Odgovori

Novac od prodaje kuće koja je kupljena kamatnim kreditom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Kupio sam kuću kamatnim kreditom, a sada je želim prodati, šta sam dužan raditi s novcem koji dobijem?


ODGOVOR: Uzeti kamatni kredit ružno je djelo i veliki grijeh koji izaziva srdžbu Gospodara svjetova. Svevišnji Allah rekao je: “O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, neka znate — rata od Allaha i Poslanika Njegova! A ako se pokajete, ostat će vam glavnice imetaka vaših, nećete nikoga oštetiti, niti ćete oštećeni biti” (El-Bekara, 278–279). Vjerodostojno je preneseno da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo onog ko kamatom hrani sebe ili druge, ko svjedoči pri kamatnom poslovanju i ko takav ugovor zapisuje. (Muslim, br. 1598)

Nije dozvoljeno kupovati kuću ili stan putem kamatnog kredita. Potreba za stanom ili kućom može se zadovoljiti drugim putevima mimo kamatnog kredita i stoga se ne tretira nuždom koja bi dozvolila zabranjeno. Nužda je stanje u kojem čovjek bude životno ugrožen ili izložen velikom stradanju. U takvom stanju ono što je zabranjeno, ukoliko nema druge alternative, postaje dozvoljeno u mjeri koja je neophodna da se prevaziđe stanje nužde. Iz ovog opisa nužde jasno se vidi da nužda teško može obuhvatiti kupovinu nekretnine kamatnim kreditom, jer pored kupovine postoje druge alternative kojima se rješava stambeno pitanje.

Dakle, uzimanje kamatnog kredita je haram, a onaj ko posegne za kamatom dužan je pokajati se Allahu, od Njega tražiti oprost, čvrsto odlučiti da se tom grijehu više neće vraćati i nastojati da čim prije isplati dug i okonča kamatni ugovor.

Ukoliko se uzme kamatni kredit i njime kupi kuća, stan ili nešto drugo, kupovina je ispravna i kupljena stvar postaje vlasništvo kupca. Problematično i zabranjeno jeste uzimanje kamatnog kredita, a kupovina je validna, jer to su dva neovisna ugovora, tako da kredit ne utječe na ispravnost kupoprodaje.

Prema tome, kada neko kupi kuću putem kamatnog kredita počinio je grijeh uzimajući kredit, ali je kupovina ispravna, kuća je njegovo vlasništvo i nije dužan prodati je. Dužan je pokajati se za počinjeni grijeh i prema svojim mogućnostima nastojati čim prije vratiti dug i izaći iz kamatnog zajma.

Ukoliko se kamatnim kreditom kupljena kuća proda, dužnost je vratiti dug i izaći iz kamatnog ugovora, a ostatak novca je poput ostale imovine kojom njen vlasnik raspolaže. Allah najbolje zna.

Dr Hakija Kanurić / www.el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta