Brak i islamska porodica

Osam stvari za jačanje odnosa muža i žene u islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„…i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju…(Er-Rum, 21.)

Prema Kur’anu, svrha braka je postizanje smirenosti i mira, što se nikada ne može postići samo fizičkim odnosom, osim ako nije popraćen uzajamnom ljubavlju, privrženošću, brigom i dijeljenjem, koji su sastavni dijelovi ispunjenjog i produktivnog bračnog odnosa. Islam je uravnotežen način gledanja stvari, odnosno „zlatna sredina“.

Navodimo 8 faktora koji mogu ojačati i uljepšati bračnu vezu:

Pozitivan stav

Musliman uvijek mora imati pozitivan stav prema svom životu i događajima na putu. Za sve što se događa u životu čvrstog vjernika, treba reći “Elhamdulillah ”, što se prevodi kao „hvala Allahu“ (na svakom stanju), odnosno hvala Allahu za sve što nam Allah da ili ne da, jer On zna što je najbolje za nas. Supružnici trebaju prihvatiti jedno drugo u potpunosti. Oprostite i zaboravite (koliko je moguće) nedostatke i fokusirajte se na lijepe i dobre strane Vašeg supružnika. Kao što je rekao naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Neka vjernik ne mrzi vjernicu! Ako mu se nešto od njenog ahlaka, osobine ne sviđa – pa svidjet će mu se neka druga osobina! (Muslim)

Pomaganje

Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je naglasio važnost toga da muškarci pomažu svojim ženama i kao što je spomenuto u Kur’anskom ajetu na početku teksta, Allah nam govori koliko je važno da žene budu partnerice i smiraj svojim muževima. Ovo je prava dobitna situacija. Pomaganje i međusobna podrška muža i žene rezultirat će snažnom vezom.

Aiša r.a. je upitana: Šta je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radio u kući”? Ona je na to odgovorila: “Ponašao se kao običan čovjek. Krpio bi svoju obuću i odjeću, muzao ovcu i radio ono što čovjek radi u kući, a kada bi nastupilo vrijeme namaza odlazio je u džamiju (Ibn Madže)

Povjerenje

Muslimanima, muškarcima i ženama se naređuje da budu vjerodostojni i da slijede primjer našeg Poslanika koji je dobio nadimke Es-Sadik i El-Emin, što znači „iskreni,povjerljivi”. Supružnici svoje tajne nikada ne bi smjeli otkritvati trećoj osobi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao u sahih Muslimu da će najgori među ljudima u Allahovim očima na Sudnjem danu biti oni muškarci koji drugima odaju tajne svojih žena.

Poštovanje

Dobiješ poštovanje kada daješ poštovanje. Ovo je obavezno za sve muslimane prema svim ljudima, pa onda zamisli koliko više to vrijedi prema supružniku?

Zabava, igra

Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je zabavljao svoju ženu Ajšu r.a., te se sa njom igrao i utrkivao.

Opraštanje

Jasno je da je ovo jedan od najvažnijih aspekata islama. Tko ne oprosti – neće mu se oprostiti. Ovo dolazi od samog Allaha. Moramo naučiti opraštati jedni drugima kako bismo imali bolji bračni odnos.

Vrijeme

Provodite vrijeme zajedno. Idite skupa u šetnje. Posjetite prijatelja ili nekoga tko je bolestan (za posjetu bolesniku je velika nagrada). Postite zajedno ponedjeljkom i četvrtkom ako ste u mogućnosti. Obaviti (ako ste u mogućnosti) zajedno hadždž – ovo je sjajan način za novi početak.

Obožavanje Allaha

Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je predvodio svoju ženu u namazu, iako je bio mnogo vezan za džamiju. Rekao nam je da svoje domove ne pretvaramo u mezare.

Izvor: https://backtojannah.com/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta