Poučne priče i tekstovi

Optužuješ Islam? Slušaj šta on propisuje!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neko ce mozda reci: “Mozda je problem u Islamu. On ummetu zabranjuje da se ponasa tako. Dokaz za to je sto sav naucni progres, lezi van islamskog ummeta!” Pogledajmo nasu vjeru…prva objavljena rijec glasi: “Citaj!”. Zasto? Zasto, kada je nas poslanik s.a.w.s. nepismen, nije umio citati? Znate li zasto? Zato sto s Muhammedovom misijom prestaje epoha nadnaravnih mudziza i nastupa vrijeme konkretne pobjede…

Prethodni poslanici su pobjedjivali opazajnim mudzizama, Musaov stap, Nuhov potop…Pobjeda Allahovog poslanika s.a.w.s., i njegovog ummeta proistekla je iz njih samih. Druga objavljena kur’anska sura pocinje rijecima: “Nun, tako mi kalema i onoga sto oni pisu.” (El-Kalem, 1) U suri el Bekare, u kontekstu pripovjedanja o Ademovom stvranju Uzviseni kaze: “I pouci on Adema nazivima svih stvari” (Bekare, 31) Rijec ‘alim (Znajuci, Sveznajuci) spomenuta je 224 puta u Kur’anu. Rijec ‘ilm (Nauka) spomenuta je 375 puta. Islam je daleko od optuzbi da je on odgovoran za zaostalost muslimana. Znaj to! Poslusaj hadise koji podsticu na nauku i ukazuju na vrijednost muslimana na ovom i na buducem svijetu.

Naredni hadis podstice na nauku i obrazovanje: “Ko prevali put kako bi stigao do znanja – Allah ce ga povesti putem Dzenneta.” (Muslim, Tirmizi) Hoces li u Dzennet? Tragaj za znanjem uz pomoc kog ces sluziti svom narodu i vjeri! Resulullah s.a.w.s. takodjer kaze: “Zaista, meleki podmecu svoja krila onome koji trazi nauku (zastiru ga svojim krilima) iz zadovoljstva (ljubavi) prema onome sto trazi.” (Tirmizi)

Allahu, kako su lijepe ove rijeci…! Meleki nam pruzaju svoja krila kada se bavimo naukom… Da to je tacno… Medjutim, mnogi mladici su uporni u odluci da se ne obrazuju. Govore: “Ja sam zadovoljan svojim stanjem. Sta bih radio sa diplomom?” Analiziraj ovaj hadis: “Doista za ucenjaka trazi oprost sve sto je na nebesima i na Zemlji, pa cak i ribe. Prednost (vrijednost) ucenjaka nad poboznim je kao prednost (vrijednost) punog mjeseca nad ostalim zvijezdama (nebeskim tijelima).” (Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madze)

Ucenjak je onaj ko poznaje svjetovne i vjerske nauke koje doprinose cijelom ummetu. U hadisu stoji: “Ko izidje da trazi znanje na Bozijem je putu sve dok se ne vrati.” (Tirmizi) Znas li sta to znaci? On ima nagradu borca na Bozijem putu, sve dok se ne vrati svojoj kuci. Islam podstice na trazenje znanja ma gdje se ono nalazilo. Allah nece uskratiti nagradu za to.

Iz knjige:Allah nece promjeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmjeni, Amr Halid.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta