Brak i islamska porodica

Otac i kćerka: oaza milosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„Oče, znam da ne možemo birati naše porodice, to odlučuje naš Gospodar. Ali da mogu birati, znam i osjećam da bih opet tebe izabrala.“ Ovo je rekla jedna djevojčica prije mnogo godina. Posebna je povezanost između oca i kćerke, a najljepši primjer jeste primjer Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i njegove kćerke Fatime. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je rekao: „Fatima je dio mene. Što je njoj drago, i meni je drago. Što nju ljuti, i mene ljuti.“ (Muslim) Fatima, radijallahu anhu, je brinula o domaćinstvu i svom ocu do njene udaje. Čak i nakon udaje, često je mu je donosila hranu. Velika je uloga oca u životu kćerke. Otac je prva osoba s kojom kćerka stupa u kontakt kad je u pitanju suprotan spol. Način na koji otac tretira svoju kćerku će imati veliki uticaj na njenu buduću interakciju sa muškarcima. Majka može cijelo vrijeme govoriti kćerci kako je prelijepa, ali kada se otac prema njoj odnosi lijepo i pokaže joj koliko mu je vrijedna, kćerka odrasta uz visok nivo samopouzdanja koji samo otac može pružiti.

Kćerka oca smatra primjerom, i njihova veza će biti osnova njene veze sa muškarcima. Iz ovog razloga, očevi mogu mnogo doprinijeti u izgrađivanju kćerkinog samopouzdanja dok izrasta u odraslu ženu. Kasnije, kada je kćerka spremna za udaju, očevi ponovo imaju glavnu ulogu. Jedan imam je rekao da baš kako žene mogu procijeniti druge žene jako dobro, tako i muškarci znaju kada drugi muškarci su neozbiljni i žele samo zabavu. Otac tako stoji kao pregrada između njegove kćerke i muškarca i može joj pomoći da izabere pravog muža za sebe.

Nažalost, susrećemo i slučajeve kada očevi ne brinu o sreći svojih kćeri. Očevi prisiljavaju kćerke da se udaju. Dok se druge djevojke raduju svom vjenčanju, ove djevojke vide brak kao mučenje. Njihovi očevi ne misle o njihovoj sreći i njihovim pravima. A trebali bi naučiti mnogo iz prakse Poslanika sallallahu alejhi we sellem. Pitamo li se kako bi se Poslanik alejhisselam osjećao kada njegovi sljedbenici rade protivno sunnetu, samo da bi pratili tradiciju i svoje lične interese? Očevi moraju shvatiti da su kćerke njihov put u Džennet.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ko bude imao tri kćerke i dadne im utočište i hranu, i bude milostiv prema njima, zasigurno mu je obećan Džennet.” Neki mu čovjek reče: ”A dvije kćerke, Allahov Poslaniče?” Reče: ”I dvije.” (Bilježi El-Buhari u Edebul-Mufred).

Izvor: muslimvillage.com
Za NUM pripremila Ismedina Bećirević

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta