Odgovori
black laptop computer on brown wooden table

Osam pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Muž me nagovorio na abortus

PITANJE: Selam alejkum! Imam jedno pitanje koje me muči već dvije godine. Naime, 2010. godine ostala sam trudna i tada je moj muž rekao da ne želi da imamo dijete, mada to nikad prije nije ni spominjao, ali eto odjednom je htio da abortiram. Ja nisam htjela, jer znam koliki je to grijeh, ali dok sam bila u bolnici na pregledu, on je počeo da histerizira i da govori kako je teška finansijska situacija i kako on nije spreman da bude otac…

U zemlji u kojoj živimo, Švedskoj, postoji uvijek minimum od kojeg se može živjeti, pa i ta beba, a i on je imao posao. Ali, uglavnom pod pritiskom njegovih prijetnji i izjave da ne želi da bude otac tom djetetu, ja sam popila tabletu koja je izazvala pobačaj. Bila sam trudna 6 sedmica i 4 dana. Nekoliko mjeseci nakon toga, kad sam se oporavila, ostavila sam ga, jer on mi nikad prije nije rekao da ne želi djecu. Ja sam izgubila puno krvi nakon tog abortusa i ni dan-danas nisam to psihički preboljela. Ostavila sam ga jer mi je bilo krivo što je rekao da neće dijete i što je ubio svoje dijete, a kada je njegova snaha ostala trudna, on je bio sav sretan, kupovao je poklone i naravno darivao ih je novcem. Očigledno tad nije bilo ‘’problema’’ sa finansijama. Mene sad zanima, da li je taj plod već imao dušu, srce, u tih 6 sedmica i 4 dana? Ja sam svjesna da sam kriva koliko i on, ali me samo zanima da li je to dijete imalo dušu? Hvala vam unaprijed!

ODGOVOR:

Vaši osjećaji grižnje savjesti i krivice i opiranje abortusu ukazuju na iman i zaslužuju svaku pohvalu. Allah je Taj koji daje opskrbu i svijest o tome ne ostavlja mjesta za strah od siromaštva. Isto tako, potomstvo je jedan od ciljeva braka. Vaš sada već bivši muž nije imao pravo na traženje abortusa i sigurno snosi krivicu. Shodno hadisima, duša se udahnjuje u plod u 120. danu i očigledno je da nije bila udahnuta u vaš plod (46 dana). Međutim, to nimalo ne umanjuje opasnost i grijeh abortusa.

Pored toga, vi se morate razvesti od svoga bivšeg muža, jer nije dovoljno da samo odete od njega bez talaka – davanja razvoda. Dakle, vaš muž mora vam dati razvod braka kako biste na islamski ispravan način izašli iz bračne zajednice. Također, iskreno se pokajte Allahu i činite dobra djela kako biste pobrisali loša djela. Molim Allaha da vam podari zdravlje i svako dobro na dunjaluku i ahiretu! Allah najbolje zna!
_____________________________________________________

2. Sestra koja ima problema sa samozadovoljavanjem

PITANJE: Selam alejkum! U četvrtom razredu osnovne škole počela sam prakticirati masturbaciju, tj. samozadovoljavati se, i to traje i dan-danas kada imam 18 godina, a najgore u svemu tome jeste to što nikako ne mogu prestati da to radim. Moji roditelji su u islamu i nas su odgajali da budemo iskrene muslimanke. Klanjam, postim i učim Kur’an skoro svaki dan, ali nažalost upražnjavam i taj odvratni čin. Jedno vrijeme sam bila čak i prestala, ali prije 2-3 godine upoznala sam jednog momka koji ne živi ovdje u Bosni, nego u jednoj od susjednih država i već smo dugo u kontaktu.

Između nas nema tabu-tema: doslovce smo jedno drugome pričali šta bismo radili u toku spolnog odnosa ako se vjenčamo. I od tada ja imam gomilu problema. Prvo ne mogu prestati sa samozadovoljavanjem, jer čim pomislim na nas dvoje, imam potrebu za tim. Onda sam stalno psihički odsutna, uvijek mi mašta radi, pa čak i kada sam u gostima ili napolju. Uopće nisam prisutna: bukvalno spavam a budna sam ili se duboko zamislim, a to se često dešava u toku dana, tako da ne mogu ništa ni zapamtiti, čak ne mogu zapamtiti ni šta sam jučer radila i kako mi je protekao dan. Međutim, pored svega toga, često se sjetim Allaha, dž.š. I znate šta je još najgore?

To što sam toliko puta činila tevbu i molila Boga za oprost i opet poslije toga nastavljala sa masturbiranjem, baš kao da se nisam prethodno kajala. I tako već dugo vremena. Stidim se svoga Gospodara i više me je sram tražiti oprost, ali imam toliku želju da prestanem s tim, ali eto ne uspijevam. Pa čak sam to radila i sad u ramazanu, a još je Poslanik, s.a.v.s., rekao da ovakvi poput mene poste, jer nas post iscrpljuje, ali na mene ne djeluje. Tako bih voljela da mi date neki dobar savjet i molim vas da mi ga date. Čak sam razmišljala da posjetim psihologa jer je to već postala moja svakodnevnica i polahko nestaje strah od Boga, što je najgore, a ja to ne želim. Svjesna sam svega i Allah Milostivi mi je dao moć razmišljanja i promišljanja za stvari koje želim ili bih trebala uraditi, ali ovo zaista ne mogu prestati raditi ma koliko to željela i tome težila. Stalno molim Allaha, dž.š., da mi pomogne.

ODGOVOR:

Masturbiranje – samozadovoljavanje je zabranjeno u islamu. Uzvišeni Allah rekao je: ”…i koji stidna mjesta svoja čuvaju – osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju – a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju’.’ (Mu`minun, 5- 7 ), tj. ko god svoje stidno mjesto ne čuva sa suprugom i ropkinjom, prešao je granicu u zlu.

Također, opasnost grijeha uvećava se ukoliko je osoba ustrajna u njegovom činjenju. Uzvišeni Allah rekao je: ”….i za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.’’ (Ali Imran, 135) Normalno je očekivati da se poslije činjenja grijeha pojave ružne psihičke i fizičke posljedice.

Islam ima lijek za sve, s tim da je potrebno da sama osoba iskreno odluči da u ime Allaha odbaci grijeh, što je ujedno i uvjet za iskreno pokajanje i da ustraje u svojoj borbi protiv strasti i prokletog šejtana. Isto tako potrebno je da se odbace sredstva i metode koje su oprečne lijeku, kao što je u vašem slučaju kontakt sa muškim osobama, razgovor sa njima o intimnim stvarima, razmišljanje o tome i slično, jer te stvari, pored toga što su grijeh, isto tako raspiruju strasti i narušavaju djelovanje lijeka. Poslanik je pojasnio lijek za strast: “O skupino mladića, ko od vas ima materijalnih mogućnosti, neka se oženi, to će mu sačuvati pogled i stidno mjesto, a ko ne može, neka posti, on će mu biti zaštita.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim) Allah je rekao: “One koji se budu zbog Nas borili, Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je, zaista, na strani onih koji dobra djela čine!’’ (Ankebut, 69 )

U ostavljanju i udaljavanju od ovog grijeha sasvim je prirodno da naiđete na početne poteškoće i budite svjesni da će se voditi borba između vas, vaših strasti i prokletog šejtana. Kao i u svakoj borbi, moguće je da će jednom prevladati ili vaše strasti ili prokleti šejtan, ali ne zaboravite da završnica i pobjeda pripada upornom i iskrenom muslimanu: “To su nepoznate vijesti koje ti Mi objavljemo; ni ti ni narod tvoj niste prije ovoga ništa znali. Zato budi strpljiv, ishod će, zaista, u korist čestitih biti.” (Hud , 49) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko ostavi nešto radi Allaha, On će mu dati ono što je bolje od toga.’’ (Bilježi Ahmed, hadis je sahih)

Uvaženi islamski učenjak Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, rekao je: “Onaj ko ostavlja neki običaj zbog nekoga drugog mimo Allaha – u tom ostavljanju osjeća poteškoću, a onaj koji ih iskreno ostavi radi Allaha, neće naći poteškoću osim u prvim trenucima, kako bi bio iskušan da li je iskren ili lažljivac u svom ostavljanju, i ukoliko se malo strpi u toj poteškoći, preobrazit će se u slast i užitak.’’ U vašem slučaju brak postaje stroga obaveza , a Allah najbolje zna, jer je vaša strast dostigla stepen koji ugrožava vašu vjeru i zdravlje.

Pored braka i posta, kao osnovnih načina i metoda obuzdavanja strasti, također mora se znati da nas Allah posmatra dok činimo grijeh, čak i kad smo sami, i moramo uputiti Allahu dovu da nas pomogne u našoj borbi. U rješavanju ovog problema svakako će vam pomoći i ibadeti obavljeni u validnim šerijatskim formama, jer ispravno obavljanje ibadeta pozitivno djeluje na osobu: “Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.” (Ankebut , 45) Dakle, postoji i mogućnosti da dosad spomenute ibadete niste obavljali u njihovim šerijatskim formama i da radi toga nisu djelovali na vas, što naravno nije razlog da se u potpunosti ostave, već se moraju prakticirati još više i češće.

Stalno ponavljanje istih grijeha nije razlog da se ostavi pokajanje i činjenje dobrih djela, već se pokajanje mora učiniti poslije svakog grijeha i tražiti oprost od Allaha i činiti dobra djela koja brišu loša. Istinski stid ne podrazumijeva stid od pokajanja, odnosno kad se čovjek stidi učiniti tevbu i pokajati se, to već ukazuje na šejtanovu pobjedu i dominaciju. Molim Allaha da vam olakša! Allah najbolje zna!
_________________________________________________________

3. Namaz stare osobe

PITANJE:

Moja nana je stara i bolesna. Dugi niz godina ima šećer, slabo vidi i zaboravlja. U mladosti je klanjala, ali kasnije nije. Sad opet ima želju da nastavi klanjati, ali zbog bolesti, oboljenja nogu, nije u stanju pregibati se. Mnogo toga je zaboravila što se treba učiti u namazu, a sada joj je teško upamtiti, pa vas molim da mi odgovorite da li ona smije klanjati sa ovim što zna, odnosno šta mora znati da bi klanjala, i ako je moguće da mi pošaljete slike kako se klanja sjedeći ili da mi objasnite riječima kako se klanja sjedeći? Neka vas Allah, dž.š., nagradi!

ODGOVOR:

Molim Uzvišenog Allaha da izliječi vašu nanu i da joj podari svako zdravlje i veselje. Ukoliko je vaša nana u potpunosti senilna osoba ili u određenom vremenskom periodu, ona uopćeno nije dužna da klanja ili u vremenu u kojem je zadesi senilnost i nije dužna naklanjati propuštene namaze u vrijeme senilnosti, jer na senilnu osobu odnosi se isti propis kao i na maloumnu osobu od koje je pero podignuto, jer je razum uvjet obaveznosti izvršavanja šerijatskih propisa.

U slučaju da je vašu nanu zadesio zaborav koji nije senilnost i koji je posljedica starosti, ona je dužna da klanja shodno svom stanju i zdravlju. Vaša nana sjest će okrenuta prema Kibli (nakon što uzme abdest i očisti svoje tijelo, odijelo i mjesto gdje će klanjati) i klanjat će i učiti kao da klanja stojeći, s tim što će sjediti umjesto stajanja, i pregibat će se na ruku`u kao i uobičajeno ako može, a ako ne može, onda koliko može, a isto tako sedždu će, ako može, činiti licem, a ako ne može, onda će se pregibati koliko može, s tim da ruku’ bude viši od sedžde, tj. da napravi razliku između njih.

Donosit će tekbire na mjestima na kojim se inače donose, uči će Fatihu i kraće sure na prvom i drugom rekatu, a samo Fatihu na trećem i četvrtom rekatu. Također će izgovarati ‘’Semiallahu limen hamideh’’ prilikom dizanja za ruku`a, ‘’Subhane rabijel-azim’’ na ruku`u , a ‘’Subhane rabijel-e`ala’’ na sedždi, ‘’rabigfirli’’ izmedu dvije sedžde i ‘’etehijatu’’ na tešehhudu i mislim, ako Bog da, da se to može zapamtiti, a ako ne mogne to zapamtiti, javite se pa ćemo pojasniti šta treba učiti. Slike klanjanja u sjedećem stavu možete potražiti na internetu. I važno je napomenuti da musliman mora obavezno klanjati shodno svome stanju i da ne smije ostavljati namaz izuzev u slučaju kada šerijatski nije dužan klanjati. Allah najbolje zna!
_______________________________________________

4. Sehur poslije zore

PITANJE:

Selam alejkum! Da li sam dužan napostiti prvih pet dana ramazana pošto nisam tačno znao do kada traje sehur, pa sam tako greškom (nenamjerno) tih pet dana jeo do izlaska sunca, znači ako je izlazak sunca bio naprimjer u 5 sati i 10 minuta, ja sam jeo sve do pet sati?

ODGOVOR:

Islamski učenjaci imaju podijeljeno mišljenje u vezi napaštanja osobe koja je jela iz ubjeđenja da je i dalje noć odnosno sehur. Jedni od njih obavezuju spomenutu osobu sa napaštanjem, dok je drugi ne obavezuju, smatrajući neznanje opravdanjem za nenapaštanje. Shodno prethodnom, vaš post je ispravan, ali ako biste napostili, to bi bilo sigurnije i na taj način biste izašli iz razilaženja. Također, musliman treba da vodi brigu o svom postu i tačnim vremenskim terminima sehura i iftara. Allah najbolje zna!
_________________________________________

5. Skraćivanje i spajanje namaza

PITANJE:

Selam alejkum! Da li džematlije koje žive u Sisku, gdje imaju stalno mjesto prebivališta, imaju status musafira i da li su obavezni skraćivati namaz po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Unsko-sanski kanton, gdje također imaju svoje kuće i vikendice u kojima borave tokom godine, a koje su od Siska udaljene od 120 do 150 km?

ODGOVOR:

Skraćivanje namaza i spajanje na putovanju dozvoljeno je na osnovu riječi Uzvišenog Allaha: ‘’Nije vam grijeh da molitvu na putovanju skratite, i kada se bojite da će vam nevjernici neko zlo nanijeti. Nevjernici su vam, doista, otvoreni neprijatelji.” (En-Nisa, 101) Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi skraćivanja i spajanja namaza rekao je da je to ”sadaka koju vam je udijelio Allah, pa je prihvatite”. (Bilježi Muslim)

Neophodno je naglasiti da između islamskih učenjaka postoji razilaženje u vezi propisa skraćivanja i spajanja namaza kao i vremena u kojem se dozvoljava skraćivanje i spajanje namaza. Hanefije smatraju da nije dozvoljeno spajati namaze izuzev na dan Arafata između podne i ikindija-namaza u podnevskom vremenu i na Muzdelifi između akšama i jacija-namaza u jacijskom vremenu. Također smatraju da je farz – stroga obaveza skraćivanje namaza na putovanju i da je skraćivanje namaza dozvoljeno u vremenskom period od petnaest dana. Ostali islamski mezhebi smatraju da je skraćivanje i spajanje namaza sunnet, a ne vadžib, i da su četiri dana (hanbelije) vremenski period u kojem se dozvoljava skraćivanje namaza.

Na osnovu prethodnog može se reći da je osoba koja boravi u određenom mjestu i nijjeti da će u njemu boraviti više od četiri dana (ili petnaest dana) – dužna upotpuniti namaz i klanjati svaki namaz u njegovo vrijeme , tj. neće spajati namaze. Ukoliko boravi u nekom mjestu i ne zna kada će putovati, već čeka da završi određeni posao, pa će putovati, u tom slučaju dozvoljeno mu je skraćivati i spajati namaze sve dok ne htjedne putovati, čak i da se vremenski period boravka oduži, jer se prenosi da je Ibn Omer boravio u Azeberdžanu čitav mjesec i da je skraćivao namaz.

U slučaju spomenutom u pitanju, osoba će skraćivati i spajati namaze u toku svoga putovanja između svojih prebivališta, jer će prijeći put čija dužina spada u putovanje. Ukoliko osoba kao preferirajuće odabere mišljenje hanefijskog mezheba, u tom slučaju neće spajati namaze izuzev u situacijama u kojima to hanefije dozvoljavaju, što znači da neće spajati namaze u slučaju spomenutom u pitanju, ali će obavezno spajati namaze sve dok je putnik, tj. dok ne stigne do odredišta, i u situaciji kada nijjeti da ostane manje od petnaest dana u određenom mjestu. Allah najbolje zna!
_______________________________________________________

6. Kupanje i post

PITANJE:

Selam alejkum! Zanima me da li poslije intimnog odnosa, koji se dogodi u ramazanu nakon iftara, treba oprati kosu da bi se sljedeći dan moglo postiti?

ODGOVOR:

Vjerodostojne predaje, koje opisuju kupanje Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuju na to da je jedan od uvjeta validnosti kupanja poslije stanja džunupluka – pranje cijelog tijela, u koje spada i pranje kose (sve do korijena), svejedno bilo to u ramazanu ili van njega, s tim da žena nije dužna da rasplete svoje pletenice prilikom kupanja, već je dovoljno da opere svezanu kosu u toj mjeri da je u potpunosti nakvasi i opere sve do korijena. Allah najbolje zna!
__________________________________________

7. Obavljanje kršćanskih molitvi u mesdžidima

PITANJE:

Selam alejkum! Negdje sam pročitao da je nedžranska kršćanska delegacija obavila kršćansku molitvu u Poslanikovoj džamiji kad su došli na razgovor sa Poslanikom. Je li to tačno i koliko su vjerodostojni ti hadisi?

ODGOVOR:

Ve alejkumu selam!

Tačno je da je delegacija kršćana iz područja Nedžran (područje na jugu sadašnje Saudijske Arabije) došla Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu , gdje ih je Poslanik , salallahu alejhi ve sellem, pozvao da prihvate islam, a zatim i na mubahele (međusobno prizivanje Allahovog prokletstva na lažljivca). Oni su se uplašili mubahele i na kraju prihvatili davanje džizje. Predaja o obavljanju molitve kršćana Nedžrana unutar Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, mesdžida u njegovom prisustvu nije vjerodostojna.

Tako je Ibn Kesir, Allah mu se smilovao, rekao u svom Tefsiru u komentaru 61. ajeta sure Ali Imran: Rekao je Ibn Ishak, rekao mi je Muhammed ibn Džafer ibn Ez-Zubejr , koji je rekao: ”Došli su (delegacija Nedžrana) Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Ušli su kod njega u njegov mesdžid kada je klanjao ikindija-namaz. Na njima su bili ogrtači čija je ljepota bila kao ljepota muškaraca Benu Haris ibn Ke’ab.’’ Rekao je: ”Poslanikovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi koji su ih vidjeli, rekli su: ‘Poslije njih nismo vidjeli delegaciju sličnu njima.’ Kada je nastupilo vrijeme njihove molitve, ustali su (da obave molitvu) u Poslanikovom mesdžidu. Poslanik rekao je (ashabima): ‘Pustite ih’, a potom su klanjali u pravcu istoka.’’

Ibn Redžeb , Allah mu se smilovao, rekao je u svome komentaru Fethul-Bari na Sahihul-Buhari , nakon hadisa Ummu Seleme, Allah bio zadovoljan njome, u kojem je spomenula da je vidjela crkvu u Abesiniji, u kojoj su bili slike i kipovi i da je to spomenula Poslaniku , sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: “Oni su, kada bi među njima bio neki dobar čovjek pa umro, na njegovom grobu gradili bogomolju, prikazujući te likove. Oni su kod Allaha na Sudnjem danju najgora stvorenja.”

Kao što se njima (mušricima) ne dozvoljava obavljanje njihovih ibadeta u mesdžidima, također muslimani ne trebaju da klanjaju svoje namaze u bogomoljama nevjernika koje su podignute radi njihovog nevjerstva. A ukoliko se kaže: ”Zabilježeno je ono što ukazuje na validnost obavljanja njihovih ibadeta u muslimanskim mesdžidima, što ujedno ukazuje, principom prioritetnijeg, da je muslimanima dozvoljeno da klanjaju u njihovim bogomoljama. Nakon ovih riječi, spomenuo je prethodni hadis, a potom je rekao: ”Lanac prenosilaca je prekinut i hadis je slab i nema potrebe za njemu sličnim. A čak i da je vjerodostojan, tumačit će se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u to vrijeme time želio da pridobije njihova srca i da ih ne udalji od islama i sada kada više za tim ne postoji potreba, nije dozvoljeno da se to dopušta. Zbog toga Omer, Allah bio zadovoljan njime, uvjetovao je nevjernicima prilikom sklapanja ugovora sa ehli-zimme da skrivaju svoju vjeru, kao i da ne podižu svoje glasove prilikom njihove molitve kao i da ne čitaju svoje molitve u prisustvu muslimana. Allah najbolje zna!
_________________________________________

8. Da li je dozvoljeno prakticirati ”turski tespihat”?

Pitanje:

Selam alejkum! Jedan moj prijatelj živi u Sarajevu u turskim stanovima, gdje prakticiraju učiti  tespihat – zikr:. Možete li mi reći da li je ovaj tespihat novotarija? Ako jeste, koliko ga je opasno učiti?

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!

Najbolja uputa je Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, uputa i mi smo dužni slijediti našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u svim sferama našeg života. Ibadeti su tevkifije (forma kakva je došla u islamu i nije dozvoljeno da se uvode nove forme) i nije dozvoljeno uvođenje novotarija u islam. Zikr koje se nalazi na linku sastoji se od ponavljanja Allahovih lijepih imena. Nema sumnje da je spominjanje Allahovih lijepih imena sastavni dio zikra, s tim da je to propisano da se prakticira u islamom dozvoljenoj formi. Forma zikra na linku nema svoje osnove u islamu, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije tako prakticirao zikriti, što znači da je novotarija i nije dozvoljeno da se zikr čini na taj način.

Onaj koji ima dokaz za tu formu zikra, neka je predoči. Očigledno je da je spomenuti zikr zapravo zikr sufija, a hvala Allahu, postoji ispravan zikr i muslimani ga trebaju prakticirati. Ibn Tejmijje, Allah mu se smilovao, rekao je: ”Islamski šerijat ne drži pohvalnim nijedan zikr osim onoga u kojem se izgovara potpun i koristan govor, kao što je “la ilahe ilallah”, “Allahu ekber”, “Subhanallahi vel-hamdullilahi”, “ La havle ve la kuvvete ila billahi”, “Tebarekesmu rabike”, “ Tebareke bijedihi mulk”, Sebbehelilahi ma fi semavati vel-erd”, “Tebarekelezi nezzelel-furkan. Izgovaranje samo ličnog imena “Allah, Allah” ili zamjenice “On, On” nije propisano ni u Kur’anu ni u sunnetu, niti je preneseno od nekoga ispravnog prethodnika islamskog ummeta, niti od uglednika koji su se slijedili, već mu je privržena skupina ljudi iz zadnjih generacija koji su u zabludi.

Naravno da je svaka novotarija opasna, jer je uzrok cijepanja islamskog ummeta. Ako se otvore vrata novotarijama, svako će uvoditi u vjeru nešto novo i bit će time zadovoljan. Kaže Allah, dželle šanuhu: “…svaka stranka zadovoljna onim što ispovijeda.” (Prijevod značenja Rum, 32.) Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko uvede nešto novo u našu vjeru, ono što nije od nje, to mu se odbija.” (Buharija i Muslim) Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio: mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta