Kur'an

“Od sutra ću se promijeniti” Nećeš, osim ako ovo budeš radio..

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Zapamti, tvoja bliskost sa Kur’anom samo govori jednu stvar – o tvojoj bliskosti sa Allahom. Neće te učiniti milostivim neko predavanje, ili ovo što ja sada govorim. “Ljudi, ja ću sada postati samilostan.” Ne možeš, zapamti. Možeš pokušati, sad kad odeš kući pa prema ženi biti blag, milostiv, fin, ali sutra već nećeš biti. Zašto? Ako si se udaljio od Kur’ana. Cilj je da budeš uvijek takav. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio uvijek takav. “Njegov moral, narav je bio Kur’an.” (Aiša, radijallahu anha, o Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem). 
 
Gdje je kvaka, zašto mi nismo takvi iako čitamo Kur’an, pa opet ništa? Nije poenta samo da ga čitaš, treba ga razumjeti. Tu se nalazi srž problema – u razumijevanju Allahove knjige. Duboko razmišljanje o Allahovim ajetima, o porukama u Allahovoj knjizi. To je ono što će preoblikovati tvoje srce. Kada budeš svakodnevno čitao Allahovu knjigu i pronalazio u njoj ajete koji će dotaći tvoje srce. I nasumičnim otvaranjem Allahove knjige naći ćeš uvijek neki ajet koji bi trebao da dirne tvoje srce. Naći ćeš uvijek nešto o čemu se može razmišljati i da tako popraviš svoje stanje. Ako hoćeš da budeš blizak Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, nemoj sebi plaho umišljati i kazati: od sutra ću se ja promijeniti. Nećeš. Moraš promijeniti svoj odnos prema Allahovoj knjizi, pa će se onda promijeniti tvoj odnos prema drugima. To zapamti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio čovjek koji je bio najbliži Allahovoj knjizi, najviše učio Allahovu knjigu, najviše razmišljao o njoj. 
 
Zašto smo mi danas ovakvi? Imaš čovjeka koji klanja, posti, sve sunete primjenjuje, ali je recimo surov u poslovanju. Hoće i prevariti, i slagati, zakasniti. Zbog čega? Daleko je od Kur’ana taj insan. On može ovakvih dersova hiljadu preslušati, sve primjere iz Poslanikovog, alejhi selam, života može napamet naučiti, i ništa ga to neće promijeniti, sve dok se ne vrati Allahovoj knjizi. Zapamti, ona mijenja tvoje srce. Ona je došla od Allaha, došla je da bude do Sudnjeg dana ovdje među nama, da se uvijek možemo vratiti njoj. Da uvijek možemo svoje srce oplemeniti Kur’anom. Zato nemoj zaboraviti na Kur’an. Nemoj dozvoliti da ti prođe dan a da ne pogledaš u Allahovu knjigu. Na Sudnjem danu će ovaj Kur’an biti dokaz za tebe ili protiv tebe. Nemoj dozvoliti da taj Kur’an koji je pred tobom ne otvoriš.
 
Ništa srca ashaba nije učinilo mehkim, poniznim i pokornim pred Allahom kao Kur’an. Allahov govor, Najveličanstveniji govor koji postoji. Zato je iluzorno misliti da će se neko promijeniti samo zato što je čuo neki ders, čuo neki zadivljujući primjer iz Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, života. Svakako, mi se moramo podsjećati na ovo jer bi u suprotnom naše stanje bilo još gore, ali zapamti – promjena dolazi kad srce svoje okreneš ka Kur’anu, kad osjetiš ljubav prema Allahovoj knjizi, kad osjetiš da ti Kur’an nedostaje. Kad osjetiš da uživaš u momentima provedenim sam sa Kur’anom, kad te niko ne vidi, kad niko ne zna da ti učiš Allahovu knjigu. Kad si sam u kući, zatvorila se sva vrata, ugasila se sva svjetla, a ti uzeo Allahovu knjigu da negdje u krajičku sobe čitaš. Znaj dobro da Allahov govor mora ostaviti traga na tvoje srce, mora te promijeniti. Moraš osjetiti nešto u svojim prsima kada čuješ riječi Gospodara svjetova. “Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno.” Drhti pred Allahom. Pa zar da srce me zadrhti pred govorom Gospodara svih svjetova? To je ono što će promijeniti insana i što će donijeti prevagu u tvoj život. 
 
Nemoj da i ovaj ders bude kao svaki drugi koji si čuo do sada. Daj da od danas bude promjene u vidu tvoje veze sa Kur’anom. Da sebi uvedeš u svoj život i odrediš vrijeme kada ćeš čitati Allahovu knjigu. Ako ne odrediš vrijeme, uzalud ti sve. Kaži sebi: “Ja tad i tad odvajam vrijeme za Kur’an, to će biti moje posebno vrijeme.” Nemoj biti kao oni koji uče Kur’an kad uhvate vremena. To znači da je Kur’an nebitan, pa kad uhvate vremena onda će čitati. Ne! Ti reci: “Najkorisnije, najbolje vrijeme je posle sabaha, i ja tad odvajam da pročitam jedan džuz iz Allahove knjige.” Tek tada možeš očekivati promjenu. Tek tada se možeš nadati da ćeš imati neku od osobina Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Mimo toga, zaludan je sav govor. Primjeri se čuju i zaborave, ali ono što će tebe promijeniti i uticati na tebe jeste svakodnevno druženje sa Allahovom knjigom. Tek tada će tvoje srce početi da se mijenja i da radi one stvari koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radio. Zapamti, on nije bio takav osim zbog toga što je bio blizak sa Kur’anom.
 

Mr. Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta