Zanimljivosti i nauka

Osamljivanje sa atraktivnom ženom opasno po zdravlje / Svijet se polahko približava svom kraju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Osamljivanje sa atraktivnom ženom može vas koštati zdravlja

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Univerzitetu Valencia, dovoljno je da provedete pet minuta nasamo sa atraktivnom ženom da vam se poveća nivo kortizola, hormona stresa…

Test je proveden na 84 mladića. Njihov je zadatak bio da sjede u prostoriji u kojoj se nalaze dvije osobe, jedan nepoznati muškarac i jedna nepoznata žena i rješavaju Sudoku puzzle. Nakon što je žena napustila prostoriju, nivo stresa kod testiranih nije se povećavao, ali kada bi sobu napustio muškarac, nivo kortizola kod testiranih bio bi povećan. Kortizol je hormon koji se proizvodi u stanju psihičkog i psihološkog stresa, a uzrokuje različite srčane bolesti. U malim dozama može biti pozitivan, ali hronična izloženost pojačanom lučenju ovog hormona može izazvati srčane bolesti, dijabetes, hipertenziju i impotenciju.

(Izvor: telegraph.co.uk)
____________________________

Svijet se polahko približava svom kraju

Opsežno istraživanje, provedeno u sklopu programa Galaxy and Mass Assembly Survey, o energiji u kosmosu, pokazalo je da kosmos koji poznajemo “polahko umire”. Činjenica da svemir polahko nestaje poznata je još od kasnih 1990., ali ovo istraživanje pokazuje da se to dešava u svim valnim dužinama od ultraljubičastog do infracrvenog. Istraženo je prisustvo energije u 200.000 galaksija, a istraživanje je provedeno pomoću nekoliko najmoćnijih svjetskih teleskopa.

Naučnici su došli do rezultata koji govori kako svemir danas proizvodi tek polovinu energije koju je proizvodio prije dvije milijarde godina. Prema tvrdnjama naučnika svi izvori energije u svemiru nastali su nakon Velikog praska prije približno 13,8 milijardi godina, a prije 13 milijardi godina formiran je svemir u seriji eksplozija i nastale su zvijezde i galaksije. Nakon toga energija u svemiru postepeno slabi. To slabljenje znači da će se postepeno smanjivati broj zvijezda koje nastaju, a stare zvijezde će nestajati u eksplozijama, i doći će vrijeme kada više neće biti moguće nastajanje novih zvijezda, a potom će uslijediti kraj svijet.

Kur’an u brojnim ajetima potvrđuje da će ovaj svijet nestati, tako kaže Uzvišeni Allah: “…onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje…” (El-Enbija, 104)

Naravno, Kur’an ukazuje na to da će se kraj svijeta odigrati na vrlo dramatičan način, nizom zastrašujućih događaja. Jedan od kur’anskih opisa kraja svijeta jest sljedeći: “Kada se nebo rascijepi, i kada zvijezde popadaju, i kada se mora jedna u druga uliju, i kada se grobovi ispreturaju, svako će saznati šta je pripremio, a šta je propustio.” (El-Infitar, 1″5) Najnovija naučna istraživanja podudaraju se sa navedenim kur’anskim opisom kraja svijeta, pa hoćemo li razmisliti i pripremiti se za taj dan?!

(Izvor: kaheel7.com)

Preuzeto iz islamskog časopisa “El-Asr”
POSJETITE: www.el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta