Zanimljivosti i nauka

Zašto majka drži svoje dijete s lijeve strane?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko upitate neku majku zbog čega u naručju drži svoje dijete s lijeve strane, uglavom dobijate odgovor da nema nekog posebnog razloga za to. Ustvari, činjenica je da je Gospodar, Koji upravlja svim stvarima i pojavama, Svojim rahmetom i apsolutnom mudrošću, svako dijete povjerio lijevoj strani njegove majke. U čemu se onda ogleda ova milosrdna mudrost?…

– Kod većine ljudi desna strana mozga zadužena je za kontrolu emocija i lijeve strane tijela. Ukoliko stanja koja odražavaju osjećaje djeteta, kao što su plač, smijeh ili zijevanje, dođu s lijeve strane, majka ih lakše uočava. U tom slučaju i neverbalna komunikacija između majke i djeteta je uveliko olakšana. Druga važna tačka zdravog razvijanja je da bude u prilici čuti otkucaje srca svoje majke. Tako naoko slučajan izbor majki da drže dijete lijevom rukom sa lijeve strane svog tijela ide u prilog ovoj potrebi djece.

– Pored toga, ovaj se postupak može dovesti u vezu i sa fizičkim rasporedom organa u tijelu. Ljudsko tijelo je, anatomski gledano, stvoreno simetrično. Nasuprot tome stoji činjenica da težište organizma nije smješteno na sredini tijela, već se, iz razloga koje nismo u stanju dokućiti, nalazi na desnoj strani. U slučaju da majka uzme dijete desnom rukom i drži ga sa svoje desne strane, dok ga lijevom rukom dodatno pridržava, gledano sa aspekta zakona fizike, središte organizma, koje se ionako nalazi na desnoj strani bilo bi pomjereno još više udesno, a to bi rezultiralo gubitkom ravnoteže. Kada majka nesvjesno uzme dijete lijevom rukom i drži ga na svojoj lijevoj strani, središte organizma se pomijera nalijevo (i dolazi na sredinu tijela), što u konačnici dovodi do balansa težine. Tada je nošenje djeteta olakšano i majka ne mora strahovati da će izgubiti ravnotežu.

Postoji još jedan bitan detalj u vezi sa tezom kako je bolje držati dijete sa lijeve strane tijela, a to je da dijete koje je licem okrenuto prema svojoj majci položeno sa desnu stranu. Način na koji neko leži direktno je povezano sa njegovim zdravljem. Naime, najbolji položaj za ležanje je onaj u kojem se dijete nalazi u majčinom stomaku. Kada se legne na desnu stranu i stavi desna šaka pod glavu oslobađa se pritiska na srce i olakšava se disanje. Na ovaj način ležao je i Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa je usvojen kao sunnet. S obzirom da novorođenče u prvih šest mjeseci okolinu poima kao da se još uvijek nalazi u majčinoj utrobi, osjećat će se sigurno i sretno ukoliko ga majka uzme lijevom rukom i prisloni ga na grudi sa svoje lijeve strane. Njeni otkucaji srca utjecat će pozitivno na raspoloženje djeteta.

– Majke ne idu ni u kakvu posebnu školu kako bi naučile kako se brinuti i kako štititi svoju bebu koja je tek došla na svijet. Uzvišeni Gospodar joj pruža izravno znanje o tome kako će zaštititi svoje dijete i na koji će se način sporazumijevati sa njim. Zar ovo ne predstavlja očit dokaz Allahove sveopće milosti i samilosti?

Irfan Yuksel, “Zašto se nećeš smilovati?” – korisno.net

P
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta