Prilozi posjetitelja

Ovaj Ramazan mogu bolje!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Još jedan Ramazan prolazi. Imamo još nekoliko dana da uberemo koje dodatno dobro djelo. Nakon što u radosti i veselju obilježimo naše bajramske dane, ostaće jedno veliko pitanje i neizvjesnost. Da li ćemo dočekati naredni Ramazan? Da li ćemo, kao što smo sebi obećali, narednog Ramazana ispostiti sve dane, jer ovaj nismo? Da li ćemo narednog Ramazana proučiti koji ajet više, jer nam je ovog Ramazana ipak muzika bila preča? Da li ćemo narednog Ramazana više vremena provesti stojeći u noćnom namazu, jer nam je ovog Ramazana san bio srcu draži? Da li ću narednog Ramazana staviti svoj hidžab, jer ni ovog Ramazana, kao i sve one prethodne, nisam smogla snage da podnesem teret platna, od nekoliko grama više, na svome tijelu?

 Vjerujem da smo svi optimistični, te da smo na ova pitanja spremno odgovorili sa “NARAVNO DA HOĆU“, ali… u slučaju da odgovor na prvo pitanje bude negativan, te da ne dočekamo naredni Ramazan – ostaće veliki jaz kojeg će ispuniti vječno kajanje. Ali ono baš vječno, bez ikakvih granica.

 Kako bismo to spriječili, iskoristimo ovih nekoliko zadnjih dana. Postimo ljepše, misleći i govoreći bolje. Dajmo koju marku više, nahranimo još pokojeg postača. Proučimo koji dodatni ajet, ali obratimo pažnju i na njegov prijevod i tumačenje. I na kraju krajeva, seko, zbog koje ovo i pišem… Da, baš ti koja zaspiš sa mišlju, željom i čežnjom za svojom krunom – pokrij se. Neće ti ništa nedostajati niti će ti išta biti oduzeto. Ako bude, tako će biti najbolje za tebe. Nijedan posao, nijedna briga, nijedna veza sa bilo kojim ljudskim bićem nije vrijednija od veze i odnosa sa tvojim Gospodarom.

 Prosječan ljudski život traje 70 godina. Broj 70 je manji od broja 100. A stotinu godina znatno kraće traje od vječnosti. Ne mijenjaj dunjaluk za ahiret. Žrtva pohvala za tvoju fensi frizuru u zamjenu za hlad na Sudnjem danu je minimum minimuma. Ako treba da ti ponovim tvoje porođenje sa zlatom, skrivenim biserom, srebrom, platinom i svim plemenitim metalima – rado ću. Ti si bolja i vrijednija od toga. 

 Hidžab je obaveza, baš kao što je namaz i post. Farz. Moraš i trebaš ispunjavati obaveze Onoga koji ti je sve poklonio u životu. Svaki tvoj udisaj i otkucaj srca se dogodi samo sa Njegovim dopuštenjem. Ako si u belaju, ako se gušiš i ako ti tvoj korak nije srcu mio, znaj da koračaš odredbom Opskrbitelja koji ne dopušta povratak tvoje duše jer još nije spremna. Pripremi se za svoj povratak Gospodaru dok imaš vremena. Odjeće će biti. Mahrama i haljina će Njegovom voljom biti na pretek, samo se osloni na Njega. Bolje žene, i od tebe i od mene zajedno, su imale skromno platno kojim su se zagrtale jer im je jedino bilo bitno Njegovo zadovoljstvo, a ne pohvale i divljenje ljudi koji igraju neku skromnu ulogu u našem životu. Žena je stvorena da služi i da bude pokorna svome Gospodaru, Vladaru svih svjetova, baš kao što je i muškarac. Pokori mu se i udovolji Njegovoj naredbi, želi ti samo najbolje.

 Ako misliš da ćeš za nekoliko dana biti spremnija nego danas – nećeš. Sa odlaskom Ramazana, krupnija klasa šejtana se oslobađa okova kako bi ti, između ostalog, mogla pričati kako nisi vrijedna ili spremna za svoju mahramu. Popričaj sa sobom i bori se sa svojim nefsom. Ne dopusti da tvoji dunjalučki prohtjevi budu jači od tebe. 

 Ti nisi dunjaluk, ti nisi prašina. Ti si duša koja samo teži za povezanošću sa Onim koji je stvorio ljubav. On te voli, pazi i brine o tebi. Kako nastojiš da vodiš brigu o svim oko tebe, pobrini se i za sebe. Nijedan propis nije zapisan kako bi tebi otežao, već kako bi ti olakšao i uzdigao te na veći stepen. Hidžab sa sobom nosi i ključ koji će osloboditi tvoje istinsko ‘ja’. Nosi sa sobom još pokoju tonu dostojanstva i poštovanja i poručuje da si ti robinja Jednog i Jedinog Zaštitnika, te da se samo Njega bojiš i Njemu robuješ.

 Ako smatraš da te okolina neće prihvatiti, Allah će ti pomoći i dati ti olakšanje. Ako smatraš da će ti biti toplije nego inače… Allah je onaj koji vjetrove šalje ali i Onaj koji plamen vatre održava. Džehennem je topliji, a ti težiš ka Džennetu. Ako se plašiš da ćeš poželjeti da se ‘otkriješ’, pitaj bilo koju hidžaberku (djevojku koja nosi mahramu) da li bi svoju mahramu dala i za što iz čitavog univerzuma. Tvoje tijelo je emanet i naređeno ti je da ga pokriješ i štitiš od zabranjenih pogleda.

 „Tako mi Allaha, kada bi mi Sunce dali u desnu, a Mjesec u lijevu ruku, ja se ne bih odrekao onoga što mi je povjereno (pozivanja u Islam).“ – Muhammed, alejhi selam. Svoje riječi i osjećaje potvrdi djelima. Još nije kasno.

Sestra B. A.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta