Dove i zikr
brown eggs on white textile

Osam stvari od kojih se utjecao Poslanik alejhiselam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od 8 stvari se utjecao Poslanik alejhiselam a svake dvije od njih su par i blizanci.

اللَّهُمَّ إنِّي أعُوذُ بكَ مِنَ الهَمِّ والحَزَنِ، والعَجْزِ والكَسَلِ، والجُبْنِ والبُخْلِ، وضَلَعِ الدَّيْنِ، وغَلَبَةِ الرِّجالِ.

“Allahu moj, Tebi se utičem od brige i tuge, i od nemoći i ljenosti, i od kukavičluka i škrtosti, i od tereta duga i prevlasti ljudi.”

(Buhari: 6369.)

Što se tiče brige i tuge; ono što čovjek mrzi, to pogađa srce, ili sa strane da to iščekuje (strahuje) u budućnosti, a to je: briga – El Hemm, ili je to stvar koja se već desila u prošlosti, a to je tuga – El Hazen.

A što se tiče nemoći i ljjenosti; to je ono što odvraća čovjeka od hajra, ili radi nemogućnosti (nesposobnosti uz postojanje volje), a to je nemoć – El Adžz, ili radi nedostatka (nepostojanja volje, uz mogućnost), a to je: ljenost – El Kesel.

A što se tiče kukavičluka i škrtosti; to je radi nedostatka (nepostojanja) koristi od toga, ili tjelesno, a to je: kukavičluk – El Džubn, ili imovinski, a to je škrtost, a to je: škrtost – El Buhl.

A što se tiče opterećenja duga i nadmoći ljudi; to je radi prevlasti i uzdizanja drugog nad njim, ili s pravom, a to je teret duga – Daleu’ El Dejn, ili bespravno (nepravedno), a to je: prevlast ljudi – Kahr El Ridžal.

Šejh Mensur Simari

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta