Humanitarni kutak

NUM – pružena ruka dobra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jučer se zatekoh u jednom marketu. Dok sam tražila ono što sam namjeravala kupiti, u prolazu čuh razgovor dvije srednjoškolke. Razgovaraju o prijevozu i cijeni mjesečne autobuske karte. Nekako me uvijek oko srca stegne kad čujem te razgovore, jer dobro znam kako je putovati u školu i plaćati mjesečnu kartu. Dobro je kad roditelji imaju novca, ali kad nemaju, patnja, neopisiva. Dobro to znam iz svog iskustva, ali i iz iskustva drugih porodica, koje žive u mom komšiluku i koje su donedavno školovale djecu. Cijena mjesečne karte je 50 KM. Za jedno dijete.

I sjetih se svojih komšija za koje sam prije ravno šest godina, 18. 7. 2013., zatražila pomoć upravo od NUM-a. Pronađoh i taj e-mail. Dva srednjoškolca, brat i sestra. Očeva firma propala, niti napustiti i tražiti drugu, ode radni staž, ako ga ko pozove da šta uradi, to je sve. Živci stradali. A majka, radi za 240 KM, čisti stubišta, da prežive, da plate kartu. Zlatna djeca, marljivo uče, a uz to vjernici. Nisam ni znala u kakvoj su situaciji dok mi jednom, u ramazanu, u povratku iz džamije, nije onako kroz priču rekla da i ona prima vitre, nije prije, ali sad mora. Tad odlučih zatražiti pomoć od NUM-a. Kada su se odazvali i poslali nešto novca, bila sam tako sretna i jedva sam čekala da im odnesem. Ponovilo se to nekoliko puta.

Od tada je prošlo šest godina. Gledam ih danas. Sin završio fakultet, zaposlio se, radi u jednoj firmi, plata veoma visoka. Kćerka, završila školu, radi… Muževa firma stala na noge i on opet ima redovna primanja. Majka sad sva sretna, ali u blagostanju sadašnjeg trenutka nije zaboravila one dane kada nisu imali, pa sad i ona stalno dijeli, govoreći: “Nek i drugi imaju, kad je i meni Allah dao. Znam kako je ne imati.”

Slušam je i pitam se koliko je ljudi samo utkalo sebe u pomoć koja je preko NUM-a slata ovoj porodici, koliko ih, a da to i ne zna, ima sevape i nagrade! Vrijeme je prošlo, djeca odrasla, zaposlena. Sad imaju. Oni koji su pomogli, imaju se čemu radovati, a oni koji nisu, propustili su priliku. Ali, nikad nije kasno. Svaki dan je nova prilika da se nekome drugom pomogne.

Uzvišeni Allah kaže: “Allah opskrbljujući vas daje jednima više nego drugima. Ali oni kojima je dato više ne daju onima koji su u njihovoj vlasti, a potrebe su im jednake. Zašto nisu na Allahovim blagodatima zahvalni?” (En-Nahl, 71)

Tekst poslala sestra S. Dj. 

Jedna od ranijih akcija:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta