Allahova lijepa imena

Onaj koji mnogo prašta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

El-Gafir, El-Gafur, El-Gaffar (Onaj koji mnogo prašta)

Jezičko značenje: Korijen riječi el-gafr znači: pokrivač, zaklon. Kaže se: Gaferallahu lehu zunubehu” što znači: “Allah je prekrio njegove grijehe i mahane.” Naš Gospodar je znao slabost insana, znao je koliko je slab da se odupre strastima i prohtjevima, ali mu je, isto tako, olakšao traženje oprosta, ukazao na put spasa i oprosta, ma koliko se veliki činili njegovi grijesi.

Allah zna tajne Svojih robova, zna šta u grudima kriju, zna njihove misli, zna tajno i javno. Iz Svoje milosti prema njima, mnoge od tih grijeha prikrio je od pogleda drugih, jednostavno je sakrio tu njihovu nepokornost, ma o kakvim prljavim i ružnim zlodjelima se radilo. Šta mislite, koliko ima onih koji imaju ružne misli, pune zavisti, mržnje, prijezira i slično? Misli koje pokušavaju da iznevjere, prevare, pokradu i nažao učine? Dakle, Allah je mnoge vrste grijeha prikrio i sakrio od drugih, tako da za njih niko drugi ne zna osim Uzvišenog Allaha, subhanehu ve te’ala, i čovjeka koji je to pomislio.

Sanel Ramić, prof.
Iz knjige: Komentar Allahovih lijepih imena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta