Pokajnici

Osmogodišnji dječak koji je primio islam na osnovu vlastitog izučavanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je priča o dječaku koji je počeo da izučava islam u šestoj godini svoga mladog života. Aleksandar Frec je rođen 1990 godine u kršćanskoj porodici. Njegova majka je odlučila od samog početka da mu dopusti da on za sebe odabere vjeru koju bude želio. Ona mu je kupila nekolicinu vjerskih knjiga po pitanju raznih religija. Nakon što je Aleksandar isčitao mnoge knjige, izjavio je da želi da bude musliman, a tada je imao tek 8 godina…

Čak šta više, on je naučio jako mnogo o islamu, naučio je kako da klanja, upamtio je dosta Kur’anskih sura, naučio je kako da uči ezan, i mnoge šerijatske propise, a to sve prije nego je upoznao iti jednog muslimana! Za sebe je odabrao ime Muhamed Abdulah, jer je želio da slijedi primjer Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg je jako zavolio.

Bio je pozvan na jedan islamski kanal, da ih posjeti u društvu svoje majke, dok su se spremali za snimanje, dječak je ispitivao voditelja razna pitanja, pitao ga je o hadžu, i koliko košta da se obavi hadž, i kako da nabavi ihram. Dječak je bio popularan u školi i kada bi nastupilo vrijeme namaza, sam bi ustajao, učio ezan i potom klanjao namaz.

Voditelj u emisiji ga je pitao: ”Da li se susrećeš sa preprekama?” On je odgovorio, slomljenog srca: ”Ponekada nisam u stanju da obavim namaz jer nisam siguran da li je to pravo vrijeme namaza”. Potom ga je voditelj upitao: ”Šta te je privuklo u islamu?” On je rekao: ”Što sam više čitao o islamu, više sam ga zavolio.” Potom mu je postavljeno pitanje: ”Koji su tvoji ciljevi?” A on je malo razmislio, prije nego je odgovorio: ”Kao prvo, želim da postanem fotograf i da na taj način predstavim pravi imidž muslimana, jer me jako boli kako prljavi amerčki filmovi pokušavaju da ukaljaju sliku moga voljenoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Druga stvar koju želim da uradim je da odem u Mekku i da poljubim ‘Crni kamen’.”

Voditelj ga je pitao:”Kakve još ciljeve imaš u životu?” A on je odgovorio: ”Nadam se da će Palestinu vratiti muslimanima, jer to je njihova zemlja koju je od njih oteo Izrael.”

Dalje ga je voditelj pitao: ”Da li konzumiraš svinjetinu sa svojim roditeljima?” On je odgovorio:”Svinje su vrlo nečiste životinje, ja to ne jedem i ne shvatam kako uopšte ljudi mogu to jesti.” “Da li klanjaš u školi?” pitao ga je zatim voditelj. “Da, naravno, imam jedno skrovito mjesto u biblioteci gdje mogu da obavljam namaz svakodnevno.”, odgovorio je dječak.

Tada je nastupilo vrijeme akšam namaza u toku ovog intervuja, a Muhammed Abdullah je pogledao u voditelja i pitao ga: ”Dopuštate li mi da proučim ezan?” Dobio je potvrdan odgovor, proučio je ezan, a voditelj je bio sav u suzama.

Izvor: pure-words.com
Za N-um prevela: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta