Poučne priče i tekstovi

Oni su nam uzor

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dosao je jedan covjek, siromah, kod Poslanika Muhammeda saws kuci u posjetu. U toku razgovora spomenu covjek da je lijepa kosulja koju je Poslanik saws imao na sebi, pa Poslanik saws, skide kosulju sa sebe i pokloni je covjeku, koji je uze i ode. Poslije izvjesnog vremena dodje jedna od Poslanikovih saws zena kod Poslanika saws i rece mu da ga ljudi cekaju u dzamiji radi obavljanja namaza.

Poslanik saws joj odgovori da on ne moze izaci pred ljude, jer nema sta da obuce na sebe. Supruzi to bi cudno, pa ga upita o njegovoj odjeci, pa joj Poslanik saws odgovori: “Bio je kod mene jedan covjek, siromah, pa sam mu poklonio jedinu kosulju koju sam imao, tako da sada nemam nista za obuci kako bih se mogao pojaviti pred ljudima.”

(Hadis biljezi imam Ahmed r.a.)

* * *

Pricao je El-Hasan da je se jednom prilkom ostro posvadjao sa svojim amidjicem Alijom bin Husejnom r.a. , tako da mu je, dok je Alija bio sa svojim drugovima u dzamiji Allahovog Poslanika saws, dosao i pun bijesa i ljutnje, pred njima svima,vrjedjajuci ga sve sto je imao rekao u lice, a da mu Alija ni rijeci nije progovorio.

El-Hasan prica dalje: “Poslije sam otisao svojoj kuci, pa mi je, kada je pala noc, neko zakucao na vrata, te sam ustao da vidim ko je. Kada sam otvorio vrata, pred sobom sam vidio Aliju. Pomislio sam da je dosao da mi odgovori na uvrede koje sam mu u toku dana rekao pred njegovim drustvom. Medjutim , nisam bio u pravu, jer mi je samo rekao: “Brate, ako je istina ono sto si rekao, molim Allaha da mi se smiluje i oprosti, a ako nije istina, molim Allaha da se tebi smiluje i da ti oprosti.”

Potom mi nazva selam i ode. Ovo me tesko pogodi, pa me uhvati griznja savjest zbog onoga sam mu danas rekao, te sam krenuo za njim i sustigavsi ga, rekao mu: “Kunem se da ti vise nikada necu reci nista sto ti nije drago.” Vidjevsi me u ovakvom stanju, on se sazali na mene i rece mi: “Halal ti bilo sve sto si iznio na mene! ”

(Iz knige “Iz zivota tabi’ina”)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta