Brak i islamska porodica

Održavanje rodbinskih veza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Održavanje rodbinskih veza i onda kada druga strana to ne čini

Pravi musliman održava rodbinske veze, makar ih drugi i ne održavali, zato što onaj koji ih održava radi Allahovog zadovoljstva i privrženosti islamskim učenjima, ne očekuje da mu se od strane rodbine uzvrati na isti način. On stalno održava rodbinske veze sa svojim rođacima, bez obzira da li oni njih održavali s njim ili ne, dajući im tako primjer kako islam odgaja ljude i čini ih primjerima moralnosti i čestitosti.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ovo potvrdio rekavši za pravog, iskrenog muslimana: „Ne održava rodbinske veze onaj koji obilazi onoga ko njega obilazi, već robinske veze održava onaj koji obnovi veze s onim ko ih je prekinuo.“ (Buhari) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je svojim riječima davao dodatni podsticaj za blag pristup, strpljivost, oprost i tolerantnost u duši onoga koji održava rodbinske veze i koji obilazi svoje rođake, a oni njega odbacuju.

On nas obavještava da je Allah sa onim koji održava rodbinske veze sa rođacima koji njega odbacuju, i predstavlja nam strašnu sliku grijeha koji imaju oni koji prekidaju rodbinske veze.

Neki čovjek je došao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: „Allahov Poslaniče, ja imam rođake koje obilazim, a oni ne obilaze mene, ja njima činim dobro, a oni meni čine zlo, ja njih znam, a oni neće da znaju za mene.“ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ako je tako kao što kažeš, kao da ih hraniš vrelim pepelom, i sve dok bude tako, imat ćeš pomoć od Allaha.“ (Muslim)

Pogledajmo ovog čovjeka, koji održava rodbinske veze strpljivo podnoseći njihovu osornost i odbacivanje, kako mu Uzvišeni Allah daje Svoju pomoć i ispunjava njegovo srce strpljivošću, pa uspijeva da podnese njihovo uznemiravanje i daje mu snagu da ustraje. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poredi grijeh onih koji prekidaju rodbinske veze i čine zlo onim koji jede vreo pijesak, kao kaznu za ružan postupak prema ovome dobroćudnom i velikodušnom čovjeku koji samo pokušava raditi ono što je dobro.

Zato pravi musliman uvijek održava svoje rodbinske veze, nastojeći da time zasluži zadovoljstvo svoga Gospodara, uzdižući se iznad povremenih razmirica koje se dešavaju među rodbinom i ne dozvoljavajući da bude upleten u neke beznačajne stvari koje samo srca ljudi ispunjavaju srdžbom. On ne dozvoljava da se spusti na nivo sitnih stvari koje narušavaju njegovu vezu i lijepo ophođenje s rodbinom.

On čuje glas Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji kaže: „Rodbinske veze su okačene o Prijestolje (Arš) i govore: ‘Ko nas bude održavao, Allah će održavati vezu s njim, a ko nas bude kidao, Allah će prekinuti vezu s njim.’“ (Buhari i Muslim)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta