Zanimljivosti i nauka

Otkriće u vezi dodatne uloge pluća

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Istraživači sa Kalifornijskog Univerziteta, San Francisko izvršili su zapanjujuća istraživanja vezana za pluća, koja su objavljena u Martu 2017. godine u “Nature”: Pluća igraju važnu ulogu u proizvodnji krvi. U istraživanjima, naučnici su vidjeli pluća miša koja prave mnogo krvnih trombocita – oko 10 miliona po satu. (Trombociti su ćelije koje kruže sa našom krvlju i vežu se zajedno sa ugruškom i zaustavljaju krvarenje kada se posječemo) Tih 10 miliona trombocita po satu znače da pluća proizvode većinu trombocita u cirukulaciji kod miševa. Ova otkriće razbija naše višedecenijsko vjerovanje da koštana srž proizvodi sve naše krvne komponente. “Šta smo uočili kod miša govori nam da pluća možda igraju ključnu ulogu u formiranju krvi i u ljudima također”, kaže jedan od istraživača, Mark R. Looney.

Kako nam je ovo promaklo?

Vi ste možda pomislili da smo ovo trebali znati do sada, zar ne? Ali ovo istraživanje je postalo moguće od strane nove vrste tehnologije bazirane na dvofotonskom krvnom snimanju. (To je ista tehnologija koja je nedavno korištena za otkrivanje nedefinisane funkcije malog mozga) Dodatno, tu je ipak još mnogo naučnih anomalija koje se dešavaju u našim tijelima – posebno u našem mozgu. Dalje će naučnici početi da istražuju kako pluća i koštana srž rade zajedno kao fabrika krvi. Sve ove nove informacije mogu značajno da budu od koristi za načine na koje liječimo krvne bolesti.

Brate i sestro, ne šteti svome zdravlju pušeći cigarete, zbog kojih možete dobiti mnoge teške bolesti, i trajno našteti sebi, a i onima oko sebe.

I sami sebe ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv.
(Kur’an , približan prijevod značenja 29. ajeta sure En-Nisa’)

Izvor: curiosity.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta