Poučne priče i tekstovi

Onaj koji sve čuje i vidi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U svojstva kojima se Stvoritelj opisuje, ubrajaju se sluh i vid. Nemoguce je opisati Bozansku Bit bez sluha i vida. Ovo je istina koju Kuran spominje rijecima Ibrahima, as/. kada je pozvao svoga oca da ostavi kipove, rijecima: “O oce moj zasto se klanjas onome koji niti cuje niti vidi, niti ti moze od ikakve koristi biti?” (19:42)
Znacenje ovih rijeci je u tome da Bog Koji se obozava, mora imati sluh i vid.

Kuran je ovo znacenje ponovio u mnogobrojnim ajetima. Od Aise, r.a., prenosi se da je rekla “Hvala Allahu Koji ima sveobuhvatni sluh. Desila se rasprava izmedju Have i Allahovog Poslanika, s.a.v.s. u kraju kuce, gdje su razgovarali, a ja nisam cula sta kaze, pa je Allah dz.s., objavio:

”Allah je cuo rijeci one koja se s tobom o muzu svome raspravljala i Allahu se jadala – a Allah cuje razgovor vas medjusobni, jer Allah, uistinu sve cuje i sve vidi.” (58:1)
”Gospodam nas’ – rekose oni – bojimo se da nas odmah na muke ne stavi ili da svaku mjeru zla ne prekoraci.’ ‘Ne bojte se!’ – rece On -, ‘Ja sam s vama, Ja sve cujem i vidim.” (20:45,46)
Da nas Gospodar nije Onaj Koji sve vidi i sve cuje, bilo bi medju stvorenjima onih koji su potpuniji od Njega, a to je zabluda.
Zatim, On je Taj Koji poklanja sluh i vid u stvorenjima i neshvatljivo je da Onaj Koji je izvor toga, u isto vrijeme nema ta svojstva kod Sebe.
Doista je Allah Onaj Koji sve vidi i sve cuje i to spada u neophodnosti Njegove opstojnosti. “Niko nije kao On! On sve cuje i sve vidi (42:11)
Allah sve zna i Njegovom znanju ne prethodi neznanje, niti On zaboravlja. Nemoguce je da bude suprotan onome sta se desava. Njegovo znanje obuhvaca ono sto je ranije bilo, ono sto se sada desava i ono sta ce se desiti. Tako se izjednacava proslost, sadasnjost i buducnost u Allahovom znanju. Allahovo znanje obuhvaca vidljivo i nevidljivo, ono sto je ono sto je na nebesima i na zemlji Zemlji, sto se nalazi na dunjaluku i na ahiretu.

Stvoritelj svega, Onaj Koji stvara sva stvorenja je, doista, Sveznajuci, Onaj Koji zna njihove tajne i skrivene stvari. Ovo je jedan od ocitih dokaza na koji ukazuje Kuran u rijecima:
“Govorili vi tiho ili glasno govorili – pa, On sigurno zna svacije misli! Akako i nebi znao onaj Koji stvara, Onaj Koji sve potanko zna, Koji je o svemu obavijesten.” (67:13,14)

“U Njega su kljucevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna sta je na kopnu i sta je na moru, i nijedan list ne ppadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti iceg svjezeg, niti iceg suhog, niceg sto nije u jasnoj Knjizi. (6:59)

Govor je jedno od svojstava Uzvisenog Allaha, mi ne znamo njegovu karakteristicnost. Mi vjerujemo u to da to nije kao bilo koja karakteristicnost govora stvorenja, kojeg prave usne i jezik, koji pokrecu pluca, grlo i covjek. To je pitanje covjeka a ne opis Milostivoga.
“Niko nije kao On! On sve cuje i sve vidi.” (42:11) Opisivanje Allaha dz.s., svojstvom govora je jedno od neophodnih svojstava za Njegovu potpunost i uzvisenost. Razgovara kada god i s kim god zeli: ”Neke od tih poslanika odlikovali smo vise nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za vise stepeni izdigao. …” (2:253)

Iz gore navedenog mozemo zakljuciti sljedece:

* Allah je Onaj Koji sve cuje i sve vidi, Koji je stvorenjima stvorio sluh i vid. On je Onaj Koji sve cuje i sve vidi, Koji cuje dove molitelja i odgovara onome kome hoce. Sluhom se otkriva ono sto se moze cuti, a vidom se otkriva ono sto se moze vidjeti. Allahov sluh i Njegov vid nisu kao ljudski sluh i vid, jer: ”Niko nije kao On! On sve cuje i sve vidi.” (42:11)

* Allah je Sveznajuci, Njegovom znanju ne prethodi neznanje, niti Mu je zaborav svojstven. Allahovo znanje je sveobuhvatno i sve okruzuje. Kretanje svemira je precizno i savrseno, sto svjedoci da je Stvoritelj ovog svemira Onaj Koji ga kontrolira i cije znanje je neograniceno.

* Govor je sredstvo za ukazivanje na ono sto se nalazi u dusi, bilo da se radi o saznanjima ili o savjetima, raznovrsnim zeljama i upoznavanje drugih s time.

* Allah, dz.s. razgovara s kim zeli, bilo sa svojim robovima, ili sa svojim melekima, ili s drugim stvorenjima koje Allah poducava. Njegov govor je neogranicen.

* Razgovor je jedno od Allahovih svojstava, pa kada god zeli On i razgovara

Reci: ”Kad bi more bilo mastilo da se ispisu rijeci Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i rijeci Gospodara moga, more bi presahlo ali ne i rijeci Gospodara moga pa i kad bismo se pomogli jos jednim slicnim.” (18:109)

Alah, dz.s., kaze:

“Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more, kad presahne, ulije jos sedam mora, ne bi se ispisale Allahove rijeci; Allah je, uistinu, silan i mudar.” (31:27)

Bez sumnje, Allah zna sve sto je bilo, sto se sada desava i sto ce se desiti u beskonacnoj buducnosti. Rijeci koje ukazuju na ovo sveznanje, beskonacne su. Zar ne vidis da bilo ko od nas kada se susrece sa svojim ima, potrebu za rjecnikom. Sto, onda mislis o Gospodaru svjetova, Stvoritelju ovih bica, Onome Ko upravlja njihovim djelima, Onome Ko ureduje njihove poslove?

* Bozanski govor nije kao Ijudski govor. To je govor koji dolikuje Njegovoj uzvisenosti, savrsenstvu, koji dolikuje Njegovoj uzvisenoj Biti.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta