur’an od pocetka do kraja. Onda sam jos jednom procitao Novi zavjet, i opet Kur’an. Sve dok nisam postao ubjedjen da je Kur’an istina. U isto vrijeme citao sam knjige svih religija, cak i hinduske. U svim knjigama sam nasao greske, osim u Kur’anu. Kao sto Allah kaze u suri En-Nisa u 82. ajetu : “ A zato oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu nasli mnoge proturjecnosti.

Casopis Saff – november 2007

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta