Brak i islamska porodica

Odabir supružnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brak je praksa islama, za razliku od nekih drugih religija gdje se čuvanje od braka i bračne zajednice smatra vidom ibadeta, odnosno načinom na koji se čovjek ili žena približavaju Bogu. S druge strane, islam zagovara i afirmiše instituciju braka kao zdravog temelja društva i kroz Kur’an i kroz Sunnet. “Udavajte neudate i ženite neoženjene i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (sura En-Nur, 32.)

Ko voli mene i moj način života, moj običaj – nek slijedi moj put u životu a ženidba je moj put.“ (Hadis)

Međutim, da bi brak dobio pravu dimenziju, neophodno je izabrati valjanog supružnika- onog s kime će biti moguće izgraditi zdravu bračnu zajednicu kao i podizati i odgajati zdravo i društvu korisno potomstvo. Svjedoci smo da danas sve više brakova završava raspadom bračne zajednice (razvodom braka), a to je posebno žalosno onda kada u tom braku imaju i djeca. S druge strane, i razvod braka postaje bolje rješenje od bračne zajednice koja ne funkcioniše na islamskim principima, ili one u kojoj će djeca biti izložena posmatranju psihičkog ili fizičkog nasilja i negativnim uzorima.

Stoga, nužno se vratiti začetku bračne zajednice, tj.izboru bračnog druga. Žalostan je trend današnjice koji je uzeo maha- potraga za bračnim drugom putem društvenih mreža, gdje je prvi i osnovni kriterij i kod braće i kod sestara fizički izgled. A šta sve stoji iza tog fizičkog izgleda, šta se skriva i do koje mjere- mnogi nažalost shvate tek nekad u braku, kada otvore „četvere oči“.

Šta je zapravo najbitnije kod izbora supružnika, i kako „tražiti“ osobu pogodnu za tu ulogu?

Prije svega želim napomenuti jedan bitan nedostatak zajednice muslimana današnjice i isključenost iz bitne uloge (a ta isključenost ima ogromne posljedice): zaboravljanje ugovaranja braka putem preporuke, i to iskrene i pouzdane preporuke. I navedeni ajet iz sure An-Nur govori o tome da je dužnost zajednice „da udaje i ženi“, a ne dužnost pojedinca da sam luta u potrazi za „online supružnikom“.

Na važnost uloge zajednice u sklapanju brakova ukazuju i riječi Poslanika sallallahu alejhi ve sellem: „Kada vam dođe neko ko želi da se oženi, a vi budete zadovoljni sa njegovom privrženošću vjeri i njegovim ponašanjem, oženite ga. Ako tako ne budete postupali zavladaće iskušenje, smutnja (fitnet) na zemlji i javni nered.” 

Ovo bi trebalo biti ozbiljno pitanje kojim će se pozabaviti učeni i prvaci Ummeta, zatim valije (staratelji), kao i rodbina i prijatelji u okviru jedne zajednice.

Drugo veoma bitno jesu kriteriji koje bi supružnici trebali da gledaju kod onog drugog, kao i čega bi se trebali čuvati u toku potrage za bračnim drugom.

Prva i najbitnija stvar jeste vjera. Ali ne vjera na prvi pogled. Vjeru kod mladića ili djevojke treba dobro provjeriti, u jako dosta aspekata. Osim primjene farzova, treba ispitati koliko je osoba svjesna zabrana, koliko ih se pridržava i kakve stavove ima po pitanju bitnih vjerskih pitanja.

-Ahlak ili narav je druga bitna osobina. Iako su većina mladića i djevojaka „lijepe naravi“ prije braka, ozbiljnim temama, sukobom stavova i sličnim metodama treba provjeriti kako osoba reaguje u ljutnji. Da li umije kontrolisati bijes, da li je i u neslaganju racionalna i da li je sprema prihvatiti kritiku ili uvažiti tuđe mišljenje.

Treće, jako bitno, jeste ispitati kakva gledišta prema braku ima osoba. Koliko ozbiljno shvata brak kao instituciju, šta očekuje od onog drugog, kakvu viziju ima po pitanju odgoja djece i sl.

Četvrto: kakav odnos ima prema svojoj porodici, te kakav odnos izgrađuje prema porodici budućeg supružnika. Da li postoje antipatije koje pokazuje već ranije (A šta će tek biti u braku!). Da li je osoba jednostranog vidika pa želi samo nametnuti poštovanje prema svojoj porodici ili je pak spremna uvažavati i poštovati i porodicu druge strane.

Peto: da li je osoba samostalna u donošenju odluka, da li se sama zna nositi sa problemima ili je vezana za nekoga- pa će sutra i u braku za svaki korak tražiti izun ili savjet neke treće strane koja će indirektno ili direktno biti dio braka i važnija uloga od samog supružika.

Šesto: bitne stvari koje se tiču braka dogovoriti unaprijed, i to u prisustvu valije i svjedoka. Ništa ne prepuštati da vrijeme donese ili da se vremenom izmijeni. (Često se promjene i djelovanje u braku završe sa nikada!)

Sedmo: pokušati ustanoviti da li je osoba ovisnik o nečemu: duhanu, muzici, igricama, serijama i sl. Jer, ta ovisnost teško će nestati preko noći (a nerijetko je upitno hoće li uopće nestati).
__________________

Što se tiče same potrage za bračnim drugom, bi braća i sestre bi trebali voditi računa o također nekoliko bitnih stvari:

  1. Ne tražiti „slijepo“ putem društvenih mreža budućeg supružnika (Da li uistinu želimo supružnika koji je „flertovao“ sa mnoštvom djevojaka ili mladića?!)
  2. Klonuti se zabranjenih kontakata, kao i dopisivanja sa nepoznatim osobama
  3. Kontakt sa „braćom“ ili „sestrama“ ostvarivati isključivo preko valije
  4. Raspitati se iz više izvora o „mogućem supružniku“ i pokušati doći do svih bitnih informacija koje bi eventualno sutra mogle utjecati na bračni život
  5. Raspitati se i o porodici, porijeklu…jer, stupanjem u brak sa nekim- osoba nije lišena kontakta sa rodbinom i bliskim prijateljima supružika

Ovo su samo neke od bitnih strana o kojima bi omladina trebala da povede računa, kako se ne bi poslije kajali ili učili na vlastitim greškama- onda kada bude kasno.

Iako je brak sunnet, praksa Poslanika i Vjerovijesnika, isto tako nije najvažnije stupiti u brak s nekim ko nas „osvoji na prvi pogled“, već je mnogo bitnije stupiti u brak sa onom osobom s kojom ćemo imati lijep i skladan život, ispunjen mirom, kompromisom i razumijevanjem- s kojom ćemo imati onakav brak kakav će nam osigurati da se približimo svome Gospodaru, te da u tom okrilju podignemo i odgojimo zdravo potomstvo.

Nikada i ni po koju cijenu, ne smijemo dozvoliti sebi da posegnemo za haram načinom i da počnemo slijediti svoje strasti. Preko harama nema halala, to se shvati prije ili kasnije.

I onda, kada svi uvjeti budu ispunjeni u okviru islama, ne zaboravimo istihara- namaz. Nema ništa ljepše i uzvišenije od toga da se rob- ma koliko nešto želio- obrati svome Gospodaru za donošenje konačne odluke. Jer, oni koji su propustili istihara- namaz u bitnim odlukama u svome životu- itekako znaju koliko je on bitan.

Molim Allaha dž.š. da popravi naše stanje u svim aspektima naših života i da nam pomogne da se pridržavamo Njegovih propisa, ma koliko nas zaslijepile naše strasti i emocije. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta