Dove i zikr

Traži od Allaha (ne)moguće

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah, dž.š., stidi se, kada Mu vjernik i vjernica podignu ruke u dovi, da ih vrati prazne, pa zašto onda ne podignemo ljestvicu naših zahtjeva u dovama koje upućujemo Allahu, dž.š., na najviši nivo?! Jeste li ikada razmišljali o visini poslaničke ljestvice i onoga što su tražili od Allaha u dovama? Oni su tražili od Allaha ono što se ljudima čini nemogućim. Zašto su to činili? Samo zato što su u potpunosti spoznali značenje Allahovog imena El-Vehhab (Onaj Koji obilno daruje).

Razmislite o riječima Sulejmana, a.s., dok upućuje dovu Allahu: Gospodaru moj”, – rekao je on – ”oprosti mi i daruj mi vlast kakvu niko, osim mene, neće imati! Ti, uistinu, bogato daruješ!(Sād, 35.) Sulejman, a.s., traži od Allaha jedinstvenu i iznimnu vlast, vlast koja graniči sa nemogućim, a posljedica tog traženja bila je takva da mu je Allah podario i objedinio sljedeće blagodati: poslanstvo, vlast, znanje i mudrost; potčinio mu je vjetar, džinove, ptice, ljude, konje i divlje zvijeri.

Znaj da se u pobožnost ne ubraja to da budemo skromni u našim dovama. Stoga, visoko podigni ljestvicu svojih dova na dunjaluku, a također i u pogledu ahiretskih blagodati i traži od Allaha najuzvišeniji Džennet, El-Firdevs. I nipošto nemoj da se kolebaš, čak i onda kada smatraš da ne zaslužuješ ono što tražiš, jer ti dovu upućuješ Onome Koji je El-Vehhab.

Sve spomenuto povezano je sa jednim ibadetom na koji često zaboravljamo, a Allah voli da Mu se približavamo i da Ga obožavamo tim ibadetom. To je lijepo mišljenje o Allahu. Usred dunjaluka koji je ispunjen strahovima i neizvjesnošću u pogledu budućnosti, dolazi ovaj ibadet da očisti i smiri naša srca i da nas nauči da živimo sa veličanstvenom i čudesnom idejom, sa lijepim mišljenjem o Allahu i u najtežim trenucima. Jer, nama se dešava i približava dobro, a udaljava se od nas zlo, srazmjerno našem lijepom mišljenju o Allahu. Zato imajmo lijepo mišljenje o Allahu, On će nam se smilovati i odazvati i dove nam uslišati.

Piše: dr. Abdur-Rahman el-Ašmavi
Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta